Ελλάδα

Η κούπα αγκυροβόλησε στο λιμάνι!

Την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ένατη συνολικά στην ιστορία του, πανηγυρίζει ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 74-68 του Παναθηναϊκού στο "Ελληνικό" και έκαναν το 3-0 στα φετινά μεταξύ τους ματς, δείχνοντας ότι έχουν βρει το... κουμπί του «αιώνιου αντιπάλου». Δείτε βίντεο με την απονομή.

Την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ένατη συνολικά στην ιστορία του, πανηγυρίζει ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 74-68 του Παναθηναϊκού στο "Ελληνικό" και έκαναν το 3-0 στα φετινά μεταξύ τους ματς, δείχνοντας ότι έχουν βρει το... κουμπί του «αιώνιου αντιπάλου». Κορυφαίοι για την ομάδα του Ίβκοβιτς, Μπουρούσης, Μαυροκεφαλίδης και Τεόντοσιτς, που πήραν την κατάσταση στις πλάτες τους όταν Διαμαντίδης και Μπατίστ έκαναν το ματς θρίλερ.

Νικητής και στη μάχη της κερκίδας ο Ολυμπιακός σε ένα παιχνίδι που εντός γηπέδου ήταν διαφήμιση του μπάσκετ και η κατάσταση δεν ξέφυγε ούτε λεπτό. H κούραση από τον θρίαμβο της Βαρκελώνης έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ομάδα του Ομπράντοβιτς που ωστόσο δεν πέταξε λευκή πετσέτα παρά το ότι βρισκόταν πίσω στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Νικητής στην σκακιέρα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς που διαχειρίστηκε σωστά το ρόστερ του που ήταν εμφανώς πιο φρέσκο και... διψασμένο.



Το ματς:

Η τακτική και η διάθεση των δύο προπονητών βγήκαν στο παρκέ με το «καλημέρα». Ο Ίβκοβιτς πήγε να «χτυπήσει» με τους ψηλούς και συγκεκριμένα τον Μπουρούση που σημείωσε γρήγορα πέντε πόντους ενώ στο αμυντικό κομμάτι έδωσε εντολή για πίεση στο κατέβασμα της μπάλας, με τον Γκόρντον να έχει αρχικά αναλάβει το μαρκάρισμα του Διαμαντίδη. Ο Ομπράντοβιτς έριξε στο παρκέ τον Μάριτς για να παίξει το πικ εν ρολ με τον αρχηγό των «πράσινων» αλλά η αντίπαλη άμυνα ήταν καλά προετοιμασμένη. Οι... εμπνεύσεις του Τεόντοσιτς δεν είχαν απάντηση και το σκορ στα μισά της περιόδου ήταν 14-6 για τους «ερυθρόλευκους». Ο Ομπράντοβιτς με διαδοχικές αλλαγές έψαχνε λύσεις τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι και αρχικά τις βρήκε από την συνύπαρξη Νίκολας και Μπατίστ αλλά και την αμυντική βελτίωση της ομάδας του. Το 15-6 έγινε 16-13 και ήταν η σειρά του Ίβκοβιτς να αλλάξει πρόσωπα για να ξεμπλοκάρει την ομάδα του που έδειχνε να έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Χαλπερίν και Έρτσεγκ με ατομικές ενέργειες έδωσαν «ανάσα» στον Ολυμπιακό που διατήρησε το προβάδισμά του στους πέντε πόντους.


