Άρης Ασβεστάς

Η κατάρα της γριάς…

Ήταν σωστό να καταλήξει ο Ηρακλής στο περιφερειακό πρωτάθλημα; Για μένα, ναι, ήταν σωστό. Ήταν σωστό για τέσσερις λόγους: διότι πλαστογράφησε κρατικό έγγραφο, διότι αναμφίβολα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να αδειοδοτηθεί από την ΕΠΟ, διότι προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια και διότι δεν κατέθεσε καν φάκελο στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ωστόσο, για να έχει την κατάληξη που είχε τελικά αυτή η ιστορία, μεσολάβησαν πολλά που δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε έτσι απλά…

Ήταν σωστό να καταλήξει ο Ηρακλής στο περιφερειακό πρωτάθλημα; Για μένα, ναι, ήταν σωστό. Ήταν σωστό για τέσσερις λόγους: διότι πλαστογράφησε κρατικό έγγραφο για να κάνει μεταγραφές, διότι αναμφίβολα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να αδειοδοτηθεί από την ΕΠΟ ώστε να παίξει στη Σούπερ Λίγκα, διότι προσέφυγε στα πολιτικά δικαστήρια και διότι δεν κατέθεσε καν φάκελο στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Ωστόσο, για να έχει την κατάληξη που είχε τελικά αυτή η ιστορία, μεσολάβησαν πολλά που δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε έτσι απλά… Οι παραπάνω λόγοι είναι καλοί λόγοι, αλλά το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν δικαιούται να μιλάει γι’ αυτούς…

Του Άρη Ασβεστά

Δεν έχει νόημα να αναζητήσουμε υπεύθυνους. Κάποιοι θα πουν ο Μυτιληναίος, ο Σπανουδάκης, ο Ρέμος, ο Τάκης, ο Γωγάκος και ο Παντελή. Κάποιοι άλλοι θα πουν ο Πιλάβιος, ο Κουρίδης και ο Μποροβήλος. Πραγματικά, δεν έχει νόημα. Προτιμώ να μιλήσουμε με γεγονότα.

Ο Ηρακλής ήταν η μοναδική ομάδα της Σούπερ Λίγκας που δεν αδειοδοτήθηκε από την ΕΠΟ. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ορθώς δεν αδειοδοτήθηκε καθώς δεν πληρούσε τα κριτήρια. Μπορεί, όμως, κάποιος να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι ήταν ο μοναδικός; Πιστεύει κανείς ότι δεν υπήρχαν άλλες ομάδες στη Σούπερ Λίγκα που είχαν ελλείψεις; Πιστεύει κανείς ότι αν στον Ηρακλή δεν ήταν τότε ο Τάκης, αλλά κάποιος άλλος, παλιός και έμπειρος παράγοντας, με «πλάτες» και ισχυρούς φίλους, δεν θα έπαιρνε την άδεια;

Και κάτι ακόμα: με απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, η σύνθεση της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης κρίθηκε παράνομη. Ανεξάρτητα από το αν δικαίως ο Ηρακλής δεν αδειοδοτήθηκε, ο φάκελος του έπρεπε να επανεξεταστεί. Και ο δικός του, αλλά στην πραγματικότητα και όλων των ομάδων! Αυτό δεν έγινε ποτέ…

Ο Ηρακλής υποβιβάστηκε στη συνέχεια και για δεύτερο λόγο: ο πρόεδρος του, «πιάστηκε» (και στη συνέχεια ομολόγησε) να έχει προσκομίσει πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα για να κάνει μεταγραφές τον περασμένο Γενάρη. Αμφιβάλει κανείς ότι ο υποβιβασμός για πλαστογραφία είναι μια δικαιότατη ποινή; Ουδείς! Κανονικά πρέπει να σε εξαφανίσουν από τον χάρτη αν έχεις υποπέσει σε τέτοιο αδίκημα.

