sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ελλάδα, θυμήσου…

…και καν' το όπως τότε! Η Εθνική μας ομάδα δίνει τον κρισιμότερο αγώνα της στα προκριματικά του Euro 2012 απέναντι στην Κροατία, καθώς με νίκη -αλλά μόνο μ' αυτή- ουσιαστικά (και αν δεν έχει… αυτοκτονικές τάσεις) «καθαρίζει» με πρωτιά και πρόκριση στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας. Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τα… παλιά, κρίσιμα ματς της Ελλάδας, που οδήγησαν στις τρεις προκρίσεις της στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!

…και καν' το όπως τότε!

Η Εθνική μας ομάδα δίνει τον κρισιμότερο αγώνα της στα προκριματικά του Euro 2012 απέναντι στην Κροατία, καθώς με νίκη -αλλά μόνο μ' αυτή- ουσιαστικά (και αν δεν έχει… αυτοκτονικές τάσεις) «καθαρίζει» με πρωτιά και πρόκριση στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Το www.sport-fm.gr σας θυμίζει τα… παλιά, κρίσιμα ματς της Ελλάδας, που οδήγησαν στις τρεις προκρίσεις της στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος!

Του Νίκου Ράλλη

12 Σεπτεμβρίου 1979, Ελλάδα-Σοβιετική Ένωση 1-0 (26' Νικολούδης)

Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν από τη βαριά ήττα (3-0) στο Ελσίνκι από τη Φινλανδία -κάτι σας θυμίζει, ε;

Ενώ, όμως, έπειτα και από την -πιο… φυσιολογική αυτή- ήττα στο Ερεβάν από τη Σοβιετική Ένωση, άλλος ένας αποκλεισμός από τελική φάση βρισκόταν… προ των πυλών, η Εθνική ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια διέψευσε τους πάντες και χάρισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο την πρώτη, τεράστια διάκριση σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Μετά το εντυπωσιακό 8-1(!) επί της Φινλανδίας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το 4-1 επί της Ουγγαρίας στο «Καυταντζόγλειο» και την ισοπαλία χωρίς τέρματα με τους Μαγυάρους στη Βουδαπέστη, η «γαλανόλευκη» υποδέχεται στις 12 Σεπτεμβρίου του 1979 την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση…

Το «Απόστολος Νικολαΐδης»… κοχλάζει και πιστεύει -όπως και οι διεθνείς- στο θαύμα: στην πρόκριση, για πρώτη φορά, στα τελικά οποιασδήποτε διοργάνωσης. Εν προκειμένω, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ιταλίας.

Ένα γκολ του Τάκη Νικολούδη στο 26' ήταν, τελικά, αρκετό για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο εκατομμύρια Ελλήνων!

Η Εθνική μας ομάδας θα νικήσει 1-0, θα τερματίσει στην πρώτη θέση του ομίλου της και θα εξασφαλίσει μία -από τις, συνολικά, τότε, ΜΟΝΟ οκτώ!- θέση στα ιταλικά γήπεδα.

Η ενδεκάδα της Ελλάδας: Κωνσταντίνου, Γούναρης (74' Κυράστας), Ιωσηφίδης, Φοιρός, Καψής, Δαµανάκης, Λιβαθηνός, Αρδίζογλου (64' Ορφανός), Νικολούδης, ?εληκάρης, Γαλάκος

Η τελική βαθμολογία

ΕΛΛΑΔΑ 7
Ουγγαρία 6
Φινλανδία 6
Σοβιετική Ένωση 5

Θυμηθείτε οι παλιοί το γκολ, μάθετε οι νεότεροι…



11 Ιουνίου 2003, Ελλάδα-Ουκρανία 1-0 (87' Χαριστέας)

Μπορεί η πρόκριση στα γήπεδα της Πορτογαλίας να «κλείδωσε» και μαθηματικά την τελευταία αγωνιστική, με την -έστω και αγχωτική- νίκη (1-0) επί της Βορείου Ιρλανδίας, άλλο… τρίποντο, όμως, ήταν αυτό που μας έστειλε στο Euro του 2004!

