Νίκος Ζέρβας

«Αιώνιοι» τελικοί ενδείξεων και αποδείξεων

Η…ταλαιπωρία των προημιτελικών και ημιτελικών των πλέι-οφ έλαβε τέλος και πλέον μπήκαμε στους ρυθμούς των τελικών.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Η…ταλαιπωρία των προημιτελικών και ημιτελικών των πλέι-οφ έλαβε τέλος και πλέον μπήκαμε στους ρυθμούς των τελικών. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός καταστρώνουν τα τελευταία πλάνα τους ενόψει του πρώτου αγώνα στο ΣΕΦ την Πέμπτη και η αγωνία για το ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής φτάνει στο κατακόρυφο. Θα καταφέρουν οι Πειραιώτες να «σπάσουν» την κατάρα των δεκατριών προηγούμενων χρόνων ή οι «πράσινοι» θα επαναλάβουν το έργο των προηγούμενων ετών, κατακτώντας τον δεκατοτρίτο τίτλο σε δεκατέσσερα χρόνια; Τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν, όμως η αλήθεια είναι ότι μπροστά μας έχουμε τους πιο αμφίρροπους τελικούς των τελευταίων χρόνων. Και αυτό, διότι και οι δύο ομάδες έχουν ελλείψεις στο ρόστερ και δεν έχουν παρουσιάσει αγωνιστική σταθερότητα που να σε πείθει ότι έχουν προβάδισμα για να φτάσουν στο στόχο.

Τα τρία προηγούμενα δείγματα-ματς σε κανονική περίοδο και κύπελλο, βοηθούν στην τεχνική ανάγνωση των μαχών, όμως μία σειρά αγώνων είναι εντελώς διαφορετική και μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Πάνω-κάτω το που πρέπει να «χτυπήσει» η κάθε ομάδα είναι γνωστό, οπότε χρήσιμη είναι και η…επικοινωνιακή ανάλυση των αγώνων. Ο Ολυμπιακός, έχει το ψυχολογικό πλεονέκτημα των τριών φετινών νικών του, ενώ το εγχώριο αήττητο σε όλες τις διοργανώσεις, τον γεμίζει αυτοπεποίθηση πως σε αντίθεση με το 2009, δύο χρόνια μετά, μπορεί να υπερασπιστεί την έδρα του και να φτάσει στον πολυπόθητο τίτλο. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός, κατέκτησε φέτος μία Ευρωλίγκα στην οποία, στα μέσα της περιόδου, δύσκολα θα πόνταρε και ο ποιο αισιόδοξος οπαδούς του, δείγμα ομάδας με ισχυρό μέταλλο και αξία. Αυτόματα, και με βάσει τα προηγούμενα break που έχουν κάνει οι «πράσινοι» στο ΣΕΦ, έχουν πολλές πιθανότητες να επαναλάβουν μία νίκη στο άντρο του αντιπάλου. Η λέξη «πρωταθλητής», άλλωστε, δίνει στον Παναθηναϊκό το δικαίωμα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία ακόμη επιτυχία.

Η φετινή διαφοροποίηση στην ανάγνωση των δύο ομάδων πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμα και δύο «σπασίματα» έδρας, αφού όσο ικανός είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης να νικήσει στον Πειραιά, άλλο τόσο είναι να το κάνει στο, έτσι και αλλιώς ευάλωτο φέτος ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός. Σίγουρα, ο πρώτος αγώνας και ο τρόπος που θα εξελιχθεί, θα κρίνει αρκετά και είναι το μοναδικό απτό στοιχείο που μπορεί να βάλει κανείς στο «τραπέζι» των προγνώσεων. Αυτό, ερμηνεύεται ως εξής: Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κάνει το 1-0, θα έχει ακόμη πιο γιγαντωμένη ψυχολογία, αφού θα έχει το απόλυτο κόντρα στον Παναθηναϊκό σε τέσσερα παιχνίδια, πράγμα αδιανόητο τα τελευταία χρόνια στις μεταξύ τους κόντρες. Μεγάλο ρόλο σε αυτό το ενδεχόμενο και για την ψυχολογική υπόσταση του θέματος, θα παίξει και ο τρόπος, αφού αν υπάρξει «καθαρή» νίκη, δύσκολα θα ανατραπεί η κατάσταση στη συνέχεια.