O Oλυμπιακός μπήκε στο παρκέ με ψηλό σχήμα για να «χτυπήσει» τον αντίπαλο που έπαιζε ουσιαστικά με τον Τσαρτσαρή στο «5». Ο ρυθμός άνοιξε και το +6 ήταν για τους «ερυθρόλευκους» η... εκκίνηση. Με καλό passing game και σωστές επιλογές έκαναν το σκορ 31-23. Ο Ομπράντοβιτς κάπου εκεί πέρασε στο παρκέ Μπατίστ και Διαμαντίδη. ΟΑμερικανός σέντερ επιχείρησε να περιορίσει την δράση του Μαυροκεφαλίδη που είχε φτάσει στους 9 πόντους ενώ στο επιθετικό κομμάτι ήταν αυτός που έδωσε τις λύσεις και «ξεκόλλησε» την ομάδα του. Το 31-23 έγινε 35-35 με πρωταγωνιστή τον Σάτο που έκανε το ματς ντέρμπι ξανά. Η αντεπίθεση του Παναθηναϊκού είχε ολοκληρωθεί την ώρα που ο Ολυμπιακός έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο και οι περιφερειακές του λύσεις... στέρεψαν με δεδομένη την απουσία του Σπανούλη που είχε μείνει στον πάγκο. Έτσι βρέθηκε με 37-35 πίσω στο σκορ για πρώτη φορά μετά το 2-0. Το τέλος του ημιχρόνου βρήκε τους «πράσινους» μπροστά με σκορ 39-37.

Οι περιφέρειες των δύο ομάδων ανέλαβαν δράση στο ξεκίνημα. Διαμαντίδης αρχικά για τον Παναθηναϊκό και Παπανικολάου, Τεόντοσιτς στη συνέχεια για τον Ολυμπιακό έκαναν το σκορ 45-42 υπέρ των «ερυθρόλευκων» που είχαν «κλείσει» την άμυνά τους ώστε να σταματήσουν τον Μπατίστ ο οποίος είχε φτάσει στους 12 πόντους. Μπουρούσης και Μαυροκεφαλίδης πήραν το σκοράρισμα πάνω τους στη συνέχεια και η ομάδα του Ίβκοβιτς έφτασε γρήγορα στο +7. Το σχήμα με Παπαλουκά, Χαλπερίν και Τεοντοσιτς στην περιφέρεια έκανε την διαφορά την ώρα που οι παίκτες του Ομπράντοβιτς έδειχναν, φυσιολογικά, να μένουν από δυνάμεις. Το τρίποντο του Περπέρογλου κράτησαν τους «πράσινους» στο -5 στο τέλος της περιόδου.

Η διάθεση των δύο προπονητών ήταν να πάει η μπάλα στους ψηλούς. Από την μία ο Μπατίστ και από την άλλη ο Μαυροκεφαλίδης εξακολουθούσαν να βρίσκουν λύσεις στο σκοράρισμα. Το τρίποντο του Διαμαντίδη έκανε το 60-59 εφτά λεπτά πριν το φινάλε του αγώνα και το ματς πήρε... φωτιά ξανά. Ακολούθησε ένα ακόμα δίποντο του Σάτο που εκμεταλλεύτηκε την κακή αμυντική αντίδραση του Ολυμπιακού για να γίνει το σκορ 62-59. Από εκείνο το σημείο και μετά το προβάδισμα άλλαζε χέρια συνεχώς και το θρίλερ καλά κρατούσε. Το 68-65 έγινε δια χειρός... Μπουρούση 1.18΄΄ πριν το τέλος. Το τελικό 74-68 έδωσε την... κούπα στον Ολυμπιακό.

Τα δεκάλεπτα: 17-22, 39-37, 53-58, 68-74

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Καϊμακόγλου 6, Τέπιτς 2 , Μάριτς, Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 17 (10 ριμπάουντ), Φώτσης 8 (2), Σάτο 7 (1), Νίκολας, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 17 (3), Βουγιούκας, Καλάθης 2

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς 18 (7 ασίστ), Γκόρντον 2, Σπανούλης, Πρίντεζης, Μπουρούσης 13 (10 ριμπάουντ), Κέσελ 4 (1), Έρτσεγκ 2, Μαυροκεφαλίδης 16 (7 ριμπάουντ), Χαλπερίν 9 (1), Γλυνιαδάκης 2, Παπανικολάου 8 (2)

Διαιτητές: Χριστοδούλου Χρήστος, Αναστόπουλος Παναγιώτης, Κορομηλάς Ηλίας

Κομισάριος: Αντώνης Μάνος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x