sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δεξιά μπακ-αμυντικά χαφ

Η περίπτωση του 25χρονου Γιάννη Μανιάτη, αποτελεί την πιο hot της επικαιρότητας. Είναι όμως ο μοναδικός δεξιός οπισθοφύλακας που καλείται ή κλήθηκε να μετακομίσει στην μεσαία γραμμή σαν ανασταλτικός μέσος, ένας δεξιός μπακ και τα καταφέρνει με τόση επιτυχία; Το www.sport-fm.gr υπενθυμίζει ποιοι παίκτες διέπρεψαν ή διαπρέπουν παίζοντας στο κέντρο, αν και είναι δεξιοί μπακ αλλά και κάποιους που άρχισαν την καριέρα τους σαν δεξιοί οπισθοφύλακες και εξελίχθηκαν σε αμυντικούς μέσους.

Η περίπτωση του 25χρονου Γιάννη Μανιάτη, αποτελεί την πιο hot της επικαιρότητας.

Είναι όμως ο μοναδικός δεξιός οπισθοφύλακας που καλείται ή κλήθηκε να μετακομίσει στην μεσαία γραμμή σαν ανασταλτικός μέσος, ένας δεξιός μπακ και τα καταφέρνει με τόση επιτυχία;

Το www.sport-fm.gr υπενθυμίζει ποιοι παίκτες διέπρεψαν ή διαπρέπουν παίζοντας στο κέντρο, αν και είναι δεξιοί μπακ αλλά και κάποιους που άρχισαν την καριέρα τους σαν δεξιοί οπισθοφύλακες και εξελίχθηκαν σε αμυντικούς μέσους.

Του Κώστα Μιαούλη

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής

Αυτόν τον καιρό σίγουρα ο Γιάννης Μανιάτης με τις εμφανίσεις που κάνει έχει κλέψει ήδη την παράσταση. Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του Φερνάντο Σάντος, ο Πορτογάλος τρίβει τα χέρια του με τις πρόσφατες εμφανίσεις του πρώην αρχηγού του Πανιωνίου και νυν άσου του Ολυμπιακού. Με δεδομένο πως και ο Τζιόλης αυτόν τον καιρό δεν περνάει καλή φάση και πως οι Κατσουράνης, Καραγκούνης θα χρειαστούν κάποιον με πολλά τρεξίματα για να τους στηρίξει, , ο Μανιάτης με τις εμφανίσεις του στο «Βελοντρόμ», αλλά και χθες, είναι παραπάνω από πιθανό πως θα κερδίσει μια θέση στο ρόστερ, αλλά ακόμα και στην ενδεκάδα σαν αμυντικός χαφ για το EURO του καλοκαιριού. Θα πρέπει να αποδοθούν τα «εύσημα» στον Έβαλντ Λίνεν που επέμενε πως μπορεί να διαπρέψει ο Μανιάτης παίζοντας σε αυτή τη θέση και μάλιστα τον είχε βάλει εκεί αρκετές φορές στον Πανιώνιο.

Όταν ο Μπασινάς βρήκε τον ρόλο του

Το πιο βαρύ όνομα που εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό αμυντικό χαφ, ενώ άρχισε την καριέρα του σαν δεξί μπακ ήταν ο Άγγελος Μπασινάς. Στην ουσία μετά τις εκκαθαρίσεις του καλοκαιριού του 1997 αρχίζει να παίρνει ρόλο βασικού στην ομάδα και το 1997-98, παίζοντας κυρίως σαν δεξί μπακ αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Στη συνέχεια «μπάλωνε» τρύπες κυρίως αμυντικά και τον ξεκάθαρο ρόλο του στη μεσαία γραμμή αρχίζει να τον διαδραματίζει από το 1999 και μετά για να γίνει ένας από τους στυλοβάτες του Παναθηναϊκού, αλλά και της Εθνικής για μια σειρά ετών με κορυφαία στιγμή το EURO 2004.

Το «τούρμπο»

Ο Στράτος Αποστολάκης ασφαλώς και έκανε μια πολύ μεγάλη καριέρα παίζοντας στο δεξί άκρο στους δύο αιώνιους. Ήταν ένα πολύ σύγχρονο μπακ για την εποχή του, ωστόσο έδειξε το πέρασμα για τις ανάγκες στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου και έτσι στα δύο τελευταία χρόνια της καριέρας του, αγωνίστηκε αρκετές φορές και σαν αμυντικό χαφ προς το τέλος της θητείας του που ήρθε το 1999. Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί που σταμάτησε ο πατέρας, θα συνεχίσει ο υιός, αφού ο νεαρός Κώστας, αγωνίζεται σαν αμυντικός χαφ !!!

