Stoiximan Super League

«Να βοηθήσω τον ΠΑΟ κάπως αλλιώς»

Την πρόθεσή του να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό από άλλο πόστο, όταν ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα εξέφρασε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος μέσος αναφέρθηκε, παράλληλα, στο φετινό πρωτάθλημα και τους λόγους που το έχασαν οι «πράσινοι», στα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια της χρονιά, τους οπαδούς του «τριφυλλιού», αλλά και τον Σεμπάστιαν Λέτο.

Την πρόθεσή του να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό από άλλο πόστο, όταν ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα εξέφρασε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Ο Βραζιλιάνος μέσος αναφέρθηκε, παράλληλα, στο φετινό πρωτάθλημα και τους λόγους που το έχασαν οι «πράσινοι», στα επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια της χρονιά, τους οπαδούς του «τριφυλλιού», αλλά και τον Σεμπάστιαν Λέτο.

Αναλυτικά όσα είπε ο 35χρονος χαφ, κατά τη διάρκεια γεύματος που είχε το Σάββατο με συμπατριώτες του και εκπροσώπους του Τύπου και δημοσιεύει σήμερα η Sportday:

- Αν υποθέσουμε ότι σε 20 χρόνια από τώρα έγραφες ένα βιβλίο, στο κεφάλαιο “Παναθηναϊκός” τί θα έβαζες;
«Υπάρχουν τόσο καλά πράγματα! Από την πρώτη ημέρα που ήρθα εδώ μέχρι και την τελευταία φορά που φόρεσα τη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν όλα τέλεια. Φυσικά, υπάρχουν και οι απογοητεύσεις, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, δεν μπορείς να τα πετυχαίνεις όλα. Οι μεγάλες ομάδες θα χάσουν κι αυτές κάποια στιγμή και είναι λογικό τότε η απογοήτευση να είναι μεγαλύτερη. Αλλά έχω πάρα πολλές ευχάριστες εικόνες από τον Παναθηναϊκό. Μου φέρθηκαν όλοι εξαιρετικά από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή η σχέση θα συνεχιστεί. Θα γυρίσω κάποια μέρα, διότι τους σέβομαι και με σέβονται όλοι πάρα πολύ. Και αυτό δεν θα αλλάξει παρ' ότι φεύγω».

- Υπάρχει η πιθανότητα να σε ξαναδούμε στον Παναθηναϊκό από ένα άλλο πόστο;
«Στην τελευταία συζήτηση που κάναμε με τον κ. Γόντικα μου ανέφερε την πιθανότητα να συνεργαστούμε και να δουλέψω από ένα άλλο πόστο για τον σύλλογο. Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν αυτό συμβεί και βοηθήσω τον Παναθηναϊκό κάπως αλλιώς. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο ακριβώς, αλλά φυσικά μ' ενδιαφέρει. Η σχέση με την ομάδα είναι πολύ καλή και πολύ δυνατή. Ειδικά με τον τρόπο που ολοκλήρωσα την καριέρα μου με τον σύλλογο. Έχω ακόμα χρόνια ως ποδοσφαιριστής, αλλά είναι εξαιρετικό που μου αφήνουν ορθάνοικτη την πόρτα της ομάδας. Είναι εκπληκτικό. Ξέρουν ότι έχουν ένα στήριγμα στη Βραζιλία και θα ήθελα να βοηθήσω».

- Ως σκάουτερ ίσως ή σκέφτεσαι να γίνεις προπονητής;
«Ακόμα δεν ξέρω. Προς το παρόν δεν έχω στο μυαλό μου τη σκέψη να γίνω προπονητής. Ποτέ δεν ξέρεις, βέβαια, τι σου φέρνει το μέλλον. Δεν θέλω να σκέφτομαι ακόμα τόσο μακριά. Έχω ακόμα τουλάχιστον ενάμιση χρόνο καριέρας με την Γκρέμιο και μετά θα δούμε. Όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό σκεφτόμουν πως μετά τα τρία χρόνια του συμβολαίου μου θα σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο. Αλλά από την προηγούμενη χρονιά άλλαξα γνώμη. Δεν βλέπω κανένα λόγο να σταματήσω. Θα προσπαθήσω να το χαρώ όσο μπορώ και όσο είμαι ανταγωνιστικός».

