Επικαιρότητα

Συμφωνία στο Eurogroup!

Χρειάσθηκαν δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εγκριθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, ξημερώματα της Τρίτης. «», δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος μετά το τέλος του Eurogroup.

Χρειάσθηκαν δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να εγκριθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, ξημερώματα της Τρίτης.

Η συμφωνία προβλέπει «κούρεμα» κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, πολύ μικρότερο από το 70% που ήθελαν τα σενάρια, ενώ τις επόμενες ημέρες αρχίζει η διαδικασία του PSI, δηλαδή η ανταλλαγή των ομολόγων.

Επίσης, το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, ελάχιστα παραπάνω από το 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η απόφαση των Βρυξελλών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μόνιμη παρουσία της Task Force (μονάδα κρούσης της Κομισιόν) στην Αθήνα, ενώ –παρά τις ελληνικές ενστάσεις και επιδιώξεις, δημιουργείται ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καταβάλει το ποσό εξυπηρέτησης του χρέους.

Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου από 1,3185 σε 1,3266, για να χάσει στη συνέχεια μικρό μέρος των κερδών και να κλείσει στο 1,3247 στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x