Άρης Ασβεστάς

Ξεκίνησε το πρωτάθλημα της διαιτησίας…

Δεν άντεξαν οι ομάδες τόσο καιρό χωρίς βαβούρα για τη διαιτησία. Την εβδομάδα που πέρασε οι τόνοι ανέβηκαν, όλη η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους διαιτητές, με προφανές αποτέλεσμα εκείνοι να μπερδευτούν, να αγχωθούν και να μετατρέψουν τη 12η αγωνιστική σε διαιτητικό μπάχαλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες ανακοινώσεις για τη διαιτησία δεν είχαν βγει μέχρι σήμερα στο φετινό πρωτάθλημα, βγήκαν σε μια Κυριακή. Στο «ψυγείο» μπαίνουν Γεωργαράκος, Αμπάρκιολης, προβληματισμός για Σελίμο Αρετόπουλο.

Δεν άντεξαν οι ομάδες τόσο καιρό χωρίς βαβούρα για τη διαιτησία. Την εβδομάδα που πέρασε οι τόνοι ανέβηκαν, όλη η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους διαιτητές, με προφανές αποτέλεσμα εκείνοι να μπερδευτούν, να αγχωθούν και να μετατρέψουν τη 12η αγωνιστική σε ένα διαιτητικό μπάχαλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσες ανακοινώσεις για τη διαιτησία δεν είχαν βγει μέχρι σήμερα στο φετινό πρωτάθλημα, βγήκαν σε μια Κυριακή. Στο «ψυγείο» μπαίνουν Γεωργαράκος, Αμπάρκιολης, προβληματισμός για Σελίμο Αρετόπουλο.

Του Άρη Ασβεστά

Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε στα παιχνίδια της 12ης αγωνιστικής:


ΓΙΑΧΟΣ (Μποζατζίδης, Τρύφων): ΟΦΗ-Αστέρας Τρίπολης 3-0

Το ότι ο Θανάσης Γιάχος πήγε καλά στο ντέρμπι των «αιωνίων» δεν σήμαινε απαραιτήτως πως θα συνεχίσει το ίδιο καλά. Άλλωστε πριν το ντέρμπι, είχε πολλές κακές και μέτριες διαιτησίες. Ωστόσο, στο Ηράκλειο ήταν και πάλι άνετος και δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα. Δύσκολες φάσεις δεν είχε, αλλά όπου χρειάστηκε είχε τα σωστά σφυρίγματα και γενικά πέρασε απαρατήρητος. Μια φάση που αξίζει να σταθούμε είναι ένα χέρι του Μπαρτολίνι το οποίο όμως ήταν ακούσιο και ορθώς δόθηκε συνέχεια στο παιχνίδια. Χωρίς προβλήματα και οι Μποζατζίδης, Τρύφων.


ΣΕΛΙΜΟΣ (Σαραϊδάρης, Κούλα): Ατρόμητος-Εργοτέλης 1-0

Αδικήθηκε ο Εργοτέλης στο Περιστέρι και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο Σπύρος Σελίμος αρνήθηκε σίγουρα ένα πέναλτι στους Κρητικούς, ενώ ελέγχεται και για άλλο ένα. Στο 68’, το αγκάλιασμα του Μπούντιμιρ από τον Επστάιν είναι καθαρή παράβαση και ο Λάκωνας ρέφερι έπρεπε να την υποδείξει (αν και στην αρχή πιθανόν να υπάρχει επιθετικό του Μπούντιμιρ στον Επστάιν). Η ανατροπή του Φραγκουλάκη από τον Ζουέλα στο 86’ δεν είναι απολύτως καθαρή και σηκώνει συζήτηση. Ο παίκτης του Ατρομήτου φαίνεται να τραβάει το πόδι του, την ώρα που ο Φραγκουλάκης έχει αρχίσει ήδη να πέφτει. Φαινομενικά πάντα. Ωστόσο η επαφή υφίσταται και πιθανόν αν το έδινε, να μην του έλεγε κανείς τίποτα. Χωρίς λάθη (ακόμα και σε δύσκολες φάσεις) οι Σαραϊδάρης και Κούλα Χασάν.


ΠΑΠΠΑΣ (Γεωργαράκος, Μαγιάνης): Ολυμπιακός-Παναιτωλικός 2-0

Όργια έγιναν το Σάββατο στο Καραϊσκάκη από τον Ανδρέα Παππά και (κυρίως) τον α’ βοηθό Γεωργαράκο που δεν ήξεραν τι σφύριζαν. Κι αν για τα σφυρίγματα του στην Τρίπολη, ο Κύρκος θα υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική αφού πρώτα μείνει εκτός ορισμών για κάτι μήνες, τότε τουλάχιστον ο Αθηναίος βοηθός πρέπει να διαγραφεί δια παντός από τους πίνακες. Σε κάθε περίπτωση, η τιμωρία του για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρείται βέβαιη.
Συγκεκριμένα, ο Γεωργαράκος επέτρεψε να γίνει το 2-0, με τον Τζεμπούρ να βρίσκεται πολύ (μα πάρα πολύ) οφσάιντ. Τόσο πολύ, που ακόμη και ο Παππάς θα μπορούσε να το πάρει πάνω του και να το υποδείξει! Ο ίδιος βοηθός, ανέκοψε δύο φορές τον Παναιτωλικό με οφσάιντ που μόνο εκείνος είδε (Χαριστέας στο 16’, Καμαρά στο 28’), ενώ έκοψε λανθασμένα και τον Αμπντούν στο 48’.

