F1

«Ταυρομαχίες» ενόψει!

Δύο εβδομάδες μετά τον επεισοδιακό αγώνα στην Ολλανδία, ομάδες και πιλότοι της Φόρμουλα 1 επιστρέφουν στην Γηραιά Ήπειρο για το Ευρωπαϊκό γκραν πρι στην πίστα της Βαλένθια (25-26/6).

Δύο εβδομάδες μετά τον επεισοδιακό αγώνα στην Ολλανδία, ομάδες και πιλότοι της Φόρμουλα 1 επιστρέφουν στην Γηραιά Ήπειρο για το Ευρωπαϊκό γκραν πρι στην πίστα της Βαλένθια (25-26/6).

Το γκραν πρι της Βαλένθια, είναι το τρίτο συνεχόμενο που διεξάγεται σε δημόσιους δρόμους, με τους πιλότους να έχουν να αντιμετωπίσουν το… άγνωστο, δεδομένου ότι η Pirelli θα προμηθεύσει για πρώτοι φορά τις ομάδες με τη μεσαία γόμα ελαστικών.

Το σιρκουί μπορεί να «κοπεί» σε δύο τμήματα, το πρώτο είναι λιγότερο γρήγορο, ενώ το άλλο απαιτεί τεχνικές ικανότητες. Η διαδρομή πραγματοποιείται στους δρόμους της μαρίνας Χουάν Κάρλος, ενώ ευνοεί τα προσπεράσματα και φέτος με το σύστημα των κινούμενων αεροτομών το θέαμα αναμένεται περισσότερο εντυπωσιακό.

Τί λένε οι αριθμοί..

Αρχικά, ο νικητής θα δει την καρό σημαία ύστερα από 57 γύρους, ενώ συνολικά θα έχει διανύσει 308.833 χιλιόμετρα.

Η διαδρομή αποτελείται από 25 στροφές, 11 αριστερόστροφες και 14 δεξιόστροφες, με τη στροφή 17 να είναι η πιο αργή, καθώς τα μονοθέσια έχουν ταχύτητα 76 χλμ. την ώρα και δευτέρα στο κιβώτιο ταχυτήτων. Η στροφή 14 είναι αρκετά επώδυνη για τους πιλότους, αφού δέχονται δυνάμεις 3 G.

Στους δρόμους της Βαλένθια οι πιλότοι μπορούν να αναπτύξουν υψηλές ταχύτητες, καθώς υπάρχουν σημεία στα οποία τα μονοθέσια ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα με τη μέση ωριαία ταχύτητα να αγγίζει τα 200 χλμ. την ώρα. Ωστόσο, οι πολλές κλειστές στροφές δημιουργούν δύσκολες συνθήκες για τα φρένα.

Η Βαλένθια υποδέχεται το Ευρωπαϊκό γκραν πρι για τέταρτη συνεχόμενη φορά, ύστερα από τη συμφωνία των ανθρώπων του σιρκουί με τους υπεύθυνους της FIA, το 2007 για τα επόμενα επτά χρόνια.

Το χορό των νικητών στο γκραν πρι της Βαλένθια άνοιξε ο Φελίπε Μάσα το 2008, ενώ ο Ρούμπενς Μπαρικέλο τον διαδέχτηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου την επόμενη χρονιά, πέρυσι ο Σεμπάστιαν Φετελ πήρε τη νίκη, ενώ ο ταχύτερος χρόνος έχει γίνει από τον Τίμο Γκλοκ το 2009.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό γκραν πρι ξυπνά μνήμες του πολύ σοβαρού ατυχήματος του Μαρκ Γουέμπερ, ο οποίος ευτυχώς δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα τραυματισμού.

Δείτε το ατύχημα του Γουέμπερ:



Και για όσους δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την ημέρα του αγώνα, μπορούν να πάρουν μια γεύση από την πίστα της Βαλένθια.



Σταυρούλα Σάββα

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x