Αγγλία

Live: Μάντσεστερ Σίτι-Στόουκ Σίτι 1-0 (Τελικό)

Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, πανηγύρια ακούγονται κι… απ’ την άλλη μεριά του Μάντσεστερ! Τη μέρα που η συμπολίτισσα γιόρτασε το πρωτάθλημα, ο Γιάγια Τουρέ έδωσε το Κύπελλο Αγγλίας στη Σίτι (1-0 τη Στόουκ) και επιχειρήματα στους φίλους της να υποστηρίξουν ανοιχτά πλέον πως μπορεί να την αμφισβητήσει! Πρώτος τίτλος μετά το μακρινό 1976 (Λιγκ Καπ) για τους «πολίτες» και πρώτο Κύπελλο έπειτα από το 1969!

Μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, πανηγύρια ακούγονται κι… απ’ την άλλη μεριά του Μάντσεστερ!

Τη μέρα που η συμπολίτισσα γιόρτασε το πρωτάθλημα, ο Γιάγια Τουρέ έδωσε το Κύπελλο Αγγλίας στη Σίτι (1-0 τη Στόουκ) και επιχειρήματα στους φίλους της να υποστηρίξουν ανοιχτά πλέον πως μπορεί να την αμφισβητήσει!

Πρώτος τίτλος μετά το μακρινό 1976 (Λιγκ Καπ) για τους «πολίτες» και πρώτο Κύπελλο έπειτα από το 1969!



90΄+3΄ Λήξη της αναμέτρησης

90΄+2΄Αλλαγή για τη Μάντσεστερ Σίτι στη θέση του Σίλβα ο Βιεϊρά

88΄Αλλαγή για τη Μάντσεστερ Σίτι στη θέση του Τέβες ο Ζαμπαλέτα

84΄ σουτ του Σίλβα μέσα από την περιοχή ο Σόρενσεν σε ετοιμότητα απομακρύνει

81' - Αλλαγή για τη Στόουκ: Ο Κάριου αντικαθιστά τον Ντέλαπ.

75' - Κίτρινη κάρτα για τη Στόουκ: Ο Γουίλκινσον έκανε ένα πολύ δυνατό μαρκάρισμα στον Μπαλοτέλι.

74' - ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ!: Μετά από φάση διαρκείας και κόντρες σε προβολή του Μπαλοτέλι, η μπάλα στρώνεται στον Γιάγια Τουρέ κι εκείνος με "ξερό" σουτ μέσα απ' την περιοχή, ανοίγει το σκορ!

73' - Αλλαγή για τη Μάντσεστερ Σίτι: Ο Τζόνσον αντικαθιστά τον Μπάρι.

63' - Αλλαγή για τη Στόουκ: Ο Γουάιτχεντ στη θέση του Εθέρινγκτον.

62': Μεγάλη ευκαιρία για τη Στόουκ! Σε ωραία αντεπίθεση, ο Τζόουνς βγαίνει "στην πλάτη" του Λέσκοτ, φτάνει απέναντι από τον Χαρτ, αλλά το "τσίμπημα" που κάνει στην μπάλα σταματά πάνω στον γκολκίπερ της Σίτι!

55': Μετά από γύρισμα του Τουρέ από αριστερά, ο Τέβες πλασάρει στην κίνηση -μέσα απ' την περιοχή- αλλά η μπάλα κοντράρει και περνάει έξω από το δεξί δοκάρι!

46': Έναρξη του β' μέρους

45'+3': Λήξη του ημιχρόνου

43': Ίδιο σκηνικό στο παιχνίδι, με τη Σίτι να πιέζει και τη Στόουκ να αμύνεται... ηρωικά!

40' - Κίτρινη κάρτα για τη Στόουκ: Τη βλέπει ο Χουτ, για δυνατό μαρκάρισμα στον Μπαλοτέλι.

35': Μεγάλη ευκαιρία για τη Σίτι! Έπειτα από κάθετη σέντρα του Τέβες, ο Σόρενσεν κόβει τον Μπαλοτέλι και ο Σίλβα -που βλέπει την μπάλα να του στρώνεται- πιάνει σκαστό σουτ που περνά πάνω από τη (σχεδόν ανυπεράσπιστη) εστία!

30': Νέο καλό σουτ του Τουρέ -σε αντεπίθεση από τον άξονα- σταματά και πάλι στον Σόρενσεν, που μπλοκάρει (με διπλή προσπάθεια).