-Ποιοι είναι οι καλύτεροι παίκτες που έχεις δει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια;
«Προτιμώ να μιλάω για τους συμπαίκτες μου που τους ξέρω καλύτερα. Ο Λέτο είναι διαφορετικός παίκτης για μένα. Η θέση που παίζει είναι πολύ σημαντική στην Ευρώπη. Ο τρόπος που παίζει και το στυλ του είναι καλύτερο από πολλούς που έχω δει. Έχει κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με όσους έχω δει στην Ελλάδα. Τον συμβουλεύω να μη χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του. Αυτό λέω και στους μικρότερους όπως ο Νίνης, επειδή έχουν χρόνια μπροστά τους, να έχουν συγκέντρωση στον στόχο τους. Να μη χαλαρώνουν. Μια καλή εμφάνιση θέλει καλύτερη συνέχεια».

-Τί πήγε στραβά πέρυσι και δεν ανανέωσες;
«Λίγο πριν τελειώσει η περσινή σεζόν είχαμε μια σύντομη συζήτηση για ανανέωση. Αλλά όταν γύρισα από το Μουντιάλ είχαν αλλάξει όλα στη διοίκηση. Δεν ήθελα να πιέσω. Παραλίγο να φύγω πέρυσι, μια και είχε κάνει πρόταση η Φλαμένγκο, αλλά ο Παναθηναϊκός είπε όχι. Τον Ιανουάριο μίλησα με την Γκρέμιο. Ενημέρωσα τον Γόντικα και ξεκαθάρισα πως θα ήμουν χαρούμενος να συνεχίσω. Από τότε δεν ξαναμιλήσαμε. Η αποχώρησή μου δεν σχετίζεται με το ότι καθυστέρησαν να μου κάνουν πρόταση. Είχα ήδη αποφασίσει πως αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά στην Ευρώπη γενικότερα».

-Ποιες είναι οι κακές στιγμές στην Ελλάδα; Τα φετινά κρούσματα βίας;
«Σίγουρα είναι μία από αυτές. Ειδικά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν μία πολύ κακή εμπειρία. Μπορούν να λένε ό,τι θέλουν και να φωνάζουν, αλλά από τις εξέδρες και όχι να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και να παλεύουν με τους παίκτες, την Αστυνομία ή μεταξύ τους. Καταδικάζω τη βία. Είναι παράλογο. Θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα. Κάποιοι λένε ότι φταίει η κυβέρνηση ή οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουν για να βρεθεί η λύση».

-Πόσο διαφορετικό είναι ένα ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟ - Ολυμπιακό με τα υπόλοιπα παγκοσμίως;
«Τα ντέρμπι είναι σπουδαία και όλοι θέλουν να κερδίζουν σε αυτά. Ακόμα και στη Βραζιλία είχα ακούσει για το ελληνικό ντέρμπι και είχα δει εικόνες. Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να το ζήσω και να παίξω σε αυτό. Είναι πολύ καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα. Θα μου λείψει σίγουρα πολύ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα μου λείψει πάρα πολύ ο Παναθηναϊκός και όλα όσα έζησα εδώ. Κρατάω, όμως, όλες τις καλές στιγμές ως κίνητρο για να επιστρέψω όταν θα έχω χρόνο».

Για Τεν Κάτε:
«Θα μπορούσε να είχε καλύτερη ισορροπία στον τρόπο που πλησίαζε τους παίκτες».

Για Φερέιρα:
«Δούλεψε πολύ τον Ιανουάριο, αλλά δεν είχε και αυτός καλή ισορροπία με τους παίκτες. Δεν κατάφερε να κοντρολάρει τα πράγματα. Ήταν αυστηρός κάποιες στιγμές και χαλαρός κάποιες άλλες. Δεν μπορείς να τον κρίνεις, όμως, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα».

Για Νιόπλια:
«Το κακό ήταν ότι δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του. Ήμουν λίγο τεμπέλης και δεν έμαθα ελληνικά. Ίσως ήταν λίγο δύσκολο γι' αυτόν να ελέγξει την κατάσταση όταν τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά. Εκεί κάπου έχασε τον έλεγχο. Πραγματικά ευχαριστήθηκα τη δουλειά μαζί του. Είμαι σίγουρος ότι είναι πολλά υποσχόμενος προπονητής».

