sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Invictus Buffon!

Όταν το 1983 ο μεγάλος Ντίνο Τζοφ πραγματοποιούσε την τελευταία του συμμετοχή με την Ιταλία, λίγοι πίστευαν πως θα εμφανιζόταν ξανά ένας αντίστοιχης κλάσης τερματοφύλακας. Από τα τέλη της χιλιετίας, ωστόσο, και μέχρι σήμερα ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν αποδεικνύεται άξιος διάδοχος και την Τρίτη φτάνει τις 112 συμμετοχές με το εθνόσημο ισοφαρίζοντας τον γκολκίπερ-θρύλο των «ατζούρι». Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει την πορεία του «Τζίτζι» με την εθνική Ιταλίας.

Όταν το 1983 ο μεγάλος Ντίνο Τζοφ πραγματοποιούσε την τελευταία του συμμετοχή με την Ιταλία, λίγοι πίστευαν πως θα εμφανιζόταν ξανά ένας αντίστοιχης κλάσης τερματοφύλακας. Από τα τέλη της χιλιετίας, ωστόσο, και μέχρι σήμερα ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν αποδεικνύεται άξιος διάδοχος και την Τρίτη φτάνει τις 112 συμμετοχές με το εθνόσημο ισοφαρίζοντας τον γκολκίπερ-θρύλο των «ατζούρι». Το www.sport-fm.gr σάς παρουσιάζει την πορεία του «Τζίτζι» με την εθνική Ιταλίας.

«Άσπρη» μέρα με Μπουφόν

Ένας τραυματισμός του Τζιανλούκα Παλιούκα άνοιξε την πόρτα της Εθνικής στον Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Στις 29 Οκτωβρίου του 1997 ο 19χρονος τότε «Τζίτζι» κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία της Ιταλίας στην παγωμένη Μόσχα απέναντι στη Ρωσία, στον πρώτο αγώνα μπαράζ των προκριματικών του Μουντιάλ της Γαλλίας.

Ο νεαρός-τότε-γκολκίπερ τα κατάφερε περίφημα, νικήθηκε μόνο από… συμπαίκτη (αυτογκόλ του Καναβάρο) και το 1-1 έθεσε τα θεμέλια για την πρόκριση των «ατζούρι» στην τελική φάση.



Ατυχίες και αποτυχίες

Στη ρεβάνς προτιμήθηκε ο έμπειρος Περούτσι, στα τελικά της Γαλλίας έμεινε θεατής σε όλα τα ματς, αλλά τα πράγματα είχαν ήδη πάρει το δρόμο τους για τον Μπουφόν, που στη συνέχεια πήρε τη φανέλα στο σπίτι του. Οδήγησε την Ιταλία στην πρόκριση στο Euro 2000, αλλά ένα κάταγμα στο χέρι σε φιλικό με τη Νορβηγία παραμονές της διοργάνωσης τον έθεσε νοκ άουτ.

Οι πρώτες του εμπειρίες σε μεγάλες διοργανώσεις ήταν τραυματικές. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 η ομάδα του «σφαγιάστηκε» από τη διαιτησία και αποκλείστηκε στους «16» από τη Νότιο Κορέα με χρυσό γκολ στο 117’! Δύο χρόνια μετά, στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η… φιλική ισοπαλία μεταξύ Δανίας και Σουηδίας (2-2) δεν επέτρεψε στην Ιταλία, που είχε μείνει στο «Χ» και με τις δύο στα προηγούμενα ματς να περάσει στα προημιτελικά, παρά τη νίκη επί της Βουλγαρίας με 2-1.

Ανίκητος και πρωταθλητής

Μετά από ατυχίες και αποτυχίες, η ώρα της δικαίωσης έφτασε το 2006, στα γήπεδα της Γερμανίας για τον Μπουφόν. Κατέκτησε την κορυφή του κόσμου με την Ιταλία, κράτησε ανέπαφη την εστία του για 453 λεπτά και πέντε αγώνες, ενώ νικήθηκε μόνο δύο φορές: από τον συμπαίκτη του Κριστιάν Τζακάρντο απέναντι στις ΗΠΑ στην πρώτη φάση και στον τελικό με πέναλτι του Ζινεντίν Ζιντάν. Στη ρώσικη ρουλέτα δεν χρειάστηκε να αποκρούσει κάποια προσπάθεια. Η αστοχία του Τρεζεγκέ αρκούσε για να φέρει την Ιταλία στην κορυφή και να χαρίσει στον ίδιο το βραβείο «Λεβ Γιασίν» για τις εμφανίσεις του.



Αρχηγός μεν, αλλά…

Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογα πετυχημένη. Μπορεί ο ίδιος να φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο Euro 2008 μετά τον τραυματισμό που έθεσε νοκ άουτ τον Φάμπιο Καναβάρο, αλλά η πορεία της Ιταλίας στα γήπεδα Αυστρίας και Ιταλίας ήταν απογοητευτική. Μετά την αγχωτική πρόκριση στα προημιτελικά (με συντριβή 3-0 από την Ολλανδία, το 1-1 με τη Ρουμανία με τον Μπουφόν να αποκρούει πέναλτι του Μούτου στο 81’ και νίκη 2-0 επί της Γαλλίας), η «σκουάντρα ατζούρα» αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ισπανία. Η επέμβασή του στην προσπάθεια του Γκουίθα δεν ήταν αρκετή, καθώς δύο συμπαίκτες του δεν βρήκαν στόχο (Ντε Ρόσι και Ντι Νατάλε) από την άσπρη βούλα και οι Ιταλοί επέστρεψαν πρόωρα στην πατρίδα τους.



Και συνεχίζει…

Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, στις 14 Νοεμβρίου του 2009, ο Μπουφόν έφτασε τις 100 συμμετοχές με το εθνόσημο κι έγινε ο τέταρτος παίκτης με τριψήφιο αριθμό εμφανίσεων μετά τους Τζοφ, Μαλντίνι και Καναβάρο.

Λίγους μήνες μετά, ένας τραυματισμός στην πρεμιέρα του Μουντιάλ απέναντι στην Παραγουάη τον έθεσε νοκ άουτ από το υπόλοιπο της διοργάνωσης και δεν συνδύασε την παρουσία του με την εφιαλτική πορεία των «ατζούρι», που τερμάτισαν τελευταίοι στον όμιλο και αποκλείστηκαν νωρίς.

Στα 33 του πλέον, είναι μονίμως αρχηγός της εθνικής Ιταλίας. Την οδήγησε εκ του ασφαλούς στα τελικά του Euro 2012 κάνοντας ρεκόρ στα προκριματικά διατηρώντας για 644 λεπτά ανέπαφη την εστία του. Στο φιλικό της Τρίτης απέναντι στην Ουρουγουάη θα πραγματοποιήσει την 112η εμφάνισή του με την Ιταλία ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του μεγάλου Ντίνο Τζοφ και πλέον θα «κυνηγά» τον Πάολο Μαλντίνι των 126 και τον Φάμπιο Καναβάρο των 136 συμμετοχών.

Μοιάζει απλώς θέμα χρόνου είναι να τους ξεπεράσει...

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x