24': Μεγάλη ευκαιρία για τη Σίτι! Μετά από ωραία ενέργεια του Τουρέ, ο Μπαλοτέλι πιάνει φαλτσαριστό διαγώνιο σουτ από αριστερά, αλλά ο Σόρενσεν πετάγεται στο απέναντι "παραθυράκι" και αποκρούει με τις άκρες των δαχτύλων!

21': Πρώτη επίσκεψη τη Στόουκ στην περιοχή των "πολιτών"! Οι Γουόλτερς και Τζόουνς παίζουν το "1-2", ο δεύτερος προσπαθεί να γυρίσει από κοντά και να σουτάρει, αλλά η μπάλα κοντράρει και απομακρύνεται.

20': Πολύ δυνατό ξεκίνημα για τη Σίτι, που έχει "στριμώξει" απ' το πρώτο λεπτό τη Στόουκ στα καρέ της.

11': Ο Γιάγια Τουρέ εξαπολύει ένα... "τούβλο" απ' τα 30 μέτρα και στέλνει την μπάλα λίγο έξω απ' την αριστερή συμβολή των δοκαριών του Σόρενσεν.

10': Σε μια σέντρα-ξυραφιά του Κολάροφ από αριστερά, ο Σόουκρος προσπαθεί να απομακρύνει και στέλνει -με την προβολή- την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων της ομάδας του!

5': Πρώτη καλή φάση στον τελικό! Ο Τέβες βρίσκει χώρο και πιάνει δυνατό σουτ έξω απ' την περιοχή, αλλά ο Σόρενσεν πέφτει στην αριστερή του γωνία και αποκρούει.

1': Έναρξη του αγώνα



ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Χαρτ, Ρίτσαρντς, Κολάροφ, Λέσκοτ, Κομπανί, Μπάρι (73' Τζέκο), Ντε Γιονγκ, Γιάγια Τουρέ, Σίλβα (90΄+2΄Βιεϊρά), Μπαλοτέλι, Τέβες (88΄Ζαμπαλέτα)

Στον πάγκο: Γκίβεν, Μίλνερ, Τζέκο, Μπογιάτα

ΣΤΟΟΥΚ ΣΙΤΙ (Τόνι Πιούλις): Σόρενσεν, Γουίλκινσον, Σόουκρος, Χουτ, Γουίλσον, Πέναντ, Γουίλαν, Ντέλαπ (81' Κάριου), Εθέρινγκτον (63' Γουάιτχεντ), Γουόλτερς, Τζόουνς

Στον πάγκο: Ντιαό, Νας, Παφ, Κόλινς, Φαγέ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάρτιν Άτκινσον
ΓΗΠΕΔΟ: «Γουέμπλεϊ»



Τυπικά γηπεδούχοι στον 130ο τελικό του Κυπέλλου Αγγλία είναι οι «πολίτες», οι οποίοι έχουν κατακτήσει τέσσερις φορές τον τίτλο -με πιο πρόσφατο, όμως, το… πολύ μακρινό του 1969, όταν επικράτησαν 1-0 της Λέστερ.

Σε τελικό της διοργάνωσης, εξάλλου, έχουν να βρεθούν από το 1981 (έχασαν το τρόπαιο από την Τότεναμ…), ενώ, έχουν να κατακτήσουν οποιαδήποτε… κούπα από το Λιγκ Καπ του 1976 (2-1 τη Νιούκαστλ).

Απ’ την άλλη, η Στόουκ φτάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του αγγλικού Κυπέλλου, ενώ, τελευταία φορά που σήκωσε κούπα, ήταν το 1972, όταν επικράτησε 2-1 της Τσέλσι και κατέκτησε το Λιγκ Καπ.

Πώς έφτασαν εδώ…

Μάντσεστερ Σίτι: Πιο πανηγυρικός τρόπος για να περάσει στον τελικό, δεν υπήρχε! Η Σίτι πέταξε -στα ημιτελικά- έξω από τη διοργάνωση τη μισητή συμπολίτισσά της, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, νικώντας την 1-0, ενώ, παράλληλα, στέρησε από την ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τη δυνατότητα να διεκδικήσει το τρεμπλ. Προηγουμένως, οι «πολίτες» είχαν αποκλείσει: Τη Λέστερ, επικρατώντας 4-2 στον επαναληπτικό, μετά το 2-2 του πρώτου αγώνα, τη Νοτς Κάουντι, την οποία συνέτριψαν 5-0 στο Μάντσεστερ, μετά το 1-1 του πρώτου ματς, την Αστον Βίλα (3-0) και τη Ρέντινγκ (1-0).

