Μουσική

«Απαιτούμε Λυκαβηττό»!

Πριν δέκα χρόνια, Σεπτέμβριο μήνα, οι James, ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εκείνη η συναυλία στον Λυκαβηττό είναι μακράν η καλύτερη στιγμή τους στη χώρα μας, που από τότε τη θεωρούν σπίτι τους. Ο τραγουδιστής τους Tim Booth, δε λέει να την ξεχάσει. Ο 51χρονος πια Άγγλος μας μίλησε πριν λίγες μέρες ενόψει των τριών συναυλιών του στη χώρα μας, όχι με τους James, αλλά με το… δεύτερο συγκρότημά του. Μιλούσε ασταμάτητα για μουσική, μπάλα, το υποσυνείδητο, τη Ελλάδα και το μέλλον…

Πριν δέκα χρόνια, Σεπτέμβριο μήνα, οι James, ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εκείνη η συναυλία στον Λυκαβηττό είναι μακράν η καλύτερη στιγμή τους στη χώρα μας, που από τότε τη θεωρούν σπίτι τους. Η Αγγλία είναι το δεύτερο… Ο τραγουδιστής τους Tim Booth, δε λέει να την ξεχάσει: «Θέλουμε να παίξουμε ξανά στο Λυκαβηττό. Η΄μάλλον το απαιτούμε! Βλέπαμε την Ακρόπολη όσο παίζαμε. Φανταστικό μέρος».

Ο 51χρονος πια Άγγλος μας μίλησε πριν λίγες μέρες ενόψει των τριών συναυλιών του στη χώρα μας, όχι με τους James, αλλά με το… δεύτερο συγκρότημά του με αφορμή του «Love life» του νέου σόλο δίσκου του που ήδη κυκλοφορεί. Μιλούσε ασταμάτητα για μουσική, μπάλα, το υποσυνείδητο, τη Ελλάδα και το μέλλον…

Στον Γιάννη Λυμπέρη

ΤΙΜ:«Πήρες να μάθεις εάν είμαι ακόμα έξοχος ποδοσφαιριστής. Ε, ναι λοιπόν είμαι» ήταν η πρώτη του ατάκα, πριν καν τον ρωτήσουμε, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιοί είμαστε. «Είμαι ακόμα οπαδός της Λιντς. Θα είναι τυχερή εάν ανέβει. Είμαστε για τα σκουπίδια»!

ΕΡΩΤ.: «To πάθος σου για τη μπάλα είναι παρόμοιο με το να τραγουδάς, να χορεύεις…».
ΤΙΜ: «Η μπάλα είναι σαν τη ζωή. Κάθε φίλαθλος έχει… χρέος να κράζει την ομάδα του. Το ποδόσφαιρο είναι σαν μια τραγωδία. 22 ομάδες αλλά μία παίρνει τον τίτλο. Λίγες χαρές, πολλές λύπες. Εκτός κι αν επιλέξεις να είσαι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη γλύκα…»

ΕΡΩΤ.: «Ποιό είναι το ύφος των νέων σου τραγουδιών»
ΤΙΜ: Τα νέα μου τραγούδια είναι ρομαντικά και σαφώς πιο περίπλοκα σε στίχους. Έτσι είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις. Παράξενες, μπερδεμένες, σε σύγχυση. Με τα πάνω και τα κάτω. Όταν όλα νομίζεις πως είναι σούπερ, η ζωή σου δίνει μία γερή κλοτσιά στα δόντια…»

ΕΡΩΤ.: Ποιός είναι ο τρόπος που συνθέτεις, τι σε εμπνέει;
ΤΙΜ: «Σε αυτό το δίσκο, υπήρχαν δύο τραγούδια με που παίδεψαν δύο μήνες! Συνήθως ξυπνάω στις 5 τα χαράματα, μισοκοιμισμένος. Εμπιστεύομαι το υποσυνείδητό μου, όχι όπως το όρισε ο Φρόιντ αλλά κάτι σαν το «άλλο μας». Εκεί… έξω υπάρχει πολύ ενέργεια για να δημιουργήσουμε, ένα αιώνιο ρεζερβουάρ ιδεών. Τα καλύτερα ναρκωτικά είναι εκεί, δεν θες τίποτε άλλο»!

ΕΡΩΤ.: «Οι στίχοι σου πάντως έχουν περισσότερο προβληματισμό και λίγη απαισιοδοξία. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συναίσθημα που θα ήθελες να έχει ο ακροατής ακούγοντας το δίσκο;»
ΤΙΜ: «Ναι, πολλοί στίχοι μου σε αυτό το δίσκο είναι πιο σκοτεινοί αλλά πάντα σε καθετί αρνητικό υπάρχει και το θετικό. Μου αρέσει όταν ένα τραγούδι έχει μεν βαρείς στίχους, αλλά ταυτόχρονα η μουσική και ο ρυθμός είναι ανεβαστικά. Έτσι είναι και το παράδοξο της ζωή μας. Δεν θέλω να ορίσω τα συναισθήματα των ακροατών. Όπως θέλει ο καθένας θα νιώσει και το τραγούδι».

ΕΡΩΤ.: «Πλέον η μουσική είναι προσβάσιμη, δωρεάν αλλά ο χρόνος του καθενός περιορισμένος. Φοβάσαι πως η ακρόαση ενός δίσκου δεν είναι ποτέ αρκετή για να τον αγαπήσεις;»
ΤΙΜ: «Κάποιος που το θέλει πραγματικά θα ακούσει το δίσκο. Αυτοί που αγαπούν τη μουσική. Αυτοί είναι το φως στο σκοτάδι. Το πρόβλημα με την σύγχρονη εποχή το έχουν οι κριτικοί με τις κριτικές τους. Πως γίνεται να τον ακούνε το πρωί και το… μεσημέρι να υπάρχει και η κριτική, καλή ή κακή, δεν έχει σημασία…».

