Επικαιρότητα

Κιμάς – δηλητήριο!

Μεγάλες ποσότητες μολυσμένου κρέατος γερμανικής προέλευσης τις οποίες διακινούσε η αλυσίδα καταστημάτων Lidl, κατασχέθηκαν ύστερα από εντολή του ΕΦΕΤ. Βρέθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E-coli.

Μεγάλες ποσότητες μολυσμένου κρέατος γερμανικής προέλευσης τις οποίες διακινούσε η αλυσίδα καταστημάτων Lidl, κατασχέθηκαν ύστερα από εντολή του ΕΦΕΤ. Βρέθηκε το επικίνδυνο βακτήριο E-coli.

Συγκεκριμένα, καταστράφηκαν 2.481 κιλά κατεψυγμένου κιμά από βοδινό κρέας, (αριθμός παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6/11/2011), αλλά και κατεψυγμένα σουτζουκάκια, επίσης, από βοδινό κρέας προέλευσης Γερμανίας (αριθμός παρτίδας L1 102 ΒΤ και ημερομηνία λήξης 8/11/2011), με την εμπορική ονομασία Marvest, που διακινήθηκαν από την εταιρεία LIDL HELLAS & ΣΙΑ ΟΕ.

Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρεται ότι τα προϊόντα κρίθηκαν μη ασφαλή-επιβλαβή για την υγεία και αποφασίστηκε η καταστροφή τους, καθώς ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli 0157.

Μικρό αλλά θανατηφόρο

Το βακτήριο E-coli παράγει ισχυρές τοξίνες που προκαλούν σοβαρές ζημιές στο εσωτερικό του εντέρου προκαλώντας την οξεία νόσο που ονομάζεται αιμορραγική κολίτιδα.

Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από πόνο στην κοιλιά και διάρροια που αρχικά είναι υδατώδης αλλά γίνεται τελικά αιματηρή. Περιστασιακά εμφανίζεται εμετός ή πυρετός. Η ασθένεια διαρκεί για κατά μέσο όρο 8 ημέρες, ενώ μεταδίδεται από άτομο σε άτομο σε οίκους φύλαξης και ευγηρίας.

Εντοπίζεται κυρίως σε τροφές όπως το μη μαγειρεμένο ή ακατέργαστο χάμπουργκερ (βόειο κρέας), νεαρούς βλαστούς ήμερου τριφυλλιού, μη παστεριωμένους χυμούς φρούτων, αποξηραμένο σαλάμι, μαρούλι, κυνήγι, τυρόπηγμα, ακόμη και στο ακατέργαστο γάλα.

Εξουδετερώνεται όταν τα φαγητά ζεσταίνονται πάνω από τους 70 ° C. Γενικά, το κατάλληλο μαγείρεμα και ο υγιεινός τρόπος φύλαξης τροφίμων μπορούν να προλάβουν τις μολύνσεις σε μεγάλο βαθμό.
Ομάδες υψηλότερου κινδύνου είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x