Κινηματογράφος

The Tree of Life: στα άκρα!

Ή θα τη λατρέψεις (και θα προβληματιστείς όσο ποτέ άλλοτε) ή θα τη μισήσεις (και δεν θα θες για αρκετό καιρό να πας σινεμά). Η ταινία του Τέρενς Μάλικ, ''The Tree of Life''… σήκωσε τον Χρυσό Φοίνικα, αλλά δίχασε όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια κριτικούς και κοινό στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών. Όπως ακριβώς και όσους βρέθηκαν την Τετάρτη (25/5), στο ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, στον Κορυδαλλό, όπου ο ΝοvaΣΠΟΡ FM 94,6 και η SPORTDAY διοργάνωσαν την avant premiere του φιλμ!

Ή θα τη λατρέψεις (και θα προβληματιστείς όσο ποτέ άλλοτε) ή θα τη μισήσεις (και δεν θα θες για αρκετό καιρό να πας σινεμά)…

Μπορεί, όμως και να σε κάνει να αισθανθείς τα δύο… άκρα, εναλλάξ, στα 138 λεπτά που διαρκεί!

Η ταινία του Τέρενς Μάλικ, ''The Tree of Life''… σήκωσε τον Χρυσό Φοίνικα, αλλά δίχασε όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια κριτικούς και κοινό στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών.

Όπως ακριβώς και όσους βρέθηκαν την Τετάρτη (25/5), στο ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, στον Κορυδαλλό, όπου ο ΝοvaΣΠΟΡ FM 94,6 και η SPORTDAY διοργάνωσαν την avant premiere του φιλμ!

Του Νίκου Ράλλη

Ο 67χρονος (αισίως) Μάλικ κατάφερε, αν μη τι άλλο, να προκαλέσει.

Ένας σκηνοθέτης, που γυρίζει αραιά και που ταινίες και αποφεύγει κάθε μορφή δημοσιότητας, από τους σημαντικότερους Αμερικανούς δημιουργούς.

Τα ξεχωριστά του φιλμ, όπως το ''Badlands'', το ''Days of Heaven'' και το ''A Thin Red Line'', που διακρίνονται για το ποιητικό ύφος και την εικαστική τελειότητα των πλάνων τους, μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Ωστόσο, καμία από τις προηγούμενες δουλειές του δεν προκάλεσε τέτοιο… διχασμό, όσο «Το Δέντρο της Ζωής».

Με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ και Σον Πεν, ξετυλίγεται η ιστορία μίας αμερικανικής οικογένειας τη δεκαετία του '50. Ο Πιτ υποδύεται τον πατέρα τριών αγοριών, που προσπαθεί να εμπνεύσει πειθαρχία (με άχαρο τρόπο) στα παιδιά του, καθώς η πίστη του στον κόσμο της κατανάλωσης ξεθωριάζει.

«Ο πατέρας είναι αυτός που προσφέρει τα πάντα στην οικογένεια και στο φιλμ βλέπουμε ότι το αμερικάνικο όνειρο, όσο μεγαλώνουμε και το καταλαβαίνουμε, δεν αποδίδει», δήλωσε ο Μπραντ Πιτ.

Η δομή του έργου δεν ακολουθεί τα παραδοσιακά… καλούπια. Η Guardian και το Variety αποθέωσαν τη σκηνοθεσία, ενώ άλλοι θεώρησαν τα μεγάλα και τραβηγμένα πλάνα, εμμονές του διάσημου σκηνοθέτη, εξεζητημένα και πομπώδη.

Ο Μάλικ προσφέρει αρκετά και πολύ εντυπωσιακά πλάνα (εκπληκτική φωτογραφία) φυσικών φαινομένων και τοπίων: φαράγγια, ηφαίστεια, εκρήξεις στην επιφάνεια του ήλιου, δάση, ακόμη και… δεινόσαυρους!

Στις Κάννες, κάποιοι χειροκρότησαν, κάνοντας λόγο για αριστούργημα, αλλά πολλοί ήταν κι εκείνοι που αποδοκίμασαν.

Ωστόσο, πιθανότατα ακριβώς σε αυτή την αντίθεση να έγκειται η (όποια) σπουδαιότητα του ''The Tree of Life'': στα σοκαριστικά λεπτά όρια μεταξύ μίσους και λατρείας…

Οι νικητές του διαγωνισμού του www.sport-fm.gr, της ODEON και της DE' LONGHI, χορηγού της ταινίας, έγιναν οι πρώτοι που είδαν το ''The Tree of Life'' στην Ελλάδα.

Δείτε πλάνα στη Web TV:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x