Επικαιρότητα

Τεστ και για τη Μέρκελ η σημερινή ψηφοφορία

Δοκιμασία για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται η ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ (EFSF).

Δοκιμασία για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται η ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ (EFSF).

Η έγκριση θεωρείται εξασφαλισμένη, ωστόσο βουλευτές του κυβερνώντος συντηρητικού συνασπισμού ενδέχεται να μην ψηφίσουν υπέρ.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι δηλώσεις του ηγετικού στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Μέρκελ είναι πιθανό να πέσει σύντομα εάν η καγκελάριος αποτύχει να πείσει τους «αντάρτες» στο συνασπισμό της να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Όπερμαν κατηγόρησε την Αγκελα Μέρκελ ότι ο λαϊκιστικός τόνος και οι παλινωδίες όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί επιδείνωσαν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και έπληξαν την εικόνα της χώρας. «Ο συνασπισμός είναι ήδη μια πολιτική αποτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters προσθέτοντας: «Πολλοί βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτή (η Μέρκελ) δεν εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στις τάξεις του συνασπισμού, τότε το τέλος ενδέχεται να έλθει πολύ γρήγορα για την κυβέρνησή της».

Εκτίμησε πάντως ότι ο κίνδυνος να πέσει ο συνασπισμός ενδέχεται να κινητοποιήσει τους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες και να τους ωθήσουν να ταχθούν υπέρ της.

Η κάτω βουλή της Γερμανίας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το ΕΤΧΣ κυρίως επειδή το SPD και οι Πράσινοι το υποστηρίζουν.

Ωστόσο, η Μέρκελ αντιμετωπίζει «έντονο αντάρτικο» και θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την ίδια το να αναγκαστεί να στηριχθεί στην αντιπολίτευση.

Η διαδικασία απαιτεί την έγκριση των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x