sport-fm.gr ΘΕΜΑ

50 χρόνια από το «I Have A Dream» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Μισός αιώνας κύλησε από τις 28 Αυγούστου 1963. Τότε που μπροστά σε μία πολύχρωμη λαοθάλασσα στην Ουάσιγκτον ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ συνόψιζε το ευαγγέλιο ισότητας των φυλών λέγοντας : «I HAVE A DREAM».

Ραντεβού στην Ουάσιγκτον δίνουν την Τετάρτη, χιλιάδες Αμερικανοί. Στον ίδιο χώρο όπου στις 28 Αυγούστου 1963, 250.000 μαύροι και λευκοί έδιναν την απάντησή τους στο ρατσισμό. Στο βήμα της συγκέντρωσης ήταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που άρχιζε τον περίφημο λόγο του με την ιστορική, πλέον, φράση «Έχω ένα όνειρο» (“I have a dream”).

Μισό αιώνα αργότερα, το «όνειρο» του Κινγκ μοιάζει να δικαιώνεται. Από το 2008 στο Λευκό Οίκο διαμένει ο μαύρος Πρόεδρος, ο πρώτος στα χρονικά των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με δύο πρώην Προέδρους, τον Μπιλ Κλίντον (1993-2001) και τον Τζίμι Κάρτερ (1977-1981), θα απευθύνει ομιλία.

Θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη και την προσφορά ενός ανθρώπου. Του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που αποτελεί σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων παγκοσμίως.

Η συγκίνηση θα αγγίξει την κορύφωσή της. Καμπάνες θα ηχήσουν την ώρα ακριβώς που ο Κινγκ έλεγε την ιστορική φράση «Έχω ένα όνειρο».

Στην ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου τί θα έλεγε σήμερα ο Μ. Λ. Κ. αν ζούσε, ο Ομπάμα είπε ότι «θα είχε εκπλαγεί από την πρόοδο που έχουμε κάνει».

Και πρόσθεσε : «Νομίζω ότι θα έλεγε ότι πρόκειται για μία λαμπρή εξέλιξη».

Πάντως, το «τάιμινγκ» δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

Την ώρα που η αμερικανική ηγεσία τιμάει τον κήρυκα της ειρήνης, η στρατιωτική μηχανή ετοιμάζεται να ξαναχτυπήσει.

Ο στόχος είναι η Συρία, αλλά τους πραγματικούς λόγους της επικείμενης επέμβασης της Δυτικής Συμμαχίας, «καλύπτουν» η οσμή των τοξικών αερίων και οι φρικαλέες εικόνες των αθώων θυμάτων.

Η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων από διαφορετικές φυλές κατακτήθηκε λίγο-πολύ χάρις στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Μάλλον, απομένει να βρεθεί κι ο άνθρωπος (;) που θα κατορθώσει το ακατόρθωτο : Να εξουδετερώσει το φανατισμό και να ενώσει χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x