sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Στις 25 Μαρτίου γράφτηκε ιστορία...

Η 25η Μαρτίου είναι η ημερομηνία που έχει συνδεθεί με τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. Στο βιβλίο της ιστορίας του ποδοσφαίρου όμως με την «γέννηση» ενός συλλόγου, που επρόκειτο να εξελιχθεί σε μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου. Ο λόγος για τον Άρη, ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 98 χρόνια ζωής.

Η 25η Μαρτίου είναι η ημερομηνία που έχει συνδεθεί με τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Στο βιβλίο της ιστορίας του ποδοσφαίρου όμως με την «γέννηση» ενός συλλόγου, που επρόκειτο να εξελιχθεί σε μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου. Ο λόγος για τον Άρη, ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 98 χρόνια ζωής.

Το ξεκίνημα, οι τίτλοι, η οδυνηρή εμπειρία της Β’ Εθνικής, οι ευρωπαϊκές στιγμές, το ιστορικό Χαριλάου (σήμερα «Κλεάνθης Βικελίδης»), ο πιστός κόσμος, όλα αυτά και πολύ περισσότερα σε μια εξαιρετική προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας του συλλόγου από το arisfc.gr

1914-1939

Οι πληροφορίες για τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του συλλόγου είναι λιγοστές. Ενα χρόνο μετά την ιδρυτική πράξη, στις αρχές Φεβρουαρίου του 1915 ο ΑΡΗΣ υπέβαλλε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση για την αναγνώρισή του. Ο Σύλλογος κατά την ίδρυσή του διέθετε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με αρχηγό τον Γρηγόρη Βλαχόπουλο. Τη δεύτερη ομάδα πλαισίωναν νεαροί αθλητές, κυρίως έφηβοι.

Όπως αναφέρεται στον Τύπο της εποχής στις 2.4.1916 ο σύλλογος αντιμετώπισε την ομάδα του αγγλικού πλοίου St. George, την οποία κέρδισε 3-1, καθώς επίσης και μια ομάδα ενός καναδικού πλοίου, που τη νίκησε 1-0. Ο ΑΡΗΣ εκείνης της εποχής αποτελούνταν ως -επί τω πλείστον- από παιδιά ηλικίας 18-20 ετών. Τον Απρίλιο του 1923 ο ΑΡΗΣ κέρδισε με το εντυπωσιακό 5-0 την ομάδα της ΧΑΝΘ και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος ήταν ο Λευτέρης Ηλιάδης και προπονητής ο Κώστας Βικελίδης. Οι Κίτρινοι ήταν ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που προσκάλεσαν ξένη ομάδα για φιλικό αγώνα στην Ελλάδα. Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 1924, στο παλιό γήπεδο του Ηρακλή, διεξήχθη η αναμέτρηση μεταξύ των «κιτρίνων» και της πρωταθλήτριας της νότιας Σερβίας Περιστέρ Μοναστηρίου. Ο ΑΡΗΣ κέρδισε 5-0. Τρία γκολ πέτυχε ο Βεντουρέλης και από ένα οι Πάγκαλος, Αρμάς. Το 1925 διενεργήθηκε το πρώτο πετυχημένο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του ΑΡΗ, του Ηρακλή, του Μ. Αλεξάνδρου, του Θερμαϊκού, της Αθλητικής Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών και του Ατλαντα. Ο ΑΡΗΣ ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με τον Ηρακλή. Για την ανάδειξη του πρωταθλητή έγινε αγώνας μπαράζ, τον οποίο ο ΑΡΗΣ κέρδισε 4-1 και αναδείχτηκε πρωταθλητής. Στις 9 Αυγούστου 1925 οι Κίτρινοι κέρδισαν 5-2 τον Π.Α.Ο.Κ. (η αρχική ονομασία του ήταν Αθλητική Ενωση Κωνταντινουπολιτών) σ’ ένα παιχνίδι με ιστορική σημασία. Μετά τη νίκη αυτή ο ΑΡΗΣ διατήρησε για πάντα τα κιτρινόμαυρα χρώματα. Δύο χρόνια αργότερα γίνονται τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου του συλλόγου, που βρίσκονταν στην περιοχή που είναι σήμερα η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στις 18 Ιουνίου 1927 ο ΑΡΗΣ έπαιξε