Στόουκ Σίτι: Η φανταστική πορεία των «πότερς» στο Κύπελλο ξεκίνησε… μέτρια. Η Στόουκ ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Κάρντιφ στο «Μπριτάνια» και πήγε στην Ουαλία για να… τσεκάρει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση. Εκεί, όμως… σοβαρεύτηκε, νίκησε 2-0 και προκρίθηκε. Στη συνέχεια, η ομάδα του Πιούλις «καθάρισε», σχετικά εύκολα, τις Γουλβς (1-0), Μπράιτον (3-0) και Γουέστ Χαμ (2-1), ενώ στα ημιτελικά διέλυσε την Μπόλτον (5-0).


Το γεγονός πως ο Κάρλος Τέβες έπαιξε στο ματς με την Τότεναμ, έστω και για ένα δεκάλεπτο, αυξάνει τις πιθανότητες του Αργεντινού επιθετικού να ξεκινήσει στον τελικό. Ο Τέβες επέστρεψε σε φουλ ρυθμούς προπονήσεων, έπειτα από απουσία ενός -και πλέον- μήνα, ωστόσο, η συμμετοχή του θα κριθεί την τελευταία στιγμή, μιας και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το ρισκάρει. Εκτός αποστολής είναι ο Ζερόμ Μπόατενγκ, ενώ επιστρέφει ο Γκάρεθ Μπάρι.

Στον αντίποδα, για τη Στόουκ, αμφίβολος παραμένει ο Μάθιου Εθέρινγκτον, ο οποίος δίνει… μάχη με το χρόνο για να προλάβει τον τελικό, όπως και ο Ρόμπερτ Χουτ. Εκτός δράσης παραμένουν οι τραυματίες Ντάνι Χιγκινμπόθαμ, Ρικάρντο Φούλερ και Μαμαντί Σιντιμπέ.

Η Στόουκ είναι η παλαιότερη ομάδα της Premier League (ιδρύθηκε το 1863), ενώ «μεγαλύτερή» της είναι μόνο η Νοτς Κάουντι.

Η ομάδα της βορειοδυτικής Αγγλίας έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του αρχαιότερου θεσμού τρεις φορές, το 1899, το 1971 και το 1972.

Η Μάντσεστερ Σίτι συμμετέχει για ένατη φορά σε τελικό, ενώ είναι μία, από τις πέντε, συνολικά, ομάδες, που έφτασαν στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και υποβιβάστηκαν την ίδια χρονιά, κάτι που συνέβη το 1926! Τελευταία είναι η φιναλίστ του περσινού τελικού, Πόρτσμουθ.

Στόουκ και Σίτι έχουν αναμετρηθεί επτά φορές στο FA Cup και κάθε μία μετρά από τρεις νίκες, ενώ ένα ματς έληξε ισόπαλο.

84.569 θεατές είχαν παρακολουθήσει την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με τη Στόουκ Σίτι το 1934, για τον 6ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας!

Τελευταία φορά που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στη διοργάνωση, ήταν πέρυσι, όταν η Στόουκ επικράτησε 3-1 της Μάντσεστερ Σίτι στην παράταση, αποκλείοντας τους «πολίτες»!

Από τη στιγμή που η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι έχει εξασφαλίσει μία θέση για το Champions League της επόμενης περιόδου, η Στόουκ, ως φιναλίστ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα, θα είναι του χρόνου… Ευρωπαία (θα συμμετάσχει στο Europa League).

Ο προπονητής της Στόουκ, Τόνι Πιούλις, είναι ο πρώτος Ουαλός που «οδηγεί» μία ομάδα σε τελικό του FA Cup. Απ' την άλλη, ο Μαντσίνι φιλοδοξεί να γίνει ο τρίτος Ιταλός προπονητής που «οδηγεί» μία ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου, διαδεχόμενος τον Κάρλο Αντσελότι, που κέρδισε τον τίτλο πέρυσι με την Τσέλσι. Ο πρώτος… διδάξας ήταν ο Τζιανλούκα Βιάλι, που οδήγησε (επίσης) την Τσέλσι στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2000.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x