Άρης Ασβεστάς

Στα επτά πέναλτι, δόθηκαν τα πέντε…

Για το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας, μόνο ως επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί ότι στα 7 πέναλτι που έγιναν στα παιχνίδια της 11ης αγωνιστικής, δόθηκαν τα 5! Κύρκος και Τριτσώνης «έκλεισαν τα μάτια» σε δύο παραβάσεις σε Τρίπολη και Ν.Σμύρνη αντίστοιχα, ενώ παρουσιάστηκαν και τα συνήθη προβλήματα στον πειθαρχικό έλεγχο. Γενικότερα, οι διαιτησίες του διημέρου ήταν καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική, αλλά η γκρίνια των ομάδων για τους γνωστούς επικοινωνιακούς λόγους, δεν λείπει ποτέ…

Για το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας, μόνο ως επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί ότι στα επτά πέναλτι που έγιναν στα παιχνίδια της 11ης αγωνιστικής, δόθηκαν τα πέντε! Ο Κύρκος και ο Τριτσώνης «έκλεισαν τα μάτια» σε δύο παραβάσεις σε Τρίπολη και Νέα Σμύρνη αντίστοιχα, ενώ παρουσιάστηκαν και τα συνήθη προβλήματα στον πειθαρχικό έλεγχο των παικτών.

Γενικότερα, οι διαιτησίες του Σαββατοκύριακου ήταν καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη αγωνιστική, αλλά η γκρίνια των ομάδων για τους γνωστούς επικοινωνιακούς λόγους, δεν λείπει ποτέ…

Του Άρη Ασβεστά

Ας δούμε αναλυτικά πώς σφύριξαν οι διαιτητές στα ματς της 11ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λίγκα:


ΣΠΑΘΑΣ: Εργοτέλης-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

Δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα στο Παγκρήτιο ο Ηλίας Σπάθας, με αποτέλεσμα να περάσει απαρατήρητος και να μην υπάρχουν γκρίνιες. Το πέναλτι του Σαρρή στον Μπακαγιόκο ήταν καθαρό και ορθώς δόθηκε. Όμως η κλωτσιά ήταν δυνατή και θα μπορούσε να βγει κόκκινη κάρτα. Αντίθετα, ο Σαρρής αποβλήθηκε στο 83’ με μια δεύτερη κίτρινη που κρίνεται ως αυστηρή. Επίσης, στο 31’ ο Ντε Βινσέντι κάνει δύο συνεχόμενα φάουλ σε παίκτη του Εργοτέλη και ο Πειραιώτης ρέφερι δίνει την παράβαση στο τρίτο φάουλ. Η κίτρινη που έβγαλε από το τσεπάκι του θα μπορούσε να ήταν και κόκκινη. Χωρίς προβλήματα και οι βοηθοί, Βασιλειάδης και Καρσιώτης.


ΠΑΠΠΑΣ: ΠΑΟΚ-Κέρκυρα 0-0

Ο β’ βοηθός Αλεξέας ήταν ο αδύναμος κρίκος και δεν είναι η πρώτη φορά. Μέσα σε τέσσερα λεπτά (32’ και 36’) έκοψε δύο φορές την Κέρκυρα με ανύπαρκτα οφσάιντ και εκτέθηκε. Πιθανότατα δεν θα αποφύγει την τιμωρία, παρά τη σωστή του υπόδειξη στο γκολ του Κοντρέρας στο 75’ που ήταν καθαρό οφσάιντ. Κατά τ’ άλλα, ο Ανδρέας Παππάς ήταν άριστος στα καθήκοντα του και έλαβε υψηλό βαθμό. Μάλιστα, σε μια δύσκολη φάση στο 95’, είχε το καθαρό μυαλό να δει ότι ο Γκαλίνοβιτς δεν βρήκε τον Αθανασιάδη, ο οποίος έπεσε μόνος του και ορθώς δεν δόθηκε πέναλτι.


ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παναιτωλικός-ΑΕΚ 0-2

Αλάνθαστος ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος στο Αγρίνιο, είχε σωστά (και λίγα) σφυρίγματα και πέτυχε στο έργο του. Οι κάρτες που έβγαλε ήταν οι απολύτως απαραίτητες, ενώ ορθή ήταν και η αποβολή του Μπαμόγκο για την αγκωνιά στον Καράμπελα. Ένα απίστευτο λάθος έκανε ο Δημήτρης Σαραϊδάρης, που προς το τέλος του αγώνα έκοψε τον Λυμπερόπουλο με ανύπαρκτο οφσάιντ. Το εντυπωσιακό ήταν πως ο επιθετικός της ΑΕΚ βρισκόταν αρκετά μέτρα πίσω και είναι απορίας άξιο πως ο διεθνής βοηθός είχε μια τέτοια υπόδειξη. Ο ίδιος σήκωσε ορθώς τη σημαία του σε γκολ-οφσάιντ του Χαριστέα.


