Άρης Ασβεστάς

Μια καλή αγωνιστική (μετά τον διασυρμό...)

Με εξαίρεση τον ντεφορμέ Μποζατζίδη που τα έκανε θάλασσα στο Αγρίνιο και θα μπει στο «ψυγείο» και τα προβλήματα του Γιάχου στον πειθαρχικό έλεγχο στην Τούμπα, το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν από τα πιο ήσυχα σε διαιτητικό επίπεδο. Οι διαιτητές έβγαλαν τα ματς χωρίς σπουδαία λάθη και χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την… αγγλική! Ευτυχώς που υπάρχει και η… γλώσσα του σώματος στο ποδόσφαιρο, γιατί αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα…

Με εξαίρεση τον ντεφορμέ Μποζατζίδη που τα έκανε θάλασσα στο Αγρίνιο και θα μπει στο «ψυγείο» και τα προβλήματα του Γιάχου στον πειθαρχικό έλεγχο στην Τούμπα, το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν από τα πιο ήσυχα σε διαιτητικό επίπεδο. Οι διαιτητές έβγαλαν τα ματς χωρίς σπουδαία λάθη και χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την… αγγλική! Ευτυχώς που υπάρχει και η… γλώσσα του σώματος στο ποδόσφαιρο, γιατί αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα…

Επίσης, με εξαίρεση το Παναιτωλικός-Ατρόμητος, στις φυσούνες όλα κύλησαν ομαλά…

Ας δούμε αναλυτικά πως σφύριξαν οι διαιτητές και πώς… σήκωσαν τις σφυρίχτρες οι βοηθοί, στα ματς της 20ης αγωνιστικής:

Του Άρη Ασβεστά


ΣΠΑΘΑΣ (Ακρίβος, Γκάγκας): Εργοτέλης-ΟΦΗ 0-1

Μια χαρά το έβγαλε το κρητικό ντέρμπι ο Ηλίας Σπάθας, που έπαιξε 50-50, έτρεξε πολύ, ήταν κοντά στις φάσεις και είχε ακριβοδίκαια σφυρίγματα. Μοναδικό του λάθος η πρώτη κίτρινη στον Κουτσιανικούλη. Ο Πειραιώτης ρέφερι ξεγελάστηκε, αφού είναι σαφές πως ο ποδοσφαιριστής του Εργοτέλη δεν έκανε θέατρο. Η δεύτερη κίτρινη στις καθυστερήσεις, πάντως, ήταν πεντακάθαρη, καθώς ήταν προκλητική η ενέργεια του Κουτσιανικούλη να χτυπήσει με δύναμη τη μπάλα στο έδαφος. Άψογοι στα καθήκοντα τους και οι βοηθοί, Ακρίβος και Γκάγκας.


ΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗΣ (Γουργιώτης, Σταθόπουλος): Κέρκυρα-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2

Το πέναλτι που έδωσε ο Μιχάλης Κουκουλάκης στο 77’, σε τράβηγμα του Πάντου στον Μαρτίν, είναι αμφισβητούμενο. Το λες και αυστηρό. Η πτώση είναι θεαματική, ωστόσο το τράβηγμα –ανεξάρτητα από τη δυναμική του- φαίνεται να υπάρχει. Ο Ηρακλειώτης ρέφερι έκρινε πως πρέπει να το σφυρίξει και ίσως να έκανε και καλά. Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Από εκεί και πέρα, σωστή ήταν η αποβολή του Λίλα στο 69’ με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Πάντως ο Κουκουλάκης τα πήγε γενικά καλά, κάτω από πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ίσως, μάλιστα, και να έπρεπε να διακόψει προσωρινά το παιχνίδι ότι η βροχή έγινε πιο έντονη ή όταν άρχισε να πέφτει το χαλάζι.
Σωστές οι υποδείξεις των βοηθών, Γουργιώτη και Σταθόπουλου.


ΚΟΜΙΝΗΣ (Τσολάκης, Μαγιάννης): Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός 1-0

Άψογη η διαιτησία του Γιώργου Κομίνη στη Λειβαδιά. Έκοψε το «καρπούζι» στη μέση, ήταν κοντά στις φάσεις, μοίρασε σωστά τις κάρτες και στο τέλος δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς. Σε μια φάση στο 80’ που ζήτησαν πέναλτι οι παίκτες του Παναθηναϊκού, δεν υπάρχει τίποτα, καθώς η μπάλα βρήκε στο μηρό του Αλεξίου. Ορθώς διέκοψε και το παιχνίδι για τρία λεπτά λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην εξέδρα. Απαρατήρητοι πέρασαν και οι βοηθοί Τσολάκης και Μαγιάννης.


ΝΤΙΤΣΟΣ (Ελευθερίου, Γεωργαράκος): Αστέρας Τρ.-Δόξα Δρ. 1-0

Θετική η εικόνα του Γεράσιμου Ντίτσου στην Τρίπολη, μόλις στη δεύτερη εμφάνιση του στη Σούπερ Λίγκα. Έβγαλε το παιχνίδι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, χωρίς πάντως να αποφύγει και ορισμένα λάθη. Στο 23’ ελέγχεται για μία ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Χακόμπο, η οποία δεν είναι ξεκάθαρη. Αν έδινε πάντως πέναλτι, θα έπρεπε να βγάλει και κόκκινη κάρτα. Επίσης, όφειλε να «κιτρινίσει» τον Σολάκη για μια «βουτιά» στο πρώτο ημίχρονο. Χωρίς λάθη και οι βοηθοί Ελευθερίου και Γεωργαράκος.