Για την υποδοχή που του επεφύλαξαν οι οπαδοί του ΠΑΟ:
«Ήταν κάτι που δεν περίμενα. Ήταν μεγάλη έκπληξη. Όταν πήγα στην Άρσεναλ όλα ήταν ήρεμα. Όπως μου αρέσει γενικά στη ζωή μου, για να είμαι ειλικρινής. Για μένα το να ζω διακριτικά και ήρεμα είναι ο δρόμος που έχω διαλέξει. Και στη ζωή και στην καριέρα μου. Όταν είδα τόσο κόσμο στο αεροδρόμιο, είπα "τι γίνεται εδώ;". Ήταν υπέροχο, αλλά και πρωτόγνωρο. Μπήκα στο αμάξι, κόσμος πήδαγε πάνω του. Πραγματικά απόλαυσα την υποδοχή! Αλλά τρόμαξα όταν πήγαινα προς το ξενοδοχείο, γιατί ο οδηγός πήγαινε πολύ γρήγορα, κόρναρε συνέχεια, άλλαζε απότομα λωρίδες. Και του λέω "Ηρέμησε λίγο. Έχω ένα συμβόλαιο να υπογράψω. Δεν το έχω υπογράψει ακόμα" (σ.σ.: γέλια)!».

-Ποιο παιχνίδι σου στον ΠΑΟ θα χαρακτήριζες ως το καλύτερο από τα 119 που έπαιξες;
«Λόγω θέσης, σ' αυτά που σκόραρα ένιωσα εξαιρετικά, όμως σημασία έχουν τα παιχνίδια στα οποία νικήσαμε. Σίγουρα έχω κάποια παιχνίδια στο μυαλό μου. Ένα φετινό είναι το ματς Κυπέλλου με την ΑΕΚ, στο οποίο δυστυχώς χάσαμε την πρόκριση. Νομίζω πως έκανα αρκετά καλή δουλειά. Όταν τελειώνει το ματς και ξέρω πως δεν έκανα ό,τι μπορούσα γυρίζω στενοχωρημένος στο σπίτι».

Για την απώλεια του φετινού πρωταθλήματος:
«Η χρονιά ήταν πολύ παράξενη. Μπορώ να τη συγκρίνω με την πρώτη μας σεζόν, όταν και πάλι στην αρχή χάσαμε πολλούς βαθμούς απέναντι στις μικρές ομάδες. Όταν γίνεται αυτό, είναι δύσκολο να πάρεις το πρωτάθλημα. Ο αντίπαλός σου νικάει αυτές τις ομάδες και μεγαλώνει τη διαφορά. Η ομάδα που προηγείται παίζει πιο απελευθερωμένα».

-Ένα σχόλιο για το «αντίο»;
«Έζησα κάτι που δεν είχα ζήσει ποτέ. Αυτές οι στιγμές είναι φρέσκες στο μυαλό μου και έτσι θα είναι και έπειτα από δέκα χρόνια».

-Έχεις υπογράψει με την Γκρέμιο ή υπάρχει μια μικρή ελπίδα;
«(Γέλια.) Δεν έχω υπογράψει ακόμα, αλλά είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι. Το είχα στο μυαλό μου εδώ και καιρό ότι θα γυρίσω στη Βραζιλία. Είπα στον Γόντικα την περασμένη εβδομάδα ότι ήρθε η ώρα να γυρίσω στο σπίτι μου».

Για το εντός έδρας ματς με ΠΑΟΚ:
«Το να φεύγω με αυτόν τον τρόπο είναι υπέροχο. Ο στόχος μου από την πρώτη μέρα ήταν να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι μόνο οι οπαδοί μας, αλλά και οι αντίπαλοι που μου έδειξαν μεγάλο σεβασμό. Νιώθω πολύ περήφανος. Στο τελευταίο παιχνίδι μπροστά στον κόσμο μας, από τη στιγμή που πάτησα το χορτάρι μέχρι και όταν έφυγα από το ΟΑΚΑ, ήταν όλοι υπέροχοι. Εκανα μεγάλη προσπάθεια για να κρατήσω τα δάκρυά μου. Μετά βίας τα κατάφερα».

-Όταν τελειώσεις την καριέρα σου, θα σου άρεσε η ιδέα ενός φιλικού ανάμεσα στη Βραζιλία και τον Παναθηναϊκό προς τιμήν σου;
«Ωραίο θα ήταν, αλλά είναι δύσκολο να κανονίσεις ένα παιχνίδι εθνικής ομάδας με σύλλογο. Ίσως ένα ματς με επίλεκτους συμπαίκτες μου από τις παλιές μου ομάδες απέναντι στον Παναθηναϊκό να ήταν μια πολύ ωραία ιδέα. Θα μου άρεσε».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x