Stoiximan Super League

ΠΑΟΚ κορυφής και η... επιστροφή του Φουστέρ

Πριν από τρία χρόνια ήταν η τελευταία φορά που είχε «πατήσει» κορυφή ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Το όγδοο γκολ - σε ισάριθμα ματς - απέναντι στην ΑΕΚ πέτυχε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Πέντε μήνες είχε να σκοράρει ο Νταβίντ Φουστέρ! Το sport-fm.gr σάς αναλύει – με τη βοήθεια της γλώσσας των αριθμών – την εικόνα της 4ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Πριν από τρία χρόνια ήταν η τελευταία φορά που είχε «πατήσει» κορυφή ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα.

Το όγδοο γκολ - σε ισάριθμα ματς - απέναντι στην ΑΕΚ πέτυχε ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Πέντε μήνες είχε να σκοράρει ο Νταβίντ Φουστέρ!

Πενήντα μία κίτρινες μοιράστηκαν στην 4η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, ενώ υπήρξε μία αποβολή! Μάλιστα, οι παίκτες της Κέρκυρας ήταν οι μοναδικοί που δεν τιμωρήθηκαν με κίτρινη κάρτα!

Το sport-fm.gr σάς αναλύει – με τη βοήθεια της γλώσσας των αριθμών – την εικόνα της 4ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία της 4ης αγωνιστικής

Σε… δήμιο της ΑΕΚ εξελίσσεται ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος πέτυχε το τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ στη νίκη (3-0) επί της «Ένωσης» στην Τούμπα. Ο διεθνής επιθετικός έχει καλή παράδοση απέναντι στους «κιτρινόμαυρους», αφού έχει πετύχει οχτώ γκολ σε βάρος τους στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, τα οχτώ τέρματα τα έχει σε ισάριθμους αγώνες (τέσσερα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και τέσσερα με τον Παναθηναϊκό) κόντρα στην ΑΕΚ.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2008 ήταν η τελευταία φορά που ο ΠΑΟΚ «πάτησε» την κορυφή στη Σούπερ Λίγκα. Εκείνη την εποχή και μετά το πέρας της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν πρώτος 10 βαθμούς και είχε ως… συγκάτοικο τον Ολυμπιακό (τον οποίο θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη αγωνιστική στο Καραϊσκάκη).

Για πρώτη φορά στην ιστορία των αναμετρήσεων ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατάφερε να παραβιάσει τρεις φορές την εστία της «Ένωσης» στο πρώτο ημίχρονο! Ακόμα και στις 19 Δεκεμβρίου 1982, όταν οι Θεσσαλονικείς είχαν συντρίψει 5-0 τους «κιτρινόμαυρους» (σ.σ.: αυτή είναι η ευρύτερη νίκη της ομάδας σε επίπεδο Α’ Εθνικής), είχε βρει δίχτυα μόλις δύο φορές.

Τις 100 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία με τη φανέλα του ΠΑΟΚ συμπλήρωσε ο Στέλιος Μαλεζάς. Ο 26χρονος αμυντικός είχε γίνει επαγγελματίας στον «Δικέφαλο του Βορρά» τον Δεκέμβριο του 2003, όμως η πρώτη του συμμετοχή έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2006 στη νίκη (1-0) επί της Skoda Ξάνθης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής παίκτης είχε παραχωρηθεί μια χρονιά στον Ηρόδοτο.

Πέντε μήνες είχε να σκοράρει ο Νταβίντ Φουστέρ, ο οποίος πέτυχε ένα γκολ στη νίκη (3-2) του Ολυμπιακού επί του Εργοτέλη στο Παγκρήτιο. Η τελευταία φορά που είχε βρει δίχτυα ο Ισπανός χαφ ήταν 17 Απριλίου 2001, όταν οι Πειραιώτες είχαν νικήσει (6-0) τη Λάρισα. Μάλιστα, ο 29χρονος παίκτης είχε σκοράρει και στην περσινή νίκη (2-0) των «ερυθρόλευκων» στην έδρα των Κρητικών.

Το μακρινό 1984 είχε κερδίσει τα δύο πρώτα εκτός έδρας ματς ο Πανιώνιος στο πρωτάθλημα, κάτι που επανάλαβε με την προχθεσινή νίκη (0-3) στην έδρα της Κέρκυρας. Τη σεζόν 1984/85 στο «τιμόνι» ήταν ο Νίκος Αλέφαντος και οι Νεοσμυρνιώτες είχαν πάρει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια μακριά από την έδρα τους. Συγκεκριμένα, είχαν νικήσει 3-0 τη Δόξα Δράμας, 3-0 τον Απόλλωνα Αθηνών και 1-0 τον Εθνικό. Επίσης, οι «κυανέρυθροι» διατήρησαν και το απόλυτο των νικών στην Κέρκυρα (4 νίκες σε 4 ματς Α’ Εθνικής).

