Stoiximan

Στην Ιταλία υπάρχει μια ομάδα με ιστορία και το όνομά της είναι Κάλιαρι

Το νέο επεισόδιο του El Sobrero Stories με τους Γιάννη Τσαούση και Κώστα Βαϊμάκη.

Όταν το 1963 ο Τζίτζι Ρίβα πήρε μεταγραφή για την Κάλιαρι, η Σαρδηνία ήταν ανύπαρκτη για την υπόλοιπη Ιταλία. Το 1970 την βοήθησε να κατακτήσει το πρώτο -και μοναδικό μέχρι σήμερα- πρωτάθλημα στην ιστορία της. Όταν το 1976 έκλεισε την καριέρα του εκεί, η ομάδα και το μέρος είχαν μπει μια και καλή στον χάρτη.

Η Κάλιαρι, ακούγεται αυτή την εποχή στο ελληνικό κοινό πρωτίστως λόγω της παρουσίας του Παντελή Χατζηδιάκου στο ρόστερ. Ο μπακ με το πιο Ροδίτικο επίθετο της οικουμένης, κάνει την προσπάθεια του μαζί με τους συναθλητές του να φύγει η ομάδα από τη ζώνη του υποβιβασμού. Επί της ουσίας, το club που εδρεύει στην πρωτεύουσα του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, είναι το κλασικό «ασανσέρ» από τη Serie B στη Serie A και πίσω.

Χάρη σε έναν από τους πιο επιδραστικούς και προφανώς καλύτερους επιθετικούς της ιστορίας, του Τζίτζι Ρίβα, ο ανυπόληπτος νότος που εκπροσωπούσε, κοινωνικά και αθλητικά το Κάλιαρι έγινε σημαντικός.

Ο Ρίβα χάρισε στην ομάδα πρωτάθλημα το 1970 κι ενώ την προηγούμενη σεζόν είχε τερματίσει δεύτερη.

Οι προκαταλήψεις γύρω από τη φτώχεια του ιταλικού νότου είχα χτυπηθεί ανεπανόρθωτα, πριν έρθει ένα άλλο κύμα αντίδρασης σε αυτό, πολύ μεγαλύτερο, με τη μορφή της Νάπολι αρκετά χρόνια αργότερα.

Πλέον, η Κάλιαρι είναι μια μικρή ομάδα της Ιταλίας, αλλά κουβαλά μαζί της την ιστορία που την κάνει να κοιτάζει περήφανα τα μεγαθήρια που συγκατοικούν μαζί της στη «μπότα» της Μεσογείου.

Την ιστορία της μπορείτε να απολαύσετε στο νέο επεισόδιο El Sombero Stories στο κανάλι της Stoiximan στο Spotify, ακούγοντας τον Κώστα Βαϊμάκη και το Γιάννη Τσαούση να ανατρέχουν στο πόσο ο Ρίβα συνέτεινε στο να μπει η Κάλιαρι στον ποδοσφαιρικό χάρτη άπαξ δια παντός.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x