Ειδήσεις

London calling…

Ο μεγάλος στόχος της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ επετεύχθη! Με τη νίκη επί της Σερβίας, με σκορ 87-77, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εξασφάλισε θέση στην πρώτη εξάδα και ένα «εισιτήριο» για το προολυμπιακό τουρνουά, που οδηγεί στους Αγώνες του Λονδίνου. Κορυφαίος ο Γιάννης Μπουρούσης με 27 πόντους. ο μεγάλος τελικός!

Ο μεγάλος στόχος της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας επετεύχθη!

Με τη νίκη επί της Σερβίας, με σκορ 87-77, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εξασφάλισε την είσοδο στην πρώτη εξάδα και κατ' επέκταση ένα εισιτήριο για το προολυμπιακό τουρνουά με την ελπίδα ότι αυτό θα μας οδηγήσει το επόμενο καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Κορυφαίος για την ομάδα του Ηλία Ζούρου ο Γιάννης Μπουρούσης που έκανε ρεκόρ καριέρας με το εθνόσημο με 27 πόντους. Σάββατο 21:00 κόντρα στην Λιθουανία το τελευταίο ματς για την κατάκτηση της 5ης θέσης.

Με άμυνα για σεμινάριο, εξαιρετικές επιλογές στην επίθεση και εκπληκτικά ποσοστά στους επιμέρους τομείς, η Ελλάδα δεν άφησε την Σερβία ούτε να… αναπνεύσει στο πρώτο ημίχρονο το οποίο ολοκληρώθηκε με σκορ 48-26. Οι «παλιοί», Μπουρούσης, Ζήσης και Φώτσης πήραν την κατάσταση στις πλάτες τους όταν στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου οι Σέρβοι μείωσαν και έγιναν για πρώτη φορά… απειλητικοί.

Από την ομάδα του Ίβκοβιτς που εμφανίστηκε κουρασμένη σωματικά και ψυχικά μετά την χθεσινή ήττα από την Ρωσία, αργά το βράδυ, διασώθηκαν Κέσελ (22π), Κρίστιτς (15π) και Μάτσβαν (14π).



Το ματς:

Ο Μπουρούσης ήταν στα πρώτα λεπτά ο κινητήριος μοχλός στην επίθεση της Ελλάδας καθώς… έδινε σκριν αλλά και εκτελούσε όποτε χρειαζόταν. Το 9-2 υπέρ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν δείγμα της διάθεσης που είχαν οι διεθνείς μας για τη νίκη. Ένα μακρινό σουτ του Φώτση και ένα του Ζήση στην επόμενη φάση ολοκλήρωσε το εξαιρετικό ξεκίνημα και το σκορ έγινε 18-4. Η κάκιστη λειτουργία της Σερβίας έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να διευρύνει ακόμα περισσότερο την διαφορά για να φτάσουμε στο 25-4, 3΄πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Το ανορθόδοξο παιχνίδι των Σέρβων και οι καλές επιλογές των Ελλήνων που είχαν εξαιρετικά ποσοστά διαμόρφωσαν το εκπληκτικό 34-8 στο τέλος της περιόδου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Σερβία, όπως ήταν λογικό, «ξύπνησε». Παίζοντας πιο ορθολογικά στην επίθεση, με καλή κυκλοφορία και σωστές επιλογές και με τον Κέσελ να πετυχαίνει δύο σερί εύστοχα τρίποντα. Το σκορ έγινε 38-20 με δύο βολές του Μάτσβαν ενώ ο Ίβκοβιτς εφάρμοσε άμυνα ζώνης για να «μαζέψει» την διαφορά. Ο Μπουρούσης τροφοδοτήθηκε πολύ σωστά από την περιφέρεια και συνέχισε να κάνει ζημιά στους Σέρβους οι οποίοι επιθετικά στηρίζονταν στις προσπάθειες του Κρίστιτς. Το τέλειο πρώτο ημίχρονο σε όλους τους τομείς ολοκληρώθηκε με καλάθι του Μαυροειδή που διαμόρφωσε το 48-26.