Το χειρότερο ξεκίνημα στα όσα χρόνια συμμετέχει στην Α’ Εθνική πραγματοποιεί ο Αστέρας Τρίπολης. Οι Αρκάδες δεν έχουν πετύχει νίκη στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της Σούπερ Λίγκας, αν και τη σεζόν 2007/08 (στην παρθενική του χρονιά) είχαν αρχίσει με μία ισοπαλία και δύο ήττες χωρίς να σκοράρουν. Ωστόσο, στο τέταρτο ματς επικράτησαν (1-0) του Παναθηναϊκού.

Τα δέκα τέρματα στην Α’ Εθνική έφτασε ο Γιώργος Θεοδωρίδης, ο οποίος ευστόχησε στο πέναλτι στο 25’ της αναμέτρησης (2-2) με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο 31χρονος μέσος έχει πετύχει 25 γκολ στη Β’ Εθνική, οπότε έφτασε τα 35 τέρματα στις πρώτες κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το αήττητο σερί του απέναντι στον Παναιτωλικό διατήρησε ο ΠΑΣ Γιάννινα, ύστερα από την ισοπαλία (2-2) που πήρε στο Αγρίνιο. Συγκεκριμένα, οι Ηπειρώτες παρέμειναν για δέκατο ματς αήττητοι, μετρώντας επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες κόντρα στους «κυανοκίτρινους».

Τις 100 συμμετοχές με τις φανέλες των ελληνικών ομάδων (Αστέρα Τρίπολης, Ολυμπιακό και ΠΑΣ Γιάννινα, σε όλες τις διοργανώσεις) που έχει αγωνιστεί έφτασε ο Ζαουάντ Ζαϊρί, στη χθεσινή ισοπαλία του ΠΑΣ στην έδρα του Παναιτωλικού. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός είχε ντεμπουτάρει στις 19 Δεκεμβρίου 2007, στη νίκη 1-0 του Αστέρα Τρίπολης επί του Πανιωνίου.

Τρία γκολ έχει πετύχει στην καριέρα του ο Θοδωρής Βασιλάκης και όλα έχουν σημειωθεί με κεφαλιές! Ο μέσος της Ξάνθης είχε σκοράρει με τον ίδιο τρόπο στην περσινή ισοπαλία (1-1) με την Κέρκυρα, ενώ το πρώτο του γκολ το είχε πετύχει ως παίκτης της Βέροιας στο εντός έδρας παιχνίδι (1-1) με τον Αγροτικό Αστέρα.

Τη δεύτερη συμμετοχή του στην πρώτη κατηγορία πραγματοποίησε ο Θανάσης Παλαιολόγος του Παναιτωλικού μετά από έξι χρόνια! Συγκεκριμένα, είχε ντεμπουτάρει με τη Λάρισα στη νίκη με σκορ 2-0 επί της Καλλιθέας.

97 νίκες στη Σούπερ Λίγκα έφτασε ο Τάκης Λεμονής σε 199 αγώνες, ενώ έχει 56 ισοπαλίες και 46 ήττες. Η προχθεσινή νίκη (3-0) του 51χρονου προπονητή στην Κέρκυρα ήταν μόλις η έβδομη στον πάγκο των «κυανέρυθρων».

Τα δέκα γκολ στην πρώτη κατηγορία έφτασε ο Ντιέγκο Ρομάνο, ο οποίος σκόραρε δύο φορές στην ήττα (2-3) του Εργοτέλη από τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, ο Αργεντινός επιθετικός κατάφερε για πρώτη φορά να πετύχει δύο γκολ σε ένα ματς.

Το υπ’ αριθμόν 1500 γκολ του ΟΦΗ στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος πέτυχε ο Ζέλικο Κάλαϊτζιτς, στην ήττα (3-1) των Κρητικών από την Skoda Ξάνθη. Το πρώτο τέρμα του κρητικού συλλόγου είχε σημειώσει ο Θανάσης Καρακυριάκος στις 22 Σεπτεμβρίου 1968, όταν ο ΟΦΗ είχε ηττηθεί (4-1) από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κρητικοί έγιναν η 8η ομάδα στην ιστορία της Α’ Εθνικής που έφτασαν αυτό το οριακό νούμερο μετά τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη, τον Ηρακλή και τον Πανιώνιο.

51 κίτρινες μοιράστηκαν στην 4η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, ενώ υπήρξε μία αποβολή. Συγκεκριμένα, ο Αντρέ Ρότσα είδε δύο κίτρινες κάρτες από τον Ιωάννη Δελφάκη στον αγώνα Παναιτωλικός-ΠΑΣ Γιάννινα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτες της Κέρκυρας ήταν οι μοναδικοί που δεν τιμωρήθηκαν με κίτρινη κάρτα στη συγκεκριμένη αγωνιστική.

Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x