Νίκος Ζέρβας

Υπάρχουν τελικοί μετά το ΣΕΦ;

Η επανάληψη του έργου, που θέλει τον Παναθηναϊκό να «σπάει» την έδρα του Ολυμπιακού και μάλιστα από το πρώτο ματς...

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Η επανάληψη του έργου, που θέλει τον Παναθηναϊκό να «σπάει» την έδρα του Ολυμπιακού και μάλιστα από το πρώτο ματς, εκτός από το μεγάλο προβάδισμα που του έδωσε για την κατάκτηση και αυτού του πρωταθλήματος, έβαλε ερωτηματικά για το κατά πόσο ο τίτλος είναι ακόμα διεκδικήσιμος. Η στατιστική και η προϊστορία στις αναμετρήσεις των δύο «αιωνίων», θέλει αυτόν που θα χρειάζεται ένα break για να στεφθεί πρωταθλητής και το καταφέρνει, να κατακτά και τον τίτλο, όμως τα δεδομένα φέτος είναι διαφορετικά. Φυσικά και οι «πράσινοι» έχουν γίνει ακλόνητο φαβορί, αλλά με βάσει την εικόνα που έχουμε δει μέχρι τώρα, ίσως είναι η πρώτη χρονιά που δεν αισθάνονται τόσο σίγουροι. Και αυτό διότι ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να κερδίσει ήδη μία φορά στο ΟΑΚΑ, στο οποίο όμως ο Παναθηναϊκός, μετρά είκοσι πέντε νίκες σε ισάριθμους τελικούς πλέι-οφ τα τελευταία χρόνια.

Το εγχείρημα των «ερυθρόλευκων», είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, από την στιγμή που η απόσταση που χωρίζει αγωνιστικά τις δύο ομάδες είναι ελάχιστη, ίσως και μηδαμινή. Η πλάστιγγα, έχει γύρει υπέρ του μόνιμου πρωταθλητή Ελλάδας, όχι μόνο λόγω του 1-0 και της ψυχολογίας που ήρθε πλέον με το μέρος του, αλλά και από το ότι δείχνει πως στην χρονιά που έχει εμφανής ελλείψεις και δεν αποδίδει όπως τα τελευταία χρόνια, βρίσκει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει. Είναι ομάδα με τα όλα της, έχει συνοχή, μεγάλη αξία και ανιχνεύει τον κατάλληλο δρόμο για να βγάλει στον «αφρό» τα ισχυρά της σημεία, με παράλληλη ανάδειξη των αδυναμιών του αντιπάλου. Πήγε στο ΣΕΦ με πλάνο, αποφασιστικότητα και καθαρό μυαλό, κάτι που στην απέναντι πλευρά δεν υπάρχει σχεδόν πότε, όταν πρόκειται για ματς που κρίνει πολλά. Βασική αιτία, τα δεκατρία χρόνια ανομβρίας, που βαραίνουν τις πλάτες παικτών, που συνήθως έχουν τον τρόπο να ξεπερνούν τέτοιους σκοπέλους και να ανταποκρίνονται στα παχυλά, ομολογουμένως, συμβόλαιά τους.

Μία ακόμη ειδοποιός διαφορά των φετινών τελικών, είναι η παρουσία του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο των πειραιωτών. Ο 67χρονος τεχνικός, πήρε κακό βαθμό στον πρώτο τελικό, όμως έχει την ικανότητα και την εμπειρία να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό και να αναστρέψει την κατάσταση. Να δουλέψει με την ψυχολογία των παικτών του, ώστε αυτοί να πάνε έτοιμοι για κάτι καλό και όχι για παράδοση άνευ όρων. Το πρώτο βήμα έγινε, με την σωστή διαχείριση της ήττας στον πρώτο αγώνα. Εκεί που σε άλλες χρονιές θα είχαμε μύδρους κατά της διαιτησίας που περισσότερο αποπροσανατολίζουν, επελέγη άλλη τακτική. Αυτή της αναγνώρισης της ήττας και της συγκέντρωσης στο επόμενο παιχνίδι. Εκτός από δείγμα αλλαγής νοοτροπίας, αυτή η συμπεριφορά δείχνει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ομάδας. Το πιο πιθανό, είναι το βράδυ της Κυριακής ο Παναθηναϊκός να χρειάζεται μία ακόμα νίκη για να στεφθεί πρωταθλητής, όμως ο Ολυμπιακός δείχνει να λειτουργεί πλέον πιο σωστά. Τα λάθη της διαιτησίας ήταν πολλά, αλλά των «ερυθρόλευκων» περισσότερα, οπότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να γυρίσεις την κατάσταση αν εστιάσεις στα του οίκου σου, παρά στους εξωγενείς παράγοντες, όσο και αν αυτοί σε έχουν πληγώσει τα τελευταία χρόνια.

Για τον Παναθηναϊκό, που έτσι και αλλιώς είναι επιτυχημένος φέτος με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας, η ευκαιρία δύσκολα θα πάει χαμένη. Έχει την τύχη στα χέρια του και πλέον είκοσι χιλιάδες πιστούς του να τον συντροφεύουν. Κατάφερε να πεισμώσει από την απώλεια του κυπέλου και να παρουσιαστεί όσο σοβαρός χρειαζόταν για να τα καταφέρει. Η νίκη ήταν μεγάλη και πιστώνεται στον προπονητή που παρουσίασε αρκετά κρυφά χαρτιά στο παρκέ του ΣΕΦ, αλλά και τους οπαδούς του, που τον στήριξαν φέτος σε όλες τις δύσκολες στιγμές. Του αρκεί πλέον να υπερασπιστεί το απόρθητο σε τελικούς κάστρο του για να πιεί και πάλι το νέκταρ της επιτυχίας. Γνωρίζοντας όμως ότι φέτος είναι πιο δύσκολο από ποτέ, έκανε και αυτός με τη σειρά του άριστη διαχείριση της επιτυχίας, κρατώντας χαμηλούς τόνους. Σέβεται τον αντίπαλο και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που τον κάνει να ξεχωρίζει. Οι «πράσινοι» ξέρουν ότι οι τελικοί δεν έχουν τελειώσει και το «φωνάζουν». Έχω την αίσθηση ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δεν το κάνουν για επικοινωνιακούς λόγους…

Y.Γ. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν για μία ακόμη φορά άξια συγχαρητηρίων. Μακάρι να τελειώσουν έτσι οι τελικοί. Το βήμα προς τα εμπρός θα είναι τεράστιο.

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο nikosze2001@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x