Η Εθνική ομάδα άρχισε την περίοδο με εύστοχο σουτ τριών πόντων από τον Αντώνη Φώτση που έκανε το σκορ 51-28. Επιθετικά για τους Σέρβους, όσο Τεόντοσιτς και Σαβάνοβιτς δεν είχαν σκοράρισμα, τις λύσεις τις έδινε ο Κέσελ. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού ωστόσο ήταν πολύ μόνος. Η ελληνική ομάδα έπαιρνε πόντους από ψηλούς αλλά και περιφέρεια και το σκορ έφτασε στο 55-33. Ο ρυθμός και η τροπή που πήρε το παιχνίδι ευνοούσε σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα η οποία με πολύ καλή άμυνα και σωστές επιθετικές επιλογές διατηρούσε την διαφορά κοντά στους 20 πόντους. Μία χαλάρωση στην άμυνα της Ελλάδας έδωσε στους Σέρβους την ευκαιρία να μειώσουν σε 63-48 με δύο τρίποντα ενώ στο τέλος της περιόδου το σκορ ήταν στο 64-48.

Το πολύ νωθρό ξεκίνημα στην τελευταία περίοδο η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά. Οι Σέρβοι με εύστοχα σουτ και καλές προσπάθειες κοντά στο καλάθι έφτασαν την διαφορά στους δέκα πόντους, αγχώνοντας για πρώτη φορά τους διεθνείς μας. Ο τραυματισμός του Ζήση δεν πτόησε τους διεθνείς που με παλικαρίσια καλάθια των Μπουρούση και Καλάθη έφτασε στο 70-55 και πήρε μεγάλη ανάσα. Από εκείνο το σημείο και μετά η Ελλάδα ήλεγξε ξανά ολοκληρωτικά το ματς και πήρε τελικά τη νίκη με σκορ 87-77.

Τα δεκάλεπτα: 33-8, 48-26, 64-48, 87-77

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 27 (6 ριμπάουντ), Ζήσης 18 (5 ασίστ), Βασιλειάδης, Καλάθης 10 (10 ασίστ), Φώτσης 16 (8 ριμπάουντ), Παπανικολάου 4 (1), Μαυροειδής 2, Μπράμος 6, Κουφός 4, Σλούκας, Καϊμακόγλου

Σερβία (Ίβκοβιτς): Τεόντοσιτς 6 (7 ασίστ), Τέπιτς, Ράσιτς, Πάουνιτς 3, Μπιέλιτσα 2, Μάρκοβιτς 4 (1), Σαβάνοβιτς 9 (1), Κέσελ 22 (3), Κρίστιτς 15, Πέροβιτς 2, Μαριάνοβιτς, Μάτσβαν 14 (1)

Κεφάλαιο προολυμπιακό

Η συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά θα «γεμίσει» το επόμενο καλοκαίρι για την Εθνική. Το προολυμπιακό τουρνουά έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούλιο (2-8/7/2012), με τη Γαλλία και το Πουέρτο Ρίκο να διεκδικούν να το φιλοξενήσουν. Σε αυτό θα συμμετέχουν δώδεκα ομάδες με τις τρεις πρώτες να παίρνουν την πρόκριση για το Λονδίνο. Στο προολυμπιακό τουρνουά είναι ήδη γνωστό πως θα λάβουν μέρος η Λιθουανία, το Πουέρτο Ρίκο, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βενεζουέλα, η Αγκόλα, η Νιγηρία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελλάδα, ενώ θα τους πλαισιώσουν οι χαμένοι των ημιτελικών του Ευρωμπάσκετ, καθώς και οι ομάδες που θα τερματίσουν στη δεύτερη και την τρίτη θέση των Πανασιατικών Αγώνων (ολοκληρώνονται στις 25/9).

Ήδη θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν εξασφαλίσει η οικοδέσποινα Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ που κατέκτησαν το Μουντομπάσκετ του 2010, η Αργεντινή και η Βραζιλία μέσα από τους Παναμερικανικούς Αγώνες, η Τυνησία μέσα από τους Παναφρικανικούς Αγώνες και απομένει η νικήτρια των Πανασιατικών Αγώνων, καθώς και οι δύο του τελικού του Ευρωμπάσκετ που θα πάρουν απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ θα γίνει από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x