ΕΡΩΤ.: «Οι James γνωρίζουν επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε χώρες που δεν πίστευαν πως θα συμβεί. Ποιός φταίει για αυτό;»
ΤΙΜ: «Δεν μπορώ να ρίξω την ευθύνη πουθενά. Η λογική λέει πως οι δισκογραφικές μας φταίνε, γιατί δεν μας είπαν πως πουλάγαμε. Παίξαμε τους τελευταίους μήνες σε Περού, Χιλή Σαντιάγκο σε 10 και 15 χιλιάδες. Είναι μια σούπερ εποχή για εμάς. Το… αλατοπίπερο για να συνεχίζουμε. Όχι μόνο για τη μπάντα αλλά και τις ζωές μας. Είναι φανταστικό να νιώθεις έτσι σε μια μπάντα μετά από τόσο χρόνια… Στο αεροδρόμιο στη Χικλή παραλίγο να με λιντσάρουν!
Ετσι και στην Ελλάδα. Η σχέση μας είναι μονογαμική. Μια σέξι, υπέροχη σχέση. Τρεις βραδιές στη Θεσσαλονίκη, άλλο σετ κάθε βράδι, γεμάτο το θέατρο. Φέτος το καλοκαίρι ξαναγυρίζουμε»!

ΕΡΩΤ.: «Τα πάνω και τα κάτω της καριέρας σου».
ΤΙΜ: «Όταν ήμασταν στην Sire records ήταν μια χάλια εποχή. Επίσης, έπρεπε να κάνουμε ένα δίσκο με τη Factory. Τα καλά όμως είναι αμέτρητα, που φτάνουν και περισσεύουν
Παρά, πάρα πολλά».

ΕΡΩΤ.: «Τι ακούς αυτό τον καιρό, τι θα άκουγες κάθε στιγμή».
ΤΙΜ: «Regina Spector. Μόνο αυτή ήθελα να ακούω για μήνες. Επίσης οι Edward Sharpe and the Magnetic Zeros. Τζον Λένον, Βeatles και Doors. Τα 60ies ήταν τόσο πλούσια»

ΕΡΩΤ.: «Πως πάει η καριέρα σου ως ηθοποιός. Νιώθεις, σε αντίθεση με τη μουσική, ότι πρέπει να πείσεις εκ νέου τους πάντες;»
ΤΙΜ: «Ετσι είναι ακριβώς. Είναι δύσκολα και δεν έχω χρόνο. Δεν έχω και ατζέντη. Είχα έναν πραγματικά καλό, αλλά αποσύρθηκε».

ΕΡΩΤ.: «Πως θέλεις ο κόσμος να θυμάται τον Tim όταν πια αποσυρθείς»
ΤΙΜ: «Δεν μπορώ να σου απαντήσω, γιατί δεν το σκέφτομαι! Θέλω να ειίμαι σαν τον Λέοναρντ Κοέν»!



Οι συναυλίες

O Tim Booth θα δώσει 3 συναυλίες σε Θεσσαλονίκη (Παρασκευή 6 Μαϊου) στο Principal, στις 7/5 στην Αθήνα στην Ιερά Οδό και στις 8/5 στην Πάτρα, Ακτή Δυμαίων. Mάλιστα, στην συναυλία της Αθήνας θα γυριστεί το νέο βίντεο του. Ντυθείτε καλά, και να χαμογελάτε…
Στην ίδια συναυλία, θα εμφανιστεί και ο Sillyboy, ο καλλιτέχνης που εντυπωσιάσε με το εξαιρετικό ντεμπούτο του «Played» το 2010.

Τα εισιτήρια

Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης προπωλούνται προς 30 ευρώ στο www.ticketarena.gr και από τις 25/2 και στα Public, Tickethouse, Metropolis. Την ημέρα της συναυλίας στο ταμείο του Principal θα κοστίζουν 35 ευρώ. Για τη συναυλία της Αθήνας προς 30 ευρώ στο www.ticketarena.gr και από τις 25/2 και στα Public, Tickethouse. Την ημέρα της συναυλίας θα κοστίζουν 38 ευρώ.

Για τη συναυλία της Πάτρας, προπωλούνται στο www.ticketarena.gr τα πρώτα 200 εισιτήρια προς 20 ευρώ, τα επόμενα 600 εισιτήρια προς 25 ευρώ και τα επόμενα 200 εισιτήρια προς 30 ευρώ. Την ημέρα της συναυλίας στο ταμείο θα κοστίζουν 35 ευρώ.

Και δάσκαλος

Ο τραγουδιστής θα διδάξει και σε ένα πεντάωρο workshop δημιουργικότητας (χορός, κίνηση, δημιουργικότητα) διάρκειας πέντε ωρών από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8 την Τρίτη 10 Μαϊου. Τιμή εισιτηρίου: 90 ευρώ / Μέγιστος αριθμός εισιτηρίων: 100. Μπορείτε να κρατήσετε θέση, στέλνοντας ένα e-mail με τα στοιχεία σας στο LivingCreativityWithTimBooth@gmail.com. Τα εισιτήρια θα πωλούνται μόνο την ίδια ημέρα του Workshop, στην είσοδο του Metropolis Live Stage.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x