Από την άλλη, αν ο Παναθηναϊκός νικήσει, θα πάρει εκτός από το πλεονέκτημα της έδρας και την ψυχολογία, αφού θα έχει καταφέρει να «συντρίψει» ο,τι έχτισε με κόπο ο αντίπαλός του, στην πιο κρίσιμη και ουσιαστική ίσως φετινή μάχη. Το σενάριο που κυκλοφορεί από εκτός ομάδας υποστηρικτές των «πράσινων», ότι τυχών απώλεια του πρωταθλήματος δεν θα στοιχίσει και τίποτα αφού κατακτήθηκε η Ευρωλίγκα, σε κάποιο βαθμό έχει βάση. Όμως χαρακτηριστικές για το ότι ακόμα και αυτή η υπέρ-επιτυχημένη ομάδα έχει μεγάλο κίνητρο, είναι οι δηλώσεις του Τσαρτσαρή. «Θέλουμε τον τίτλο για να αποδείξουμε ότι αυτό που καταφέραμε φέτος, δεν ήταν τυχαίο».

Για τον Ολυμπιακό, η κατάκτηση του μεγάλου του στόχου είναι επιτακτική, αλλιώς μία ακόμη χρονιά θα κριθεί αποτυχημένη. Η νέα εποχή που έχει σηματοδοτηθεί με την ανάληψη της διοίκησης από τους αδελφούς Αγγελόπουλους θα έχει αποκτήσει λαμπρότητα, αφού θα είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία. Στον Παναθηναϊκό δεν θα έρθει η συντέλεια, όμως θα είναι η πρώτη φορά που ο μεγάλος αντίπαλος θα τον έχει εκθρονίσει με ο,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον. Αν οι «πράσινοι» κατακτήσουν και αυτό το πρωτάθλημα, θα αποκτήσουν περισσότερο «αέρα» και για τις επόμενες χρονιές, αφού η λογική λέει πως θα είναι ακόμη καλύτεροι σε δυναμικό και «εικόνες» των νεαρών σε ηλικία παικτών του.

Στο διά ταύτα, τα αγωνιστικά δείγματα και οι ικανότητες των δύο αντιπάλων, προϊδεάζουν για συναρπαστικά και γιατί όχι αρκετά θεαματικά παιχνίδια. Μακάρι και στην εξέδρα να επικρατήσει στο μέτρο του δυνατού, ηρεμία ανάλογη των τριών φετινών αγώνων, για να απολαύσουμε τους τελικούς και η διαιτησία που φέτος έχει κάνει βήματα προόδου, να μείνει απλή αναφορά στα φύλλα αγώνα και στις προαναγγελίες των αγώνων. Καλούς τελικούς λοιπόν!

Υ.Γ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και για τους ειδικούς λόγους που συντροφεύουν το ζευγάρι και οι αναμετρήσεις των μικρών τελικών ΠΑΟΚ-Άρης, για μία θέση στα προκριματικά της Ευρωλίγκας. Όμως οι οιωνοί για τις δύο ομάδες δεν είναι καλοί και μας κάνουν να απαισιόδοξους για το κατά πόσο μπορούν τον Σεπτέμβριο να πάρουν την πρόκριση για τους ομίλους. Στο χέρι τους βέβαια, είναι να αλλάξουν τη μοίρα τους και να μετατρέψουν την τρίτη θέση σε πραγματικό προνόμιο. Μακάρι!

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο: nikosze2001@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x