Ο Παππάς υπέδειξε ορθώς το πέναλτι και την αποβολή στην ανατροπή του Αμπντούν απ’ τον Ρότσα, ωστόσο το χέρι του Ντολεζάι είναι μια τελείως διαφορετική (και ιδιαιτέρως δύσκολη) φάση. Το χέρι είναι αναμφισβήτητα ακούσιο, καθώς δεν είναι απλωμένο (απέχει ελάχιστα απ’ το σώμα του), δεν κάνει κίνηση προς τη μπάλα ώστε να δείξει πρόθεση, ενώ η μπάλα έρχεται από υπερβολικά μικρή απόσταση. Ωστόσο, επειδή ήταν στο ύψος της μικρής περιοχής και η μπάλα είχε κατεύθυνση προς το τέρμα, αν ο Αθηναίος ρέφερι σφύριζε πέναλτι δεν θα του έλεγε κανείς τίποτα. Είναι μια φάση στην κρίση του, αλλά κατά βάσει το χέρι είναι ακούσιο. Χώρια που ο Παππάς πιθανότατα δεν έβλεπε από το σημείο που βρισκόταν.

Ο Αθηναίος ρέφερι εξάλλου, ελέγχεται για μια φάση στο 34’, εξόφθαλμη σε ακραίο βαθμό και είναι απορίας άξιο πώς δεν σφύριξε φάουλ και φυσικά δεν έβγαλε την κίτρινη: αναφερόμαστε στο φάουλ του Αβραάμ Παπαδόπουλου στον Χαριστέα (τον κρατάει από το σορτσάκι και σχεδόν τον… ξεβρακώνει) στο 34’, όπου ο Παππάς έκλεισε προκλητικά τα μάτια. Άριστος στα καθήκοντα του ο β’ βοηθός, Μαγιάνης.


ΑΜΠΑΡΚΙΟΛΗΣ (Δημητριάδης, Θανασακούδης): ΑΕΚ-Κέρκυρα 1-0

Πριν αναφερθούμε στον ανεκδιήγητο Μακεδόνα ρέφερι και τα δικαιολογημένα παράπονα της ΑΕΚ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: ο Αμπάρκιολης δεν είναι διαιτητής Σούπερ Λίγκας! Ήταν πέρυσι, για μια σεζόν, στο διάστημα αυτό δεν έδειξε τίποτα και το καλοκαίρι υποβιβάστηκε εκ νέου στη Β’ Εθνική, τοποθετούμενος παράλληλα και στον πίνακα υποψηφίων για άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Με λίγα λόγια, αν πήγαινε καλά, μπορεί κάποια στιγμή να επέστρεφε. Στο πλαίσιο αυτό, ο Βασάρας τον έβαλε να δοκιμαστεί σε ματς Σούπερ Λίγκας και μάλιστα σε παιχνίδι μεγάλης ομάδας. Έκανε διάνα ο Κύρος! Μετά από αυτό, αν ο Αμπάρκιολης σφυρίξει ξανά σε αγώνα της μεγάλης κατηγορίας, θα αποτελέσει πρόκληση.

Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει το πέναλτι-μαρς που κάνει ο Οσμάν στο 67’ με το απλωμένο χέρι του. Έπειτα, έπρεπε να αποβληθεί με απ’ ευθείας κόκκινη ο Γκουστάβο για το «δολοφονικό» μαρκάρισμα στον Λεονάρντο στο 62’. Δύο ξεκάθαρες φάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει δικαιολογία για τον Μακεδόνα ρέφερι. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που είχε ξαναπαίξει κόντρα διαιτησία την ΑΕΚ, στο περσινό ματς με τον Πανσερραϊκό στη Ριζούπολη. Αυτό στην ΚΕΔ δεν το θυμούνταν;


ΣΤΥΛΙΑΡΑΣ (Κωσταράς, Κουρομπύλια): Δόξα Δράμας-Ξάνθη 0-2

Ήσυχο απόγευμα πέρασε στο Καυταντζόγλειο ο Δημήτρης Στυλιάρας, χωρίς προβλήματα στη διαιτησία του, με λίγες δύσκολες φάσεις, στις οποίες πάντως αποφάσισε ορθά. Το πρώτο γκολ της Ξάνθης είναι καθαρό αφού ο Μάνταλος βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τους αμυντικούς της Δόξας. Επίσης σωστά δεν δόθηκε πέναλτι για τους Δραμινούς σε χέρι του Μπέρτου, καθώς το χέρι ήταν κολλημένο στο σώμα του.
Τόσο ο Αγρινιώτης ρέφερι, όσο και οι βοηθοί Κωσταράς και Κουρομπύλια, πέρασαν απαρατήρητοι και πέτυχαν στο έργο τους.


