Ελλάδα

Έντεκα μικροί Μήτσοι!

Την κατάκτηση του 32ου πρωταθλήματος Ελλάδας στην ιστορία του και 9ου συνεχόμενου, πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός! Οι «πράσινοι» επικράτησαν 101-94 στην παράταση του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, στον τέταρτο τελικό των πλέι οφ, από τον οποίο έλειψε ο Διαμαντίδης, που τραυματίστηκε στο πρώτο λεπτό. Το κενό του αρχηγού καλύφθηκε, όμως, από το πάθος των υπόλοιπων, με κορυφαίο όλων τον Φώτση, που είχε 6/6 τρίποντα.

Την κατάκτηση του 32ου πρωταθλήματος Ελλάδας στην ιστορία του και 9ου συνεχόμενου, πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός! Οι «πράσινοι» επικράτησαν 101-94 στην παράταση του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, στον τέταρτο τελικό των πλέι οφ, από τον οποίο έλειψε ο Διαμαντίδης, που τραυματίστηκε στο πρώτο λεπτό.

Το κενό του αρχηγού καλύφθηκε, όμως, από το πάθος των υπόλοιπων, με κορυφαίο όλων τον Φώτση, που είχε 6/6 τρίποντα.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό σε κανένα σημείο του αγώνα να ξεφύγει στο σκορ έχοντας σε εξαιρετική μέρα τους Μπουρούση, Μαυροκεφαλίδη και Γκόρντον ωστόσο στην παράταση οι «πράσινοι» κατάφεραν να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση και πήραν το ματς.

Πολύ σημαντική, οργανωτικά και εκτελεστικά, η απουσία του Διαμαντίδη που όμως καλύφθηκε σε μεγάλο μέρος από την ωριμότητα και την ευστοχία του Μάικλ Μπατίστ αλλά κυρίως από τα απίστευτα ποσοστά στα σουτ τριών πόντων του Φώτση (6/6).

Κομβικός παράγοντας για την ήττα της ομάδας του Ίβκοβιτς, τα χαμένα ριμπάουντ αλλά και η αστοχία στις βολές στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού (1/4 στο φινάλε της 4ης περιόδου).

Στο φινάλε του ματς υπήρχε ένταση με τον Γιάννη Μπουρούση και έναν οπαδό από αυτούς που είχαν μπει στο παρκέ 3’’ πριν ολοκληρωθεί το ματς αλλά ευτυχώς το επεισόδιο δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Το ματς

Με τρίποντο του Φώτση ξεκίνησε το ματς στο ΟΑΚΑ, το οποίο έβαλε «φωτιά» στις εξέδρες, ενώ οι δύο βολές του Βουγιούκα στην επόμενη φάση έφεραν τον Παναθηναϊκό μπροστά με πέντε πόντους (5-0). Στην αμέσως επόμενη φάση και με τον Ολυμπιακό να έχει την μπάλα, ο Διαμαντίδης παραπάτησε και κατευθύνθηκε στον πάγκο των «πράσινων», καταχειροκροτούμενος μεν, κουτσαίνοντας δε. Η απουσία του ήταν αισθητή για τους γηπεδούχους, επιτρέποντας στους «ερυθρόλευκους», με πρωταγωνιστές τους Λούκας και Μαυροκεφαλίδη, να τρέξουν σερί 8-0 και να περάσουν μπροστά (7-10). Ο Ομπράντοβιτς βλέποντας την αδυναμία του Βουγιούκα, πέρασε στη θέση του τον Μπατίστ και η επιλογή του τον δικαίωσε με τον Αμερικανό να πετυχαίνει τέσσερις γρήγορους πόντους και να ξαναφέρνει μπροστά την ομάδα του (11-10). Ο Χαλπερίν έβαλε και πάλι μπροστά τους φιλοξενούμενους (11-12), με τον Σάτο να απαντά άμεσα και να κάνει το 14-12. Το σουτ του Έρτσεγκ λίγα δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου έδωσε προβάδισμα ενός πόντους στους παίκτες του «Ντούντα» (17-18).

Με πότε τον Παναθηναϊκό και πότε τον Ολυμπιακό να περνάνε μπροστά κύλησαν τα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» ωστόσο με επιμέρους 6-2 κατάφεραν να περάσουν μπροστά με τέσσερις πόντους, χάρις σε ένα σουτ τριών πόντων του Πελεκάνου (24-27). Ολιγόλεπτη διακοπή υπήρξε στο ματς. Ενώ αρχικά φάνηκε να δίνεται αντιαθλητικό στον Γλυνιαδάκη σε μαρκάρισμα του στον Καϊμακόγλου τελικά δόθηκαν δύο τεχνικές ποινές στους πάγκους των ομάδων. Η μπάλα παίχτηκε απ’ έξω για τους φιλοξενούμενους και ο αμαρκάριστος Πρίντεζης έκανε το 23-30 από τα 6,75. Με σερί 7-0 απάντησε ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζοντας σε 30-30 τριάμισι περίπου λεπτά πριν το ημίχρονο. Οι πιεστικές άμυνες και από τις δύο πλευρές σε συνδυασμό με την ευστοχία δεν επέτρεψαν σε κανέναν ξεφύγει. Το φόλοου κάρφωμα του Μπατίστ, ωστόσο οδήγησε τους «πράσινους» στα αποδυτήρια με ισχνό προβάδισμα (41-39).