Έλα όμως, που ο κανονισμός που το ίδιο το ποδόσφαιρο έφτιαξε για να «χαϊδεύει» τους παραβάτες, ΔΕΝ προβλέπει υποβιβασμό! Η ποινή για πλαστογραφία είναι πρόστιμο, σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ! Για να υποβιβαστεί ο Ηρακλής, χρειάστηκε να γίνει καταγγελία για βαριάς μορφής δυσφήμηση του αθλήματος (που προβλέπει υποβιβασμό) από τον Αστέρα Τρίπολης. Στην απόφαση που εξεδόθη, τα δικαιοδοτικά όργανα της Σούπερ Λίγκας και της ΕΠΟ έκριναν πως όχι μόνο πρέπει να υποβιβαστεί ο Ηρακλής, αλλά με ένα «ακροβατικό» άνευ προηγουμένου, «δανείστηκαν» μια άλλη, άσχετη διάταξη του κανονισμού, τοποθέτησαν τον Ηρακλή στην τελευταία θέση και κράτησαν στην κατηγορία τον Αστέρα.

Να δεχτούμε ότι με τις μεταγραφές που πραγματοποίησε παρανόμως ο Ηρακλής τον περασμένο Γενάρη, ανταγωνίστηκε αθέμιτα τις υπόλοιπες ομάδες και άρα πρέπει να ωφεληθεί μία από αυτές, δηλαδή ο πρώτος επιλαχών που ήταν ο Αστέρας. Σύμφωνοι, πολύ σωστό! Αλλά… πού στο καλό αναφέρεται αυτό στους κανονισμούς; Και στο κάτω-κάτω, με ποια νομική λογική υποβιβάζονται ομάδες για μια πλαστογραφία που έκαναν κάποιοι παράγοντες και την ίδια στιγμή απλώς αφαιρούνται βαθμοί από άλλες ομάδες, στις οποίες οι παράγοντες καταδικάστηκαν για το μεγαλύτερο όλων των αδικημάτων στον αθλητισμό: το στήσιμο αγώνων! Δεν υπάρχει καμία λογική. Ίσως μόνο αυτή που αναφέραμε παραπάνω: ποιος είσαι και ποιοι είναι οι «φίλοι» σου…

Βέβαια για την ιστορία των πλαστογραφιών υποβιβάστηκαν πολλές ομάδες, όχι μόνο ο «γηραιός». Αλλά και πάλι, όχι όλες…

Έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας, διότι αρχικά ο Ερασιτέχνης Ηρακλής ήθελε –άκουσον άκουσον- να παραδώσει την ομάδα στον Ψωμιάδη που διώκεται ποινικά για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και στη συνέχεια διότι ήταν να αναλάβει τη διοίκηση της ΠΑΕ ο Παντελή, ο «γηραιός» είπε να ακολουθήσει τον δρόμο που ακολούθησε προηγουμένως ο ΟΦΗ και είχε δικαιωθεί πανηγυρικά: την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια.

Εδώ η ΕΠΟ εφήρμοσε το καταστατικό της στο ακέραιο: υποβίβασε τον Ηρακλή για αυτή του την ενέργεια στη Γ’ Εθνική. Μπράβο στην ποδοσφαιρική μας ομοσπονδία! Τι καλά που θα ήταν να έπραττε κατά τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση του ΟΦΗ! Διότι οι Κρητικοί, όχι απλά προσέφυγαν ανενόχλητοι στα πολιτικά δικαστήρια, αλλά η ΕΠΟ αντί να τους επιβάλει κυρώσεις, επί ένα περίπου μήνα έψαχνε να βρει τη λύση! Ανέστειλε τη λειτουργία της, έφερε τη ΦΙΦΑ, έφερε την ΟΥΕΦΑ, πήγε στον Μπιτσαξή. Και τελικά βρέθηκε η λύση μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου. Το σύστημα αδειοδότησης της Β’ Εθνικής καταργήθηκε πλήρως και φτάσαμε στο σημείο να αγωνίζεται στη Σούπερ Λίγκα μία (και μόνο μία) ομάδα χωρίς να έχει εξασφαλίσει άδεια!