«Τόρο» και «Πάτσα»

Άλλες δύο κλασσικές περιπτώσεις δεξιών μπακ που έχουν περάσει μεγάλα διαστήματα παίζοντας και σαν αμυντικά χαφ είναι ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Χρήστος Πατσατζόγλου. Ο «Τόρο» σε ουκ ολίγα παιχνίδια είχε παίξει σε αυτόν τον χώρο με ιδιαίτερη επιτυχία και μάλιστα σε αγώνες με υψηλό δείκτη απαιτήσεων. Μάλιστα σε σεζόν που αγωνίστηκε αρκετά και σαν αμυντικός χαφ, ο «Τόρο» ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός και στο σκοράρισμα. Καλύτερο του ματς, ως δεξί εσωτερικό χαφ με τα δύο γκολ στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ πριν από 2 χρόνια και κάτι. Από την άλλη κλασσική περίπτωση δεξιού μπακ που εξελίχθηκε σε αποτελεσματικό αμυντικό χαφ είναι ο Χρήστος Πατσατζόγλου που πάντως άρχισε να παίζει ιδιαίτερα σαν «κόφτης» μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη θέση, φορώντας και την φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Η περίπτωση Πλιάτσικα

Όταν ο νυν ποδοσφαιριστής της Ντούισμπουργκ πήρε την μεταγραφή από το Χαϊδάρι στην ΑΕΚ, αποκτήθηκε σαν δεξί μπακ, θέση στην οποία τον έβαζε ο Σάντος ως τεχνικός της «Ένωσης». Με τον Γιώργο Δώνη έκανε το πολύ καλό του παιχνίδι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 2008-09 με τον Παναθηναϊκό, όπου στην ουσία απογειώθηκαν οι μετοχές του, σαν αμυντικός χαφ, για να κληθεί ακόμα και στην Εθνική. Στο καθοριστικό αγώνα μπαράζ με την Ουκρανία κάλυψε το δεξί άκρο της άμυνας στη μεγάλη νίκη της Εθνικής για την πρόκριση στο Μουντιάλ. Πλέον έχει μονιμοποιηθεί σαν χαφ και στις «ζέβρες» , όπου παίζει δανεικός από την Σάλκε. Με τα χρώματα της Ντούισμπουργκ έχει σημειώσει τρία γκολ φέτος.

Ο Κορσικανός

Ο Φρανσουά Μοδέστο αποκτήθηκε σαν αντί –Ζεβλάκοφ ύστερα από την φυγή του Πολωνού, για να καλύψει τη θέση του στόπερ αλλά και του δεξιού μπακ. Παρότι στις πρώτες του εμφανίσεις δεν έπεισε παίζοντας κυρίως σαν στόπερ, ο Μοδέστο εξελίχθηκε μετά τα μισά της περσινής χρονιάς σε μια πολύτιμη μονάδα στην μεσαία γραμμή. Μάλιστα σκοράρει πάρα πολύ συχνά ειδικά όταν παίζει αμυντικός χαφ και αξίζει να σημειώσει κανείς πως στην αναμέτρηση με την Άρσεναλ έχει τις περισσότερες τελικές από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού (6) και έτρεξε 12 χιλιόμετρα, έναν αριθμό ασύλληπτο ακόμα και γι’ αυτό το υψηλό επίπεδο.

«Φούλης» από παλιά

Ο Νίκος Γεωργέας τις δύο τελευταίες αγωνιστικές, έχει κληθεί να καλύψει τα κενά που υπάρχουν λόγω των απουσιών στη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, με μεγάλη επιτυχία, τόσο στο Αγρίνιο, αλλά και στην αναμέτρηση με την Κέρκυρα. Ο Καλαματιανός άσος, τα πρώτα χρόνια της καριέρας του έπαιζε αμυντικό χαφ στους Μεσσήνιους, αλλά και στη θέση του στόπερ. Πάντως, παρότι η χρονιά του σαν δεξιός μπακ, δεν άρχισε καθόλου καλά, η έμπνευση του Νίκου Κωστένογλου να τον περάσει «κόφτη» στέφεται για την ώρα από επιτυχία, παρά τα χρονάκια του «Φούλη».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x