ΚΟΥΤΣΙΑΥΤΗΣ: Λεβαδειακός-Δόξα Δράμας 1-0

Για πρώτη φορά, πήγε μια χαρά. Ο Αριστομένης Κουτσιαύτης που είναι στον πίνακα των υποψηφίων για άνοδο στη Σούπερ Λίγκα, έκανε την παρθενική του εμφάνιση σε παιχνίδι της μεγάλης κατηγορίας και άφησε καλές εντυπώσεις. Μπορεί να σφύριζε πολύ και να έβγαλε ίσως περισσότερες κάρτες από όσες θα έπρεπε, ωστόσο έδωσε σωστά πέναλτι στον Λεβαδειακό για καθαρό χέρι, ενώ γενικότερα πέρασε απαρατήρητος και έδειξε ότι είναι σε καλό δρόμο. Τέλος, από μία λάθος υπόδειξη οφσάιντ χρεώνονται οι δύο βοηθοί, Μαγιάννης και Χαρίτος.


ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 3-1

Άγγιξε το άριστο η διαιτησία του Πραξιτέλη Ζαχαριάδη στο ΟΑΚΑ, καθώς τόσο το πέναλτι που δόθηκε στον ΟΦΗ όσο και αυτό που δόθηκε στον Παναθηναϊκό, ήταν παραβάσεις καθαρές και ορθώς δόθηκαν. Επίσης ορθώς δεν δόθηκε πέναλτι σε χέρι του Μπουλούτ στο 63’, ωστόσο στο σημείο εκείνο ο Λέτο διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα και με υβριστικό τρόπο και ίσως η κίτρινη που αντίκρυσε να μην ήταν αρκετή. Γενικά πάντως, ο Μακεδόνας ρέφερι που δεν είχε δείξει σπουδαίες ικανότητες μέχρι τώρα, ήταν σταθερός, μέσα στις φάσεις και πήρε καλό βαθμό. Σωστές και οι υποδείξεις των βοηθών Δημητριάδη και Κούλα Χασάν.


ΤΡΙΤΣΩΝΗΣ: Πανιώνιος-Άρης 2-1

Δεν πήγε καλά στη Νέα Σμύρνη ο Σταύρος Τριτσώνης, προβλημάτισε για πολλοστή φορά και επιβεβαίωσε ότι σπανίως κάνει αλάνθαστη διαιτησία. Το μεγαλύτερο λάθος του ήταν το καθαρό πέναλτι που δεν έδωσε στον Πανιώνιο στο δεύτερο ημίχρονο, στην ανατροπή του Σκέμπρι από τον Σανκαρέ. Ήταν μια φάση στην οποία ο Αθηναίος ρέφερι έκλεισε τα μάτια, όπως έκανε και σε ένα σκληρό τάκλιν του Φατί στον Σκέμπρι, όπου μπορούσε να βγάλει ακόμη και την κόκκινη κάρτα. Ο Τριτσώνης δεν έβγαλε ούτε κίτρινη! Μια λάθος υπόδειξη χρεώνεται και στο στον β’ βοηθό Κωσταρά, που έκοψε επίθεση του Άρη με οφσάιντ που δεν υπήρχε.


ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξάνθη-Ατρόμητος 3-0

Ουδείς ασχολήθηκε με τη διαιτησία του Τάσου Σιδηρόπουλου στα Πηγάδια, καθώς ήταν κοντά στις φάσεις, ήλεγξε τον ρυθμό και γενικώς είχε εύκολο έργο. Σε αυτό τον βοήθησε και η εξέλιξη του αγώνα, αφού το παιχνίδι κρίθηκε νωρίς, ενώ δεν είχε και αμφισβητούμενες φάσεις. Χωρίς λάθη και οι βοηθοί Γούκος και Φραγκιαδάκης.


ΚΥΡΚΟΣ: Αστέρας Τρ.-Ολυμπιακός 2-0

Ο Δημήτρης Κύρκος προσπάθησε να κάνει μια καλή διαιτησία στην Τρίπολη, αλλά δεν απέφυγε τα λάθη και πιθανότατα θα μπει στο «ψυγείο» για μερικές αγωνιστικές. Ο Βασίλης Τεροβίτσας που ήταν παρατηρητής του Ηπειρώτη ρέφερι στο παιχνίδι, του «ψαλίδισε» τη βαθμολογία, κυρίως διότι θα μπορούσε να καταλογίσει πέναλτι στην ανατροπή του Αβραάμ Παπαδόπουλου από τον Χουανίτο στο 75’. Στη συγκεκριμένη φάση υπάρχει καθαρή επαφή χαμηλά στα πόδια, ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να είναι τέτοια που να δικαιολογεί το θεαματικό πέσιμο του αμυντικού του Ολυμπιακού. Ίσως αυτό να ξεγέλασε τον Κύρκο και να είναι ο λόγος που δίστασε να σφυρίξει την παράβαση. Από την άλλη το πέναλτι υπέρ του Αστέρα ορθώς δόθηκε αφού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μέγερι παίρνει τα πόδια του Ροτζέριο, ενώ στο 38’ ο Μιραλάς κάνει βουτιά και σωστά «κιτρινίστηκε».

Μια φάση με τον Πάντελιτς στο 78’ στην περιοχή του Αστέρα δεν φαίνεται να κρύβει κάποια παράβαση, ενώ ο Ροτζέριο μπορούσε να δει δεύτερη κίτρινη για ένα σκληρό φάουλ στο 82’. Υπάρχει επίσης και μια απαράδεκτη ενέργεια του Τοροσίδη που κλώτσησε σκοπίμως τη μπάλα στο πρόσωπο του Χούλι. Είναι μια φάση που πέρασε στα ψιλά, ενώ σήκωνε ακόμη και κόκκινη κάρτα. Οι βοηθοί Ευθυμιάδης και Τάτσης δεν είχαν προβλήματα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x