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο ΟΦΗ όχι απλά επέμεινε στην προσφυγή του μέχρι τέλους, αλλά ακόμα και όταν δικαιώθηκε από το Διαιτητικό, δεν την απέσυρε, με τον φόβο μήπως τον κοροϊδέψουν στην ΕΠΑΕ και δεν τον βάλουν να παίξει στα πλέι οφ! Κάπου εκεί ξύπνησε και η ΕΠΟ και είπε «έλεος, μας έχετε κατά-ξεφτιλίσει», πίεσε και οι Κρητικοί αποσύρθηκαν.

Ο Ηρακλής, με το που προσέφυγε… αντίο ζωή! Με συνοπτικές διαδικασίες η απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΠΟ, με συνοπτικές διαδικασίες η επικύρωση από το Δ.Σ. Ο «γηραιός» έπρεπε να αποσύρει την προσφυγή του στα πολιτικά δικαστήρια, αλλά… τέτοια ώρα, τέτοια λόγια. Τα έπαιξε όλα για όλα και έχασε. Και επανερχόμαστε στο προηγούμενο ερώτημα: Αν στον Ηρακλή υπήρχε παράγοντας με ισχυρούς φίλους και «πλάτες», θα απειλούνταν με υποβιβασμό; Απαντήστε μόνοι σας…

Με όλα όσα προηγήθηκαν, το τελευταίο πράγμα που σκέφτονταν στον «γηραιό», ήταν να εξοφλήσουν χρέη και να βρουν εγγυητικές επιστολές. Έτσι πήγαν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χωρίς φάκελο. Ο υποβιβασμός στο περιφερειακό πρωτάθλημα ήταν η φυσική συνέπεια. Ουσιαστικά έπεσαν μόνοι τους…

Ο Ηρακλής κατέληξε στη Δ’ Εθνική για τους τέσσερις προαναφερόμενους λόγους. Έτσι έπρεπε να γίνει, αλλά να γίνει σε ένα ελληνικό ποδόσφαιρο με ισονομία, καθαρές σχέσεις, σεβασμό και ίση αντιμετώπιση προς όλες τις ομάδες και κανονισμούς σοβαρούς που τηρούνται στο ακέραιο για όλους. Όμως, όπως επιβεβαιώνουν πανηγυρικά και οι συνομιλίες που κατέγραψε ο κοριός της ΕΥΠ, στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετράει το «ποιος είσαι» και «ποιοι είναι οι φίλοι σου». Και εν προκειμένω, σε αυτές τις συνομιλίες φαίνεται πως τον Ηρακλή δεν τον υπολόγιζε κανείς…

Κάποιοι παράγοντες έρχονται τώρα και λένε ότι αν ο Ηρακλής «καθόταν στα αυγά του» και δεχόταν τον υποβιβασμό λόγω πλαστογραφίας και μη αδειοδότησης, θα έπαιζε ένα χρόνο στη Β’ Εθνική και θα επανερχόταν άμεσα. Ίσως και να είναι έτσι. Στον «γηραιό», πάντως, επέλεξαν… «Σούπερ Λίγκα ή θάνατος»! Και ήρθε ο θάνατος…

Βέβαια, ο Ηρακλής είναι Ηρακλής. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε λίγα χρόνια πάλι στην μεγάλη κατηγορία θα παίζει διότι εκεί ανήκει. Όσοι, όμως, τον αδίκησαν σε αυτή την ιστορία που γράφτηκε φέτος, καλό θα ήταν να θυμούνται το πανό που ανήρτησαν οι οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο και της Μάιντζ (για τους φίλους τους, Ηρακλειδείς), όπου γίνεται λόγος για την περίφημη «κατάρα της γριάς»…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x