ΤΡΙΤΣΩΝΗΣ (Μποζατζίδης, Δημόπουλος): Παναιτωλικός-Ατρόμητος 1-1

Η πιο προβληματική διαιτησία της αγωνιστικής ήταν αυτή στο Αγρίνιο, με βασικό αρνητικό πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Μποζατζίδη. Πρώτο του λάθος στο 75’, όπου ο Μήτρογλου φεύγει από θέση οφσάιντ που δεν είδε ο α’ βοηθός. Στην συνέχεια, το πέναλτι που δίνεται και η κόκκινη κάρτα στον Ετζενγκουέλε ήταν σωστά. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η γκάφα του Μποζατζίδη στις καθυστερήσεις, όπου υπέδειξε στον Τριτσώνη να αποβάλει τον Μητρόγλου. Η κόκκινη κάρτα δεν δικαιολογείται και κακώς παρασύρθηκε ο Τριτσώνης από τον Μακεδόνα βοηθό. Ο Αθηναίος ρέφερι από την πλευρά του, μπορούσε να βγάλει δεύτερη κίτρινη στο 87’ στον Καμαρά, που διαμαρτυρήθηκε πιο έντονα από τα επιτρεπτά όρια.
Ο παρατηρητής, Γεράσιμος Μαζαράκης έχει βάλει χαμηλό βαθμό στον Μποζατζίδη και θα τεθεί σίγουρα σε διαθεσιμότητα.


ΘΑΝΟΣ (Πάνου, Ευθυμιάδης): ΑΕΚ-Πανιώνιος 1-0

Καλή σε γενικές γραμμές η διαιτησία του Δημήτρη Θάνου στο ΟΑΚΑ, χωρίς ωστόσο να αποφύγει τα λάθη και τις αβλεψίες. Στο 11’ ο Μανωλάς και ο Σιόβας αλληλοτραβιούνται στην περιοχή της ΑΕΚ και το συμπέρασμα που βγαίνει από τα ριπλέι είναι πως στην αρχή υπάρχει επιθετικό φάουλ του Σιόβα στον Μανωλά και στη συνέχεια πέναλτι του παίκτη της ΑΕΚ σε αυτόν του Πανιωνίου. Ο ρέφερι από τα Γρεβένα προτίμησε να μην ρισκάρει το σφύριγμα. Επίσης, δύο λεπτά αργότερα, ο Καφές κάνει ένα ιδιαιτέρως σκληρό μαρκάρισμα στον Σάμαρη για το οποίο θα μπορούσε να βγει ακόμη και η κόκκινη κάρτα. Ο Θάνος χάρισε και τη δεύτερη κίτρινη στον Όμο στο 57’.
Από ένα λάθος έκαναν και οι βοηθοί: ο Πάνου ανέκοψε τον Μπέλεκ με ανύπαρκτο οφσάιντ, ενώ το ίδιο έκανε ο Ευθυμιάδης σε βάρος του Κούτσι.


ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (Γούκος, Γρεβένης): SKODA Ξάνθη-Άρης 0-2

Με τέτοιες καιρικές συνθήκες στα Πηγάδια και με δυο διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ουδείς ασχολήθηκε με τη διαιτησία του Χαράλαμπου Καλογερόπουλου. Ο Αθηναίος ρέφερι πάντως ήταν σχεδόν αλάνθαστος και έκανε μια εξαιρετική διαιτησία. Σωστή και η αποβολή του Βάλλα, αλλά και η κίτρινη στον Σουάννη που επιχείρησε να σκοράρει με το χέρι. Ένα λάθος χρεώνεται ο α’ βοηθός, Γούκος, που στο 50’ «ανακάλυψε» οφσάιντ σε βάρος του Μαρσελίνιο. Χωρίς λάθη ο Γρεβένης.


ΓΙΑΧΟΣ (Ποντίκης, Γεωργιάδης): ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-2

Αν ήταν πιο προσεκτικός στον πειθαρχικό έλεγχο και δεν έδειχνε τέτοια ανοχή σε ορισμένα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, ο Θανάσης Γιάχος θα είχε αγγίξει το τέλειο στην Τούμπα και μάλιστα σε ένα ματς που παραδοσιακά είναι υψηλής διαιτητικής δυσκολίας. Ο Χιώτης ρέφερι απέφυγε να κάνει κατάχρηση στις κάρτες ώστε να μην σφυρίξει πολύ και να αφήσει το παιχνίδι να παιχτεί χωρίς διακοπές. Στο τέλος όμως, το παράκανε λίγο, αφού υπήρχαν μαρκαρίσματα που σήκωναν κάρτες, όπως του Γκαρσία και του Φωτάκη. Ειδικά ένα του Μπαλάφα για σκληρό φάουλ πάνω στον Μανιάτη, «σήκωνε» και κόκκινη κάρτα. Επίσης θα μπορούσε να βγάλει δεύτερη κίτρινη στον Αμπντούν, αν ο Γιάχος έκρινε πως μετακίνησε σκόπιμα το χέρι του για να αλλάξει την πορεία της μπάλας. Και το λέμε αυτό διότι δεν προβλέπεται κάρτα σε κάθε χέρι, αλλά μόνο στο σκόπιμο. Για την αποβολή του Λάζαρ δεν χωρά καμία αμφιβολία, ενώ για ένα πέσιμο του Σαλπιγγίδη σε μαρκάρισμα του Ορμπάιθ, ορθώς δεν δόθηκε τίποτα.
Άριστοι στα καθήκοντα τους και οι βοηθοί, Ποντίκης, Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x