Ειδήσεις

Της έκανε… έξωση

Εκτός ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ έμεινε η διοργανώτρια Λιθουανία, η οποία ηττήθηκε από την ΠΓΔΜ με σκορ 67-65. Οι «οικοδεσπότες» αν και ονειρεύονταν ακόμα και το τρόπαιο μέσα στο «σπίτι» τους, έπεσαν θύμα... έξωσης από τους εντυπωσιακούς Σκοπιανούς, που απέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πως η μέχρι τώρα πορεία τους στη διοργάνωση μόνο τυχαία δεν είναι. Σε ακόμα ένα ματς κορυφαίος ήταν ο ΜακΚάλεμπ με 23 πόντους, με άξιο συμπαραστάτη τον αλάνθαστο από τα 6,75 Στογιανόφσκι.

Εκτός ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ έμεινε η διοργανώτρια Λιθουανία, η οποία ηττήθηκε από την ΠΓΔΜ με σκορ 67-65.

Οι «οικοδεσπότες» αν και ονειρεύονταν ακόμα και το τρόπαιο μέσα στο «σπίτι» τους, έπεσαν θύμα... έξωσης από τους εντυπωσιακούς Σκοπιανούς, που απέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πως η μέχρι τώρα πορεία τους στη διοργάνωση μόνο τυχαία δεν είναι.

Σε ακόμα ένα ματς κορυφαίος ήταν ο ΜακΚάλεμπ με 23 πόντους, με άξιο συμπαραστάτη τον αλάνθαστο από τα 6,75 Στογιανόφσκι (5/5 3π.).

Έτσι, η ΠΓΔΜ θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στην ημιτελική φάση, με τη Λιθουανία να συμμετέχει, πλέον, στους αγώνες κατάταξης με πρώτο αντίπαλο την Σλοβενία.

Το ματς

Εντυπωσιακό –όπως αναμενόταν- το ξεκίνημα της Λιθουανίας, η οποία έκανε ένα επιμέρους σκορ 2-7. Ωστόσο, η ΠΓΔΜ δεν έμεινε «άπραγη» και με «όπλο» τα σουτ από την περιφέρεια έφερε το ματς στον πόντο (10-11), μερικά λεπτά αργότερα. Η αναμέτρησης είχε πάρει, πλέον, έναν «ξέφρενο» ρυθμό, με τους Λιθουανούς να απαντούν αυτή τη φορά με ένα σερί 6-0, που τους πήγε στο +7 (10-17). Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Ντοκουζόφσκι να καλέσει τάιμ άουτ και όπως αποδείχθηκε ενήργησε θετικά για τους τυπικά γηπεδούχους, οι οποίοι κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά στο καλάθι (15-17), περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Ο Γιασικεβίτσιους «ξεκόλλησε» προς στιγμήν την ομάδα του (15-20), ωστόσο ο ΜακΚάλεμπ, πετυχαίνοντας καλάθι και φάουλ, δευτερόλεπτα πριν το τέλος, διαμόρφωσε το 18-20.

Δεν ήταν ανάλογος ο ρυθμός στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπως στο πρώτο, με τις δύο ομάδες να δίνουν περισσότερη έμφαση στην άμυνα. Το πρώτο καλάθι της περιόδου ήταν για τη Λιθουανία (18-22), με τον ΜακΚάλεμπ να «απαντά» με τρίποντο και να φέρνει τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (21-22). Σχεδόν μέχρι τα μισά της περιόδου το σκορ είχε «κολλήσει» στο 21-23, καθώς και οι δύο έδειχναν νευρικότητα στην επίθεση. Κάτι που διέκοψε η Λιθουανία, κάνοντας ένα σερί 6-0 (21-29). Όμως, η ΠΓΔΜ αντέδρασε και με πρωταγωνιστή τον ΜακΚάλεμπ έφερε την αναμέτρηση στους τρεις πόντους (28-31). Τελικά, στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τους «οικοδεσπότες» να προηγούνται με τέσσερις (30-34).

Η Λιθουανία διεύρυνε το προβάδισμά της με το ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου (30-36), όμως και πάλι με «όπλο» τα τρίποντα, η ΠΓΔΜ έφερε το ματς στα ίσα (38-38). Ο Καλνιέτις από τα 6,75 έδωσε έκανε το 38-41, αλλά ο Άντιτς ισοφάρισε για άλλη μία φορά (41-41), ενώ ο ΜακΚάλεμπ με μία βολή έδωσε το προβάδισμα στους Σκοπιανούς (42-41). Οι «οικοδεσπότες» έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους στη συνέχεια, με τους παίκτες του Ντοκουζόφσκι -από την άλλη- να ελέγχουν τα ριμπάουντ διατηρούνται πολύ καλά στο ματς (47-47). Περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος της περιόδου, οι Λιθουανοί «ξύπνησαν» και έκαναν ένα σερί 5-0 (47-52), με τους Βαλαντσιούνας και Γιασάιτις, ενώ το κακό για τους τυπικά γηπεδούχους ήταν το τέταρτο προσωπικό φάουλ του Άντιτς. Τελικά, η Λιθουανία έκλεισε το δεκάλεπτο, προηγούμενη με τρεις (49-52).

Η εικόνα του ματς δεν άλλαξε καθόλου, ούτε στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου. Η Λιθουανία να συντηρεί μεν το προβάδισμα, αλλά η ΠΓΔΜ από την άλλη να βρίσκεται κοντά στο σκορ (52-54). Ο Γιασικεβίτσιους έφερε την ομάδα του στους τέσσερις πόντους (52-56), όμως στα μισά του δεκαλέπτου και ενώ είχε μεσολαβήσει ένα «στείρο» δίλεπτο, ο Άντιτς με τρίποντο έφερε το ματς στον πόντο (55-56). Στη συνέχεια, οι Σονγκάιλα και Καουκένας βοήθησαν την ομάδα τους να «ανασάνει» (55-60), με τους Σκοπιανούς να… συναινούν, καθώς ήταν εξαιρετικά άστοχοι από τα 6,75. Παρόλα αυτά, η ΠΓΔΜ αποδείχθηκε πολύ «σκληρή για να πεθάνει». Μετά από χαμένο λέι απ του ΜακΚάλεμπ, ο Σονγκάιλα έκανε λάθος πάσα, με τον Ιλιέφσκι να δίνει το προβάδισμα στα Σκόπια (66-65), με τρίποντο, 11 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Οι παίκτες του Κεμζούρα είχαν μία τελευταία ευκαιρία, αλλά το σουτ δύο πόντων του Γιασάιτις δεν βρήκε στόχο στην τελευταία τους επίθεση, με τον Ιλιέφσκι να διαμορφώνει το τελικό 67-65, με μία εύστοχη βολή.


Τα δεκάλεπτα: 18-20, 30-34, 49-52, 67-65

ΠΓΔΜ (Ντοκουζόφσκι): Ιλιέφσκι 12 (2), Σοκόλοφ, ΜακΚάλεμπ 23 (1), Στογιανόφσκι Β. 15 (5), Στογιανόφσκι Ντ., Άντιτς 8 (1), Τσεκόφσκι 2, Σαμαρτζίσκι 7 (10 ριμπάουντ).

Λιθουανία (Κεμζούρα): Καουκένας 6, Καλνιέτις 9 (1), Πόσιους 2, Γιανκούνας 4, Σονγκάιλα 12, Γιασάιτις 9 (1), Βαλαντσιούνας 3, Λαβρίνοβιτς, Γιασικεβίτσιους 7, Γιαφτόκας 13.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x