Final 4 2011

Παταβούκας: «Δείχνει συνέπεια ο ΠΑΟ»

Ως την πιο πετυχημένη ομάδα της τελευταίας 15ετίας χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό, ο Κώστας Παταβούκας. Ο πρώην παίκτης των «πρασίνων» μίλησε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και τόνισε πως το «τριφύλλι» είναι από τις συνεπείς ομάδες της Ευρωλίγκας, με τις παρουσίες του στα Final 4, ενώ το Ευρωπαϊκό του 1996 αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κόσμο των πρωταθλητών.

Ως την πιο πετυχημένη ομάδα της τελευταίας 15ετίας χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό, ο Κώστας Παταβούκας.

Ο πρώην παίκτης των «πρασίνων» μίλησε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και τόνισε πως το «τριφύλλι» είναι από τις συνεπείς ομάδες της Ευρωλίγκας, με τις παρουσίες του στα Final 4, ενώ το Ευρωπαϊκό του 1996 αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κόσμο των πρωταθλητών.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κώστας Παταβούκας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6:

Για το Ευρωπαϊκό του 1996: «Είναι μακρινό και κοντινό ταυτόχρονα. Ήταν πολύ σημαντικός σταθμός και νομίζω πως όσα χρόνια και αν περάσουν θα είναι πάντα εκεί. Δεν σκέφτεσαι καθόλου ούτε χρόνια, αλλά ούτε και απόσταση, είτε τα ζεις από μέσα, είτε βρίσκεται κοντά στην ομάδα. Ήταν μία επιτυχία, με την οποία κύλησε νερό στο αυλάκι για τον ελληνικό αθλητισμό. Ήταν, όμως, μία μεγάλη επιτυχία σωματειακού επιπέδου, γιατί υπήρξε φυσικά το 87’. Είναι σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Όταν αναφέρεται κάποιος σε Final 4, ξεκινάει από εκεί. Το εντυπωσιακό είναι πως αυτή η πορεία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Δείχνει συνέπεια ο Παναθηναϊκός στην διοργάνωση, γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί -και όχι άδικα- η πιο πετυχημένη ομάδα της 15ετίας».

Για το κλίμα τότε: «Το κλίμα ήταν ανάμεικτο. Υπήρχε η αισιοδοξία, αλλά και συγκράτηση. Είχαμε, όμως, εμπιστοσύνη στην καθοδήγηση του προπονητή Μάλκοβιτς. Ένας από τους πιο πετυχημένους στην Ευρώπη. Τότε, είχαμε αντικειμενικά πλεονεκτήματα, ειδικά σαν ποιότητα ομάδας. Για παράδειγμα ο Ντομινίκ Ουίλκινς. Ο Ντομινίκ έκανε τη διαφορά, όπως φυσικά και ο Στόγιαν (σ.σ. Βράνκοβιτς). Όταν έπαιζε ο Στόγιαν, είχαμε εμπιστοσύνη πως κάποιος υπήρχε πίσω από την πλάτη μας. Είχαμε δουλέψει πολλά κομμάτια και γενικά ήμασταν ένα μαχητικό και αξιόπιστο σύνολο, υψηλού επιπέδου. Μπορεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά να διαφέρουν, αλλά σε αυτό το υψηλό επίπεδο δεν έχουν τόση σημασία».

Για το φετινό Final 4: «Μπορώ να πω ότι ο Παναθηναϊκός έκανε την καλύτερη δουλειά για όλους σε αυτό το Final 4. Απέκλεισε, δηλαδή, το απόλυτο φαβορί την Μπαρτσελόνα, η οποία θα είχε την συμπαράσταση της χώρας και φυσικά της Βαρκελώνης».

Για το αν υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις τέσσερις ομάδες: «Είναι ομάδες με ομοιότητες και διαφορές. Πιστεύω ότι εμείς δεν έχουμε σχολή του ελληνικού μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός έχει έναν προπονητή εδώ και 10 χρόνια, ο οποίος έχει εγκαθιδρύσει την δική του φιλοσοφία. Σαν ομάδα διαθέτει ένα πυρήνα, η οποία έχει τη δική της προσωπικότητα και κινείται σε υψηλό επίπεδο. Πάντως θεωρώ πως πέρυσι, ο Παναθηναϊκός ήταν πιο πλήρης. Το στοιχείο του, όμως παραμένει ίδιο, στο γήπεδο βγάζει την ομαδική προσπάθεια. Όλοι οι παίκτες βάζουν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους, όπως κάνει ο Διαμαντίδης για παράδειγμα».

Για την Σιένα: «Η Σιένα έχει σχεδόν τα ίδια στοιχεία με τον Παναθηναϊκό, αλλά φυσικά δεν έχει την ίδια ποιότητα. Έχει ένα προπονητή εδώ και αρκετό καιρό, αλλά και έναν βασικό κορμό. Έχει ένα σκληρό τρόπο παιχνιδιού για να καλύψει την έλλειψη ποιότητας. Είναι Επικίνδυνη ομάδα και αυτό το είδαμε και με τον Ολυμπιακό. Είναι πολύ σπάνιο, αλλά και εντυπωσιακό να γυρίσεις από το -48. Πρέπει να είσαι καλή ομάδα για να το πετύχει αυτό και να το έχεις ξεχάσει μέσα σε δύο μέρες».

Για το ζευγάρι Μακάμπι-Ρεάλ Μαδρίτης: «Θεωρώ πως ελαφρά υπεροχή έχει η Μακάμπι. Γενικά έχει κάνει μία σταθερή χρονιά, με αρκετά καλά παιχνίδια. Τη διακρίνει η σταθερότητα στην απόδοσή της. Απέναντι σε μία Ρεάλ που είχε πολλά προβλήματα, όπως την αποχώρηση του προπονητή, πιστεύω πως έχει ελπίδες».

Για το τί θα φοβόταν στον ημιτελικό με τη Σιένα: «Στην Ελλάδα, δυστυχώς τον αθλητισμό τον προσεγγίζουμε μόνο με τις νίκες. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να φοβάμαι. Για παράδειγμα το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα κρίθηκε στις βολές και ειδικά στα τρία τελευταία λεπτά. Οποιοδήποτε λάθος θα κόστιζε, ο Παναθηναϊκός όμως ήταν άψογος, γιατί διαθέτει μεγάλα πεδία συγκέντρωσης».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x