Περισσότερα από τρία λεπτά χρειάστηκαν στις αρχές του δεύτερου μέρους οι «ερυθρόλευκοι» για να σκοράρουν, αφήνοντας τους γηπεδούχους να «χτίσουν» μικρή διαφορά έξι πόντων (45-39). Περίπου ένα λεπτό χρειάστηκαν οι παίκτες του «Ντούντα», όμως, για να ξαναφέρουν το ματς στα ίσα χάρις σε ένα γκολ φάουλ του Μαυροκεφαλίδη και ένα τρίποντο του Χαλπερίν (45-45). Στα μισά της περιόδου, Τσαρτσαρής και Μαυροκεφαλίδης βρέθηκαν πεσμένοι στο παρκέ και ενώ το ματς ήταν σε εξέλιξη από την άλλη πλευρά του γηπέδου, διαπληκτίστηκαν, ωστόσο τα νεύρα γρήγορα εκτονώθηκαν. Στο +4 βρέθηκε ο Ολυμπιακός 3’27’’ πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου με δύο τρίποντα από Παπαλουκά και Σπανούλη (49-53). Με πρωταγωνιστή τον Καϊμακόγλου ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά με 56-55, με τους φιλοξενούμενους να απαντούν άμεσα και με επιμέρους 6-2 να προηγούνται με τρεις πόντους (58-61), εκμεταλλευόμενοι την αμυντική δυσλειτουργία των «πράσινων» κοντά στο καλάθι. Στον πόντο με βολές μείωσε ο Καλάθης 10’’ πριν ολοκληρωθεί το τρίτο δεκάλεπτο (60-61). Στο παρκέ πέρασε για την τελευταία άμυνα ο Στράτος Περπέρογλου (για πρώτη φορά σε ματς τελικών) και αποθεώθηκε.

Γρήγορος ο ρυθμός στην έναρξη της τελευταίας περιόδου. Ένα τρίποντο του Σπανούλη από τα 7,5 μέτρα έκανε το 62-66 για τους Πειραιώτες, Ο Φώτσης πήρε στις πλάτες του την ομάδα του και με δύο δικά του εύστοχα σουτ από τα 6,75 ισοφάρισε σε 68-68. Στον πάγκο, από τις αρχές του παιχνιδιού εξακολουθούσε να βρίσκεται ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο Ολυμπιακός είχε συμπληρώσει νωρίς τα πέντε ομαδικά φάουλ (μάλιστα έμεινε και χωρίς τον Λούκας που χρεώθηκε με το πέμπτο του), στέλνοντας στις βολές τον Μάικ Μπατίστ που με 4/4 έφερε μπροστά τους «πράσινους» (72-71). Το άγχος των παικτών του Ίβκοβιτς τους οδηγούσε σε «τραβηγμένες» επιλογές στην επίθεση, την ίδια ώρα που ο «Μπάτμαν» συνέχιζε το κρεσέντο του από μακριά (75-74), δίνοντας παράλληλα ώθηση στις εξέδρες. Με ένα καλάθι διαφορά (79-77) μπήκαν στο τελευταίο δίλεπτο οι δύο ομάδες. Οι Σπανούλης και Μπουρούσης ξαναέβαλαν τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι (83-82), ωστόσο ο Παπαλουκάς αστόχησε σε δύο καθοριστικές ελεύθερες βολές. Ισοφάρισε από τη γραμμή της φιλανθρωπίας ο Μαυροκεφαλίδης σε 83-83, ο Σάτο αστόχησε στο τελευταίο σουτ και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο κεφάτος Φώτσης έκανε το 86-83 με τον Βουγιούκα να αυξάνει σε 88-84 στον έξτρα χρόνο. Ο Μπουρούσης κράτησε και πάλι τον Ολυμπιακό (88-88), με τους Σάτο και Καλάθη να απαντούν για το 92-88. Ένα άστοχο τρίποντο του Μαυροκεφαλίδη και ένας λάθος του Σπανούλη 2’02’’, σε συνδυασμό με ένα σουτ του ομογενούς γκαρντ και ένα τρίποντο από τον… συνήθη ύποπτο της βραδιάς, Αντώνη Φώτση (97-88) «κλείδωσαν» στην ουσία τον αγώνα, αλλά και το πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό. Ο Σπανούλης με τρίποντο διαμόρφωσε το τελικό 101-94.

Τα δεκάλεπτα: 17-18, 41-39, 60-61, 83-83, 101-94 (παράταση)

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 5, Περπέρογλου, Μπατίστ 22, Φώτσης 22, Σάτο 9, Νίκολας 9, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης, Βουγιούκας 6, Καλάθης 16, Καϊμακόγλου 11

Ολυμπιακός (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς 7, Λούκας 2, Σπανούλης 18, Πρίντεζης 11, Μπουρούσης 16, Κέσελ, Πεκελάνος 5, Μαυροκεφαλίδης 12, Χαλπερίν 9, Γλυνιαδάκης 4, Έρτσεγκ 2, Τεόντοσιτς 8

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητές: Πηλοΐδης, Τανατζής, Καρακατσούνης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x