ΚΑΚΟΣ (Γούκος, Μπιτσίδης): Λεβαδειακός-Πανιώνιος 0-0

Μέτρια ήταν η διαιτησία του Τάσου Κάκου στη Λιβαδειά, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσει δύο περιπτώσεις πέναλτι (μία για κάθε ομάδα). Η πρώτη, σε χέρι του Λισγαρά, που είναι καθαρή παράβαση και έπρεπε να δοθεί πέναλτι. Η δεύτερη, σε χέρι του Τσότσαλιτς, όπου ορθώς δεν δόθηκε η παράβαση μιας και το χέρι του φαίνεται να είναι κολλημένο στο σώμα.
Η αποβολή του Ριέρα μετά τη λήξη της αναμέτρησης, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ο Ισπανός ξέφυγε, επέδειξε ακραία συμπεριφορά, σε βαθμό που το επόμενο βήμα θα ήταν να αρχίσει να ξυλοφορτώνει τον Κερκυραίο ρέφερι. Πάντως, οι δύο ομάδες δεν ασχολήθηκαν με τη διαιτησία και δεν είχαμε γκρίνιες. Άψογοι στα καθήκοντα τους οι Γούκος και Μπιτσίδης.


ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟΣ (Δημητριάδης, Καρατζίκας): ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ 2-2

Πολλά λάθη έγιναν και στα Γιάννενα, ωστόσο υπό μία έννοια το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αλλοιώθηκε. Μια φάση που συζητήθηκε ήταν αυτή στο 20’, όπου δεν μετράει γκολ του ΠΑΣ για επιθετικό φάουλ του Μπεσέρα στον Ετό. Όμως από όποια πλευρά να το δει κανείς, φάουλ δεν φαίνεται να υπάρχει! Από εκεί και πέρα, στον πειθαρχικό τομέα ο Αρετόπουλος τα έκανε θάλασσα: στο 12’ γίνονται δύο απανωτά φάουλ στον Σαλπιγγίδη, δεν δίνεται κανένα και στο τέλος ο Σαλπιγγίδης βλέπει και την κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία! Στο 28’ υπάρχει σκληρό φάουλ (για κίτρινη) του Γκαρσία στον Σκούφαλη και δεν δόθηκε τίποτα. Στο 78’ ο Τζημόπουλος έπρεπε να δει δεύτερη κίτρινη για σκληρό μαρκάρισμα στον Ίβιτς. Στο 89’ ο Ρομπέρ κάνει σκληρό φάουλ στον Ζαϊρί, ακολουθούν άλλα τρία φάουλ στην ίδια φάση και ο Αρετόπουλος δεν δίνει ούτε ένα! Στην εκπνοή ο Μπουζίντ θα μπορούσε να αποβληθεί για ένα επικίνδυνο τάκλιν στον Αθανασιάδη.

Εξάλλου, το πέναλτι που δόθηκε στον ΠΑΟΚ ήταν σωστό, ενώ ορθώς δεν δόθηκε η εσχάτη των ποινών σε ακούσιο χέρι του Ετό. Ένα λάθος είχε και ο Καρατζίκας που έκοψε τον Γεωργιάδη με ανύπαρκτο οφσάιντ.
Μετά το ματς διαμαρτυρήθηκαν έντονα και οι δύο ομάδες. Όμως καμία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα σφυρίγματα ήταν μονόπλευρα…


ΣΠΑΘΑΣ (Γκάγκας, Ευθυμιάδης): Άρης-Παναθηναϊκός 3-1

Λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό δυσκολίας του αγώνα, ο Ηλίας Σπάθας έκανε την καλύτερη διαιτησία της αγωνιστικής. Διαχειρίστηκε έξυπνα το ματς, κράτησε τον έλεγχο σε όλη τη διάρκεια του και το σημαντικότερο: άφησε να παιχτεί ποδόσφαιρο. Βέβαια, στάθηκε και τυχερός αφού αμφισβητούμενες φάσεις δεν υπήρχαν. Και σε μια πτώση του Μπουμσόνγκ δεν υπάρχει τίποτα, καθώς πρόκειται για τα κλασσικά αλληλοσπρωξίματα στις εκτελέσεις κόρνερ. Πιθανόν να έπρεπε να βγει μια δεύτερη κίτρινη στον Λέτο και μια δεύτερη κίτρινη στον Σανκαρέ, αλλά αυτά δεν χαλούν τη συνολική εικόνα. Χωρίς προβλήματα και οι βοηθοί του Πειραιώτη ρέφερι, Γκάγκας και Ευθυμιάδης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x