Inside Sports με τον Βασίλη Σαμπράκο

Γιατί θέλει να γίνει Σάββας ο Φερέιρα

Από την φάση της σιωπής πάνω σε ζητήματα διαιτησίας και λοιπών συνθηκών διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος, ο διαχρονικά συνήθως αθόρυβος σε τέτοια ζητήματα Ζεσουάλντο Φερέιρα έχει περάσει στη φάση που κοντράρει στα ίσα και ανοιχτά τον Σάββα Θεοδωρίδη. Τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί αποφάσισε να βάλει τον εαυτό του σε αυτή τη διαδικασία ο Πορτογάλος προπονητής;

Από την φάση της σιωπής πάνω σε ζητήματα διαιτησίας και λοιπών συνθηκών διεξαγωγής του ελληνικού πρωταθλήματος, ο διαχρονικά συνήθως αθόρυβος σε τέτοια ζητήματα Ζεσουάλντο Φερέιρα έχει περάσει στη φάση που κοντράρει στα ίσα και ανοιχτά τον Σάββα Θεοδωρίδη. Τι ακριβώς έχει συμβεί και γιατί αποφάσισε να βάλει τον εαυτό του σε αυτή τη διαδικασία ο Πορτογάλος προπονητής;
Τον καιρό που είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ζεσουάλντο είχε συναντηθεί με έναν άλλο Παναθηναϊκό, την έκδοση του Νίκου Πατέρα. Αντιλαμβανόταν ότι, όπως του συνέβαινε στην Πόρτο, δεν είχε κανέναν λόγο να προστατεύει με τον δημόσιο λόγο και την συμπεριφορά του τα συμφέροντα του κλαμπ. Αυτή τη δουλειά την έκανε ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του, όπως ακριβώς συνέβαινε στην Πόρτο.

Συνηθισμένος να έχει μόνο προπονητικές υποχρεώσεις, ο Φερέιρα άφηνε στους άλλους αυτή τη δουλειά, και περνούσε υπέροχα.

Όλα αυτά μέχρι την εποχή του περσινού ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Από τότε και έπειτα, επηρεασμένος και από όσα άκουγε και ακούει από τους καθημερινούς συνομιλητές του, τους ποδοσφαιριστές, ο Πορτογάλος αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Σε έναν Παναθηναϊκό δίχως μεγάλη επιρροή στις αρχές του ποδοσφαίρου, όπως αντιλαμβάνεται τον σημερινό Παναθηναϊκό, ο Φερέιρα εκτίμησε ότι έπρεπε να αναπτύξει δράση για να καλύψει το κενό. Εκανε πολλές συζητήσεις πάνω στο θέμα αυτό με τον Δημήτρη Γόντικα, συμφώνησε μαζί του πάνω σε μια συντονισμένη δράση και, κυρίως, έπεισε τον σημερινό διοικητή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ότι θα έπρεπε στο εξής να μιλά συχνά πυκνά δημοσίως, σε κάθε ευκαιρία ή αφορμή, για να βάζει στη δημόσια συζήτηση το θέμα ότι η ομάδα του αντιμετωπίζει προβλήματα με τους διαιτητές.

Ο Φερέιρα έχει κάνει τέτοιες συζητήσεις και με τους αρχηγούς και με όλους τους έμπειρους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Συνεννοείται μαζί τους για όσα πρέπει να πουν, να κάνουν, να δείξουν πάνω στο θέμα αυτό, και παίρνει επάνω του την υπόθεση σε κάθε στιγμή που κρίνει ότι πρέπει.

Τον Φερέιρα δεν μοιάζει να τον νοιάζει η πιθανότητα να γίνει, να καταντήσει γραφικός. Διότι δεν θα ζήσει για χρόνια στα μέρη μας. Στα 61 του, αντιλαμβάνεται την φετινή ως μια από τις τελευταίες μεγάλες ευκαιρίες που έχει για να βάλει ένα σημαντικό τρόπαιο στις αποσκευές του, όταν επιστρέψει στην πατρίδα του. Και είναι, όπως λένε, αποφασισμένος να αντιδράσει και να δράσει με τον πιο ακραίο τρόπο προκειμένου να «αναγκάσει» τους διαιτητές να παίξουν τον Παναθηναϊκό στα ίσα, ή για να εξασφαλίσει ανταγωνιστικό περιβάλλον στο πρωτάθλημα.

Στον Φερέιρα δεν έχει κανείς μιλήσει για τον κίνδυνο να φτάσει η πλατεία του ποδοσφαίρου να μην τον παίρνει στα σοβαρά αν συνεχίσει να το παρακάνει στη δημόσια συζήτηση για την διαιτησία ή την ανταγωνιστικότητα των αντιπάλων στο πρωτάθλημα. Το αντίθετο, οι περισσότεροι και κυρίως οι ποδοσφαιριστές τον ενθαρρύνουν. Και κάπως έτσι «κινδυνεύουμε» να ζήσουμε τη στιγμή μιας δημόσιας αντιπαράθεσης του Ζεσουάλντο με τον Σάββα Θεοδωρίδη ή κάποιον άλλο σχετικά με τη διαιτησία ή την μαχητικότητα των αντιπάλων του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Οι Πορτογάλοι που τον παρατηρούν από απόσταση, και θυμούνται έναν προπονητή που δεν είχε ποτέ ξεπεράσει σε διαιτητολαγνία τον μέσο όρο των συναδέλφων του, έχουν ήδη αρχίσει να εκπλήσσονται από τη συμπεριφορά του. Θυμούνται τέτοια συμπεριφορά μόνο σε στιγμές που καθόταν στον πάγκο μικρών ομάδων, αλλά η σημερινή του στάση είναι, στα μάτια τους, το προσωπικό του ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x