Τέσσερις, μόλις, ημέρες μετά το επικό -και αξέχαστο- «διπλό» στη Σαραγόσα, η Εθνική ομάδα υποδέχεται την Ουκρανία στο κατάμεστο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, όμως, η μπάλα δεν… λέει να μπει μέσα -ούτε με το πέναλτι του Γιαννακόπουλου.

Μαύρα σύννεφα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από την Αθήνα και… ετοιμάζονται να «χαλάσουν» τη σπουδαία νίκη επί της Ισπανίας και τη γιορτή των Ελλήνων, όταν, έπειτα από εκπληκτική σέντρα του νεοεισελθόντα στο ματς, Βασίλη Τσιάρτα, ο Άγγελος Χαριστέας, με προβολή, τρία λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 90', λυτρώνει την Ελλάδα και τη στέλνει, ουσιαστικά, στα τελικά!

Η συνέχεια, γνωστή…

Η ενδεκάδα της Ελλάδας: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Νταμπίζας, Δέλλας, Καψής, Ζαγοράκης (72' Τσιάρτας), Λάκης (66' Χούτος), Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας (45' Χαριστέας)

Η τελική βαθμολογία

ΕΛΛΑΔΑ 18
Ισπανία 17
Ουκρανία 10
Αρμενία 7
Βόρεια Ιρλανδία 3

17 Οκτωβρίου 2007, Τουρκία-Ελλάδα 0-1 (79' Αμανατίδης)

ΚΑΙ Ρεβάνς ΚΑΙ πρόκριση!

Λίγους μήνες μετά την «τεσσάρα» (1-4) από την Τουρκία στο «Γ. Καραϊσκάκης» -ήττα που χαρακτηρίστηκε… εθνική ντροπή και έθεσε εν αμφιβόλω διεθνείς και Ότο Ρεχάγκελ- και αφού έχει ακολουθήσει ντεμαράζ επιτυχημένων αποτελεσμάτων, έρχεται η οριστική απάντηση της Εθνικής μας ομάδας!

Μέσα στο κατάμεστο «Αλί Σαμί Γεν», που κόχλαζε από 25.000 Τούρκους, η Ελλάδα κάνει ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια της τα τελευταία χρόνια.

Ο Ρεχάγκελ έχει μελετήσει άριστα -όπως συνήθως- το ματς με τους γείτονες, οι παίκτες του παίρνουν… άριστα στην εφαρμογή όσων τους έχει ζητήσει ο Γερμανός τεχνικός και αν ήταν πιο εύστοχοι θα μιλούσαμε για… αστρονομικό σκορ.

Δεν πειράζει, όμως.

Και το 1-0, με το οποίο η «γαλανόλευκη» πέρασε νικηφόρα από την Κωνσταντινούπολη, καλό είναι!

Με σκόρερ τον Αμανατίδη στο 79' και τους Μπασινά, Καραγκούνη, Άντζα και Τοροσίδη να κάνουν… ό,τι θέλουν τους Τούρκους, η Ελλάδα θα «καθαρίσει» με πρωτιά και πρόκριση -στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας!

Η ενδεκάδα της Ελλάδας: Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Κυργιάκος, Τοροσίδης, Άντζας, Μπασινάς, Καραγκούνης, Αμανατίδης, Χαριστέας (59' Σαμαράς), Γκέκας (56' Λυμπερόπουλος)

Η τελική βαθμολογία

ΕΛΛΑΔΑ 31
Τουρκία 24
Νορβηγία 23
Βοσνία-Ερζεγοβίνη 13
Μολδαβία 12
Ουγγαρία 12
Μάλτα 5

Ιδού το γκολ του Αμανατίδη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x