Ειδήσεις

«Θα φτάσει ψηλά η Ελλάδα»

Σίγουρος ότι η Εθνική Ελλάδος μπορεί να φτάσει ψηλά στο Eurobasket της Λιθουανίας παρουσιάστηκε ο Ματίας Σμόντις, μιλώντας στη Sportday. Ο φόργουορντ της Σλοβενίας εξήρε το αγωνιστικό στυλ της «Γαλανόλευκης», αναφέρθηκε στο κρίσιμο ματς της ομάδας του με τη Φινλανδία, αλλά και στα φαβορί της διοργάνωσης.

Σίγουρος ότι η Εθνική Ελλάδος μπορεί να φτάσει ψηλά στο Eurobasket της Λιθουανίας παρουσιάστηκε ο Ματίας Σμόντις, μιλώντας στη Sportday.

Ο φόργουορντ της Σλοβενίας εξήρε το αγωνιστικό στυλ της «Γαλανόλευκης», αναφέρθηκε στο κρίσιμο ματς της ομάδας του με τη Φινλανδία, αλλά και στα φαβορί της διοργάνωσης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη Sportday που δημοσιεύεται σήμερα , ο 33χρονος μπασκετμπολίστας:

-Έχετε φτάσει στην κόψη του ξυραφιού.
«Ειλικρινά, δεν περίμενα να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Το ματς απέναντι στη Φινλανδία είναι ο θάνατός σου η ζωή μου. Θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Είμαστε η Σλοβενία και θα είναι αποτυχία αν δεν καταφέρουμε να περάσουμε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Να παίξουμε όπως ξέρουμε. Να εμφανιστούμε καλύτεροι σε άμυνα και σε επίθεση και να μην εμφανίσουμε τον κακό μας εαυτό. Το σύνθημα που δίνω είναι να πολεμήσουμε. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».

-Ωστόσο, αν είχατε νικήσει την ΠΓΔΜ, τώρα θα ήσασταν πιο ήρεμοι.
«Ήταν πολλά τα προβλήματα που είχαμε κόντρα στην ΠΓΔΜ. Αν καθίσουμε να αναλύσουμε τι έφταιξε, σίγουρα θα μας πάρει αρκετή ώρα. Το μόνο που μπορώ να πως είναι πως ο αντίπαλός μας ήταν καλύτερος και άξιζε να μας κερδίσει. Γενικά απέδειξε ότι δεν έφτασε τυχαία μέχρι αυτό το σημείο. Ήταν εφιάλτης αυτό το ματς και καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε άλλο».

-Θα ήθελα να πάμε σ' ένα άλλο θέμα. Αντιμετωπίσατε την Εθνική. Ποια είναι η άποψη που σχημάτισες για την αγωνιστική της εικόνα;
«Η Ελλάδα έχει πολύ δυνατή ομάδα και παίζει ωραίο μπάσκετ. Αρκετά έξυπνο με γρήγορο ρυθμό. Πιστεύω ότι η Εθνική σας θα φτάσει αρκετά ψηλά. Είναι μαχητική και δεν αφήνει τις φάσεις. Μας ξάφνιασαν ευχάριστα εμάς και άλλες ομάδες με τον τρόπο που αγωνίστηκαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι περιμέναμε κάτι λιγότερο, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο τοπ των ομάδων και είναι υπολογίσιμη και επικίνδυνη. Δεν πρέπει να χάνεις τη συγκέντρωσή σου μαζί της, διότι θα την πληρώσεις. Πιστεύω, όμως, ότι το βασικότερο στοιχείο που έχει η Ελλάδα είναι ότι παίζει πολύ ομαδικά. Με όλη τη σημασία της λέξης. Όλοι για έναν και ένας για όλους, όπως αναφέρει και η φράση. Αν δεν έχεις αυτό το στοιχείο και τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο να διαθέτεις, δεν θα κάνεις τίποτα».

-Τι ήταν αυτό που σε ξάφνιασε ευχάριστα;
«Μου άρεσε πολύ που υπήρχε υπομονή στην επίθεση. Ο τρόπος των επιλογών είναι αρκετά έξυπνος. Παίζουν πολύ κοντά στο καλάθι με τον Μπουρούση και τον Κουφό, ενώ τροφοδοτούν τον Φώτση στην περιφέρεια, ο οποίος είναι πολύ έμπειρος παίκτης και ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει. Η Εθνική σας παίζει ένα στυλ άμυνας ζώνης με ματς απ και μπερδεύει τον αντίπαλο».

-Δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπισες την Εθνική. Τι διαφορές έχει σε σχέση με το παρελθόν;
«Όλες οι ομάδες έχουν διαφορές. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Εθνική σας ομάδα. Διαφέρει στο ταλέντο. Έχει χάσει παίκτες-αστέρια όπως τον Διαμαντίδη και τον Παπαλουκά, που δίνουν το κάτι παραπάνω, αλλά καμιά φορά αυτό είναι και καλό. Δηλαδή, είναι προτιμότερο να έχεις σε έναν κορμό 2-3 αστέρια και οι υπόλοιποι να είναι παίκτες ομάδας. Σε σχέση με το παρελθόν η Ελλάδα είναι πιο ομάδα».

-Ποια είναι τα προγνωστικά σου για τα φαβορί στο βάθρο;
«Αν και το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, έχω ξεχωρίσει κάποιες ομάδες και αρκετοί θα συμφωνήσουν μαζί μου. Η Ισπανία διότι είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και δεν μπορείς ποτέ να την υποτιμήσεις, η Γαλλία που δείχνει πιο ομάδα και ειδικά με την επανεμφάνιση του Πάρκερ, η Λιθουανία, η οποία εκτός του ότι έχει ποιοτικό ρόστερ, αγωνίζεται στην έδρα της, ενώ από τον όμιλό μας θα έλεγα η Ρωσία και ίσως η Ελλάδα».

-Ας πάμε και σε μια άλλη κατηγορία: το καλοκαίρι υπήρχε η πληροφόρηση ότι σε ήθελε ο Παναθηναϊκός...
«Υπήρχε ενδιαφέρον από τον Παναθηναϊκό, αλλά δυστυχώς είχα ήδη συμφωνήσει με την Τσεντεβίτα και είχα δώσει τον λόγο μου. Πάντα είναι πολύ ωραίο να ακούγεται το όνομά σου για τόσο μεγάλες ομάδες. Ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν σε παίρνει τηλέφωνο κάθε μέρα. Ήταν κομπλιμέντο για εμένα να ενδιαφέρεται μια ομάδα που έχει έναν από τους μεγαλύτερους προπονητές που υπάρχουν και έχει δημιουργήσει τη δική της αυτοκρατορία στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια. Πάντως και τα προηγούμενα χρόνια είχα κάποιες συζητήσεις με τον Ολυμπιακό, αλλά χωρίς να φτάσουν σε μορφή πρότασης. Αλλά δεν πειράζει. Δεν έχω μετανιώσει ποτέ για τίποτε στη ζωή μου. Έκανα πάντα αυτό που ήθελα και αισθάνομαι ευτυχισμένος για όσα έχω καταφέρει μέχρι τώρα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x