sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κόντρα στην Ολυμπίκ… της Γαλλίας (vids)

Αντιμέτωπος με την συνονόματη… Ολυμπίκ Μαρσέιγ τίθεται ο Ολυμπιακός στον κρισιμότερο αγώνα του στους φετινούς ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο γύρο οι Μασσαλοί είχαν επικρατήσει 1-0 των ερυθρολεύκων στο γήπεδο Καραϊσκάκη, βρίσκοντας ουσιαστικά απροετοίμαστη την ελληνική ομάδα. Το sport-fm.gr σάς παρουσιάζει τις άγνωστες πτυχές της γαλλικής ομάδας.

Αντιμέτωπος με την συνονόματη… Ολυμπίκ Μαρσέιγ τίθεται ο Ολυμπιακός στον κρισιμότερο αγώνα του στους φετινούς ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο γύρο οι Μασσαλοί είχαν επικρατήσει 1-0 των ερυθρολεύκων στο γήπεδο Καραϊσκάκη, βρίσκοντας ουσιαστικά απροετοίμαστη την ελληνική ομάδα. Το sport-fm.gr σάς παρουσιάζει τις άγνωστες πτυχές της γαλλικής ομάδας.

Του Βαγγέλη Νερατζιά

Τα πρώτα βήματα

Η Μαρσέιγ ιδρύθηκε το 1892 και εφτά χρόνια αργότερα υιοθέτησε το όνομα Ολυμπικ, προς τιμήν της ίδρυσης της Μασσαλίας από τους Έλληνες. Τα πρώτα χρόνια ήταν ομάδα ράγκμπι και το 1902 συγκροτήθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα. Την δεκαετία του 1920 άρχισε να κατακτά τίτλους, με πρώτο το κύπελλο Γαλλίας το 1924. Σημαντική χρονιά ήταν το 1932, όταν και έγινε μέλος της Ένωσης επαγγελματικών συλλόγων.

Η εποχή Ταπί

Το 1986 ο σύλλογος γύρισε σελίδα με τον Μπερναρ Ταπί να αναλαμβάνει την προεδρία και να εκτοξεύει την ομάδα. Ακολούθησε μια περίοδο δόξας και μεγάλων μεταγραφών, Παπέν, Φραντσεσκολι, Ντεσαγί, Ντεσάμπ, Γουόντλ, Κλάους Άλοφς και Καντονά ήταν ο βασικός κορμός που οδήγησε την Μαρσέιγ στους τίτλους, ενώ ακολούθησαν οι Μπαρτέζ, Ανγκλομά και Μπόκσιτς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 1988 έως το 1992 κι ενώ το προηγούμενο Σαμπιονά είχε κατακτηθεί το 1972. Η Ολυμπίκ έφτασε στο ποδοσφαιρικό…Έβερεστ την περίοδο 1992-93, χρονιά που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, επικρατώντας στον τελικό της Μίλαν 1-0 με τέρμα του Μπολί, στο «Ολύμπια Στάντιον» του Μονάχου.

Η νέα… παρακμή

Τίποτα δεν προδίκαζε αυτό που θα ακολουθούσε έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Μπερνάρ Ταπί μπλέχτηκε σε σκάνδαλο οικονομικών παρατυπιών και στημένων αγώνων. Αυτό κόστισε στην Μαρσέιγ τον υποβιβασμό στη 2η κατηγορία και ουσιαστικά τη διάλυση της συγκεκριμένης ομάδας. Μετά από δύο σεζόν η Μαρσέιγ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία και το 1996 ξεκίνησε εκ νέου το χτίσιμο της και το 2004 έφτασε στον τελικό του κυπέλλου UEFA, όπου ηττήθηκε 2-0 στον τελικό του Γκέτεμποργκ από την Βαλένθια.

Στις εγχώριες διοργανώσεις χρειάστηκε να συμπληρωθούν 18 χρόνια για να κατακτήσει το Σαμπιονά, πράγμα που συνέβη τη σεζόν 2009-10 και πάλι με τον Ντεσάμπ πρωταγωνιστή, αλλά αυτή τη φορά από τον πάγκο. Ταυτόχρονα, οι Μασσαλοί καθιέρωσαν τα τελευταία χρόνια τη συμμετοχή τους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Άλλη εντός, άλλη εκτός…

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η πορεία της Μαρσέιγ την τρέχουσα περίοδο, όσον αφορά το Τσάμπιονς Λιγκ και το γαλλικό πρωτάθλημα. Η ομάδα της Μασσαλίας ξεκίνησε τραγικά τη σεζόν στο Σαμπιονά και μετά από 14 παιχνίδια είναι στη μέση της βαθμολογίας(10η θέση), έχοντας 18 βαθμούς, με τέσσερις νίκες, ισάριθμες ήττες και έξι ισοπαλίες.

Στον 6ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ είναι στη 2η θέση με 7 βαθμούς, έχοντας νικήσει εκτός τον Ολυμπιακό, εντός την Ντόρτμουντ, ενώ απέσπασε ισοπαλία από την Αρσεναλ στο «Emirates». Η μοναδική ήττα που έχει μέχρι τώρα είναι το 0-1 από τους κανονιέρηδες στο «Βελοντρόμ». Πάντως σε περίπτωση που επικρατήσει του Ολυμπιακού θα πάρει την πρόκριση (σ.σ. αρκεί να μην νικήσει η Ντόρτμουντ την Άρσεναλ)στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ για δεύτερη φορά σε εφτά προσπάθειες.

Η προϊστορία

Πριν τον αγώνα των δύο ομάδων στο Καραϊσκάκη που νίκησε 1-0 η Μαρσέιγ με γκολ του Λούτσο Γκονζάλες, οι δύο ομάδες κοντραρίστηκαν το Σεπτέμβριο του 1994 για το κύπελλο UEFA. Οι Γάλλοι λίγους μήνες μετά τον υποβιβασμό τους, νίκησαν τότε και τα δύο παιχνίδια, 3-0 στη Μασσαλία και 2-1 στο παλιό Καραισκάκη. Η Ολυμπίκ δεν έχει γνωρίσει την ήττα από ελληνική ομάδα σε τέσσερα ματς ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αφού έχει παίξει και εναντίον της ΑΕΚ για το Κύπελλο πρωταθλητριών το 1989, όταν απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια και νίκησε στη Μασσαλία 2-0.

Δείτε τα σχετικά βίντεο



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x