Γενικά

Όταν κρεμάστηκαν τα γάντια…

Είναι ο άνθρωπος που έριξε στο καναβάτσο τον Μοχάμεντ Άλι. Πίσω στο 1963, στο «Γουέμπλεϊ» ο Σερ Χένρι Κούπερ περνά στο πάνθεον της Ιστορίας. Από την 1η Μαΐου του 2011, ο πρώην μποξέρ δεν είναι πια στη ζωή, καθώς απεβίωσε δύο ημέρες πριν τα 77α γενέθλιά του.

Είναι ο άνθρωπος που έριξε στο καναβάτσο τον Μοχάμεντ Άλι. Πίσω στο 1963, στο «Γουέμπλεϊ» ο Σερ Χένρι Κούπερ περνά στο πάνθεον της Ιστορίας. Από την 1η Μαΐου του 2011, ο πρώην μποξέρ δεν είναι πια στη ζωή, καθώς απεβίωσε δύο ημέρες πριν τα 77α γενέθλιά του.

Ο 76χρονος πρώην πυγμάχος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του γιου του, στο Όξτεν, ενώ οι ακριβείς αιτίες θανάτου του δεν έχουν εξακριβωθεί. Σύμφωνα, πάντως, με τις πρώτες πληροφορίες ο Κούπερ ήταν σοβαρά άρρωστος τα τελευταία χρόνια, ενώ η κατάστασή του επιδεινώθηκε μετά το θάνατο της γυναίκας του, το 2008.

Ο Χένρι Κούπερ δεν ξεπέρασε ποτέ το θάνατο της Αλμπίνα, ούτε αυτόν του δίδυμου αδερφού του, Τζορτζ, και είχε απομονωθεί στον εαυτό του τα τελευταία χρόνια.

Θεωρείται ένας από τους πιο σεμνούς Βρετανούς αθλητές, ενώ όλοι όσοι μιλούν για αυτόν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο με ήθος, θάρρος απέναντι στις δυσκολίες της ζωής και με ιδιαίτερο χιούμορ.

Η μάχη του 1963

Αν και ο Κούπερ είναι αρκετά ελαφρύτερος από τον Κάσιους Κλέι (τότε Μοχάμεντ Άλι), ο Άγγλος πυγμάχος κάνει την κίνηση που θα το συνοδεύει έκτοτε. Το αριστερό του χουκ θα ρίξει στο καναβάτσο τον Αμερικάνο θρύλο του μποξ, λίγο πριν το τέλος του 4ου γύρου, και όλο το «Γουέμπλεϊ» ξεσπά σε πανηγυρισμούς. Δυστυχώς για τον Κούπερ, ο Κλέι καταφέρνει να πιαστεί από τα σκοινιά πριν χτυπήσει με το κεφάλι στο ρινγκ, και το σίγουρο νοκ-άουτ μετατρέπεται σε νοκ-ντάουν (κάτι που δίνει συνέχεια στον αγώνα).

Ο 5ος γύρος ξεκινά με καθυστέρηση, καθώς οι προπονητές στη γωνία του Κλέι ζητούν νέα γάντια. Ο Κλέι είναι ζαλισμένος και προκαλείται σάλος όταν ο προπονητής του, του δίνει να μυρίζει αμμωνιούχο άνθρακα, κάτι που θα επαναφέρει τις χαμένες του αισθήσεις. Το χρονικό διάστημα είναι όσο ακριβώς χρειάζεται στον Αμερικάνο να ανασυνταχθεί και να γεμίσει το πρόσωπο του Κούπερ με αίμα, λίγα λεπτά αργότερα. Είναι το σημείο όπου ο διαιτητής διακόπτει τον αγώνα εις βάρος του Άγγλου, αν και βρίσκονταν μπροστά στα σημεία.

Δείτε το «δίκαιο» αγώνα του 1963:




…Deja vu 3 χρόνια μετά

Περίπου η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται 3 χρόνια αργότερα. Είμαστε στο 1966 και ο αγώνας του Μοχάμεντ Άλι (πλέον) και του Χένρι Κούπερ γίνεται στο «Χάιμπουρι». Εκεί, στον 6ο γύρο θα ανοίξει το αριστερό φρύδι του Άγγλου και ο αγώνας θα διακοπεί υπέρ του Άλι.

Το 1970, ο Κούπερ κερδίζει τον τίτλο του Πρωταθλητή Βαρέων Βαρών στη Βρετανία, ενώ το 2000 περνά στην Ιστορία ως ο πρώτος μποξέρ που θα πάρει τον τίτλο του Ιππότη.

Οι 5 αγώνες του Κούπερ που έμειναν στην Ιστορία:

Κούπερ vs Λάντον, 1959

Κούπερ vs Κάσιους Κλέι, 1963

Κούπερ vs Κλέι, 1966

Κούπερ vs Πέτερσον, 1966

Κούπερ vs Μπούγκνερ, 1971


Δείτε το Χένρι Κούπερ να προπονείται με τον Κέβιν Κίγκαν, για διαφημιστικό σποτ:




ΠΗΓΗ: england365.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x