Άρης Ασβεστάς

Έχουν χάσει μαθήματα…

Δεν εξηγείται διαφορετικά. Στο μάθημα του πειθαρχικού ελέγχου οι διαιτητές πρέπει να κάνουν κοπάνα. Ο Βασάρας δεν το βλέπει; Οι κάρτες ήταν το μεγάλο πρόβλημα των διαιτητών και στην 22η αγωνιστική, όπου «δολοφονικά» μαρκαρίσματα έμειναν ατιμώρητα, ενώ σε κάποια ασήμαντα βγήκε η κίτρινη, ακόμα και η κόκκινη, για ψύλλου πήδημα!

Δεν εξηγείται διαφορετικά. Στο μάθημα του πειθαρχικού ελέγχου οι διαιτητές πρέπει να κάνουν κοπάνα. Ο Βασάρας δεν το βλέπει; Οι κάρτες ήταν το μεγάλο πρόβλημα των διαιτητών και στην 22η αγωνιστική, όπου «δολοφονικά» μαρκαρίσματα έμειναν ατιμώρητα, ενώ σε κάποια ασήμαντα βγήκε η κίτρινη, ακόμα και η κόκκινη, για ψύλλου πήδημα!

Στο «ψυγείο» οδηγούνται ο Τριτσώνης που έδωσε αστείο πέναλτι στον ΠΑΣ, ο Καλογερόπουλος που «εγκλημάτησε» με τις κάρτες στην Ξάνθη και πιθανόν ο Σιδηρόπουλος που έχασε τον έλεγχο στην Τούμπα. Γλιτώνει ο Κομίνης που δεν έδωσε πέναλτι στον Παναιτωλικό.

Ας δούμε αναλυτικά πώς σφύριξαν οι διαιτητές στα ματς της 22ης αγωνιστικής:

Του Άρη Ασβεστά


ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ποντίκης, Δημητριάδης): Ξάνθη-Αστέρας Τρ. 0-1

Θάλασσα τα έκανε στο κομμάτι του πειθαρχικού ελέγχου ο Χάρης Καλογερόπουλος. Δεν έδειξε κάρτες σε πολλά αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, ενώ οι δύο από τις τρεις αποβολές που έδωσε κρίνονται ως υπερβολικές. Ο Αθηναίος ρέφερι πήρε χαμηλό βαθμό από τον παρατηρητή του και θεωρείται βέβαιο πως θα τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Στο 13’ ο Ντάνι κάνει ένα φάουλ στον Ράγιος που ήταν και για κίτρινη, ωστόσο ο Καλογερόπουλος είδε φάουλ υπέρ του Ντάνι! Στην αγκωνιά του Άλβαρες στο κεφάλι του Μαρσελίνιο στο 29’ έπρεπε να δοθεί κίτρινη κάρτα. Στο 45’, σε φάουλ του Ουσέρο στον Πόι που ήταν για κίτρινη, δεν δόθηκε τίποτα, ενώ στο 46’ ο Πουλίδο θα μπορούσε και να αποβληθεί για αγκωνιά στον Μαρκόφσκι. Στο 54’ υπάρχει φάουλ του Στάσιακ στον Σολάκη για κίτρινη κάρτα, αλλά ο Καλογερόπουλος… ήταν αλλού! Όσον αφορά τις αποβολές, και οι δύο κίτρινες στο Τσαμπούρη είναι από ανύπαρκτες έως υπερβολικές, ενώ τραβηγμένη από τα μαλλιά είναι και η δεύτερη κίτρινη στον Ράγιος.
Από την άλλη, σωστή ήταν η αποβολή του Μαρκόφσκι για επικίνδυνη προβολή, όπως και η κίτρινη στον Πόι που «βούτηξε» για να πάρει πέναλτι.


ΚΑΚΟΣ (Γούκος, Σωτηρόπουλος): Εργοτέλης-Παναθηναϊκός 0-2

Συνολικά, ο Τάσος Κάκος δεν αντιμετώπισε προβλήματα στο Παγκρήτιο και έκανε μια διαιτησία που αρμόζει στις ικανότητες του. Με το γράμμα του κανονισμού, οι κάρτες στον Σιμάο και τον Βιτόλο (για τις οποίες έγινε κουβέντα) φάνηκαν να ήταν σωστές. Παρόλα αυτά, δεν ξέρουμε τι είπε ο Σιμάο στον διαιτητή και είδε κίτρινη, ενώ και η κίνηση του Βιτόλο ήταν μεν για κάρτα, αλλά ομολογουμένως κάπως αυστηρή. Επίσης στο 23’, υπάρχει ένα φάουλ του Μαρίνου στον Κουτσιανικούλη που ήταν για κίτρινη, αλλά ο Κερκυραίος ρέφερι δεν έδωσε ούτε το φάουλ. Άδικη, εξάλλου, ήταν μια κάρτα στον Μπέτο για φάουλ στον Βιτόλο που δεν υπήρχε. Από του βοηθούς, ο Γούκος πήγε καλά, ωστόσο ο Σωτηρόπουλος έκοψε μια φορά τον Παναθηναϊκό με ανύπαρκτο οφσάιντ, ενώ άφησε άλλη φάση όπου ο Κλέιτον ήταν οριακά σε αντικανονική θέση.


ΚΟΜΙΝΗΣ (Σταθόπουλος, Γουργιώτης): Παναιτωλικός-Λεβαδειακός 0-2

Το χέρι του Μελισσά στο 23’ ήταν καθαρό πέναλτι για τον Παναιτωλικό, το οποίο δεν είδε ούτε ο Γιώργος Κομίνης, ούτε ο α’ βοηθός, Σταθόπουλος. Αν δινόταν αυτό το πέναλτι και οι γηπεδούχοι προηγούνταν στο σκορ, πιθανόν να βλέπαμε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται ότι ο Θεσπρωτός ρέφερι αλλοίωσε το αποτέλεσμα, συνεπώς δεν αναμένεται και κάποια βαριά τιμωρία. Κατά τ’ άλλα, ο Κομίνης να μπορούσε να βγάλει τουλάχιστον κίτρινη κάρτα για μια… καρατιά του Ακαλέ στον Κυριακίδη. Ένα χέρι του Μουλόπουλου ήταν ακούσιο, ενώ σωστές υποδείξεις είχαν οι βοηθοί.


ΤΡΙΤΣΩΝΗΣ (Καρσιώτης, Γρεβένης): ΠΑΣ Γιάννινα-Ατρόμητος 1-2

Στο «ψυγείο» για συνετισμό οδηγείται ο Σταύρος Τριτσώνης, μετά το πέναλτι-φάντασμα που έδωσε υπέρ του ΠΑΣ Γιάννινα, σε ένα πέσιμο του Γεωργίου. Ο Δημούτσος δεν του κάνει τίποτα, αλλά παρόλα αυτά είδε και κίτρινη κάρτα, αντί να τη δει ο Γεωργίου που έπεσε μόνος του. Είχε κι άλλα λάθη ο Αθηναίος ρέφερι. Σε μια συμπλοκή του Κώτσιου με τον Τάτο στο 73’, ο πρώτος έπρεπε να αποβληθεί και ο δεύτερος να δει την κίτρινη κάρτα. Επίσης χάρισε στο 90’ τη δεύτερη κίτρινη στον Γεωργίου. Στο τέλος, κράτησε μόνο δυο λεπτά καθυστερήσεις, παρά τις έξι αλλαγές και την καθυστέρηση που υπήρξε στη φάση του πέναλτι. Υπάρχει τέλος, ένα χέρι του Σκόνδρα σε σουτ του Κυριάκου, αλλά μάλλον είναι ακούσιο (στην κρίση του διαιτητή).
Εξαιρετικοί ήταν οι βοηθοί, Καρσιώτης και Γρεβένης, οι οποίοι πήραν τις σωστές αποφάσεις σε δύο περιπτώσεις που η μπάλα πράγματι δεν πέρασε τη γραμμή (μία για τον ΠΑΣ και μία για τον Ατρόμητο).


ΣΠΑΘΑΣ (Ακρίβος, Μαγιάνης): Κέρκυρα-Δόξα Δράμας 3-1

Άριστη η διαιτησία του Ηλία Σπάθα στην Κέρκυρα, σφυρίζοντας όσο έπρεπε και πάντα σωστά, τόσο στην εφαρμογή του κανονισμού όσο και στον πειθαρχικό έλεγχο. Το πέναλτι που έδωσε στους γηπεδούχους για χέρι του Γελαδάρη στο 19’, ήταν πεντακάθαρο. Πολύ καλοί και οι βοηθοί, κυρίως ο Μαγιάνης, που υπέδειξε το οφσάιντ του Ιωάννου μόνο όταν ακούμπησε την μπάλα ο Αγρίτης.


ΔΕΛΦΑΚΗΣ (Αναστόπουλος, Κωσταράς): Ολυμπιακός-Πανιώνιος 2-0

Απαρατήρητος πέρασε από το Καραϊσκάκη ο Γιάννης Δελφάκης, κάνοντας μια καλή διαιτησία και αποφεύγοντας το σοβαρό λάθος, σε ένα έτσι κι αλλιώς εύκολο παιχνίδι που δεν του προκάλεσε άγχος. Αν υπάρχουν κάποια μικρο-λάθη, είναι στο 27’ σε σουτ του Ντιόγκο όπου η μπάλα βρήκε στον Κουλουχέρη και δόθηκε άουτ αντί για κόρνερ και στο 70’ όπου έδωσε ένα ανύπαρκτο φάουλ σε βάρος του Καζίμ, στον οποίο έπρεπε να βγάλει αργότερα μια κίτρινη κάρτα διότι χειροκροτούσε ειρωνικά τον βοηθό και του έκανε επιδεικτικά νοήματα ότι δεν βλέπει. Ένα λάθος είχε ο β’ βοηθός, Κωσταράς στο 66’, όταν ανέκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Σκέμπρι.


ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ (Πάνου, Τάτσης): ΠΑΟΚ-Άρης 0-0

Δεν το διαχειρίστηκε καλά το ντέρμπι ο Τάσος Σιδηρόπουλος, ήταν μάλλον αγχωμένος και μοιραία δεν απέφυγε τα λάθη. Τα οποία μάλιστα ήταν τέτοια (ορισμένα τόσο εξόφθαλμα) που δεν αποκλείεται να το θέσουν στον περιθώριο για κάποιο διάστημα. Δυο-τρεις φωνές για πέναλτι είχε το παιχνίδι, ωστόσο η μόνη περίπτωση που φαίνεται ότι θα μπορούσε να δοθεί, ήταν στο 8’ σε μαρκάρισμα του Μίσελ στον Σαλπιγγίδη. Το ριπλέι δείχνει ότι ο παίκτης του Άρη έχει πάρει τα πόδια του αντιπάλου του και τον ανατρέπει, συνεπώς υπήρχε παράβαση που έπρεπε να δοθεί. Στο 87’, εξάλλου, δεν φαίνεται να υπάρχει πέναλτι του Λίνο στον Νέτο. Στην αρχή, γίνεται καθαρό επιθετικό φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ και μετά ο Νέτο είναι αυτός που πάει και πέφτει πάνω στον Λίνο και όχι το αντίθετο. Από εκεί και πέρα, έπρεπε να αποβληθεί ο Τσιρίλο για ένα άκρως επικίνδυνο φάουλ στον Παπαζαχαρία, όπως έπρεπε να δει μια κίτρινη και ο Παπαζαχαρίας για ένα άλλο φάουλ στον Τσιρίλο στο 61’. Στο 82’, ο Νέτο και ο Γκαρσία παίζουν μπουνιές και αγκωνιές, αλλά ο Ροδίτης ρέφερι ήταν στον κόσμο του. Έπρεπε να τους αποβάλει και τους δύο και είναι απορίας άξιο πώς δεν το έκανε ενώ η φάση διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια του.

Η φάση που συζητήθηκε περισσότερο, ήταν αυτή στο 64’, όταν ο Κρέσιτς ανέτρεψε εκτός περιοχής τον Γιαννιώτα. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ είδε κίτρινη διότι θεώρησε πως ο παίκτης του Άρη δεν ήταν σε προφανή θέση για γκολ. Θα δεχτούμε την απόφαση του, διότι αν λάβουμε υπόψη μας ότι δίπλα του ήταν και ο Τσιρίλο, δεν μπορείς να πεις ότι αν ο Γιαννιώτας περνούσε τον Κρέσιτς το γκολ θα ήταν σίγουρο.
Πολύ καλοί στα καθήκοντα τους οι βοηθοί Πάνου και Τάτσης που είχαν σωστές υποδείξεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x