Επικαιρότητα

«Κούρεμα»: Τα υπέρ και τα κατά!

Πολλά ακούγονται και γράφονται για τις συνέπειες από την απομείωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους. Από κίνδυνο απώλειας τραπεζικών καταθέσεων μέχρι στάση πληρωμών και χρεοκοπία.

Πολλά ακούγονται και γράφονται για τις συνέπειες από την απομείωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους. Από κίνδυνο απώλειας τραπεζικών καταθέσεων μέχρι στάση πληρωμών και χρεοκοπία.

Μπορεί να συμβούν όλα ή κάποια από τα παραπάνω, αλλά και τίποτε από αυτά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφεύγει τον όρο «κούρεμα» και κάνει λόγο για «ελάφρυνση από το βάρος του χρέους».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν από τις Βρυξέλλες ότι «τα χρήματα των πολιτών στις τράπεζες είναι ασφαλή», κάτι που δήλωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πάντως, οι κλυδωνισμοί στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και σε όσες κατέχουν ελληνικά ομόλογα θα είναι μεγάλοι, ιδίως στην περίπτωση «κουρέματος» του χρέους πάνω από 40%.

Σε αυτή την περίπτωση Μέρκελ - Σαρκοζί προκρίνουν κατ’ αρχήν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών –ελληνικών και μη, με 108 δισ. ευρώ.

Τα ποσά θα βρεθούν μέσω της αγοράς, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και μέσω κρατικών ενισχύσεων.

Η τελευταία λύση συνεπάγεται, όμως, σύναψη νέων δανείων, «ψαλίδισμα» κρατικών δαπανών αλλά στην ελληνική περίπτωση αφαίρεση του μάνατζμεντ από τις σημερινές διοικήσεις και μεταβίβασή του στους μηχανισμούς της τρόικας.

Ένα άλλο μέτωπο, το ίδιο σημαντικό, είναι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται στις τράπεζες με τη μορφή ομολόγων και γι’ αυτό το ζήτημα η μάχη –σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Παίζει» και το σενάριο της χρεοκοπίας, πτώχευσης ή στάσης πληρωμών. Αυτό θα επαληθευτεί εάν σημειωθεί το λεγόμενο «πιστωτικό επεισόδιο». Τότε θα πρέπει να πληρωθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών.

Γι’ αυτό και ο Μπαράκ Ομπάμα πιέζει να αποφευχθεί μία ελληνική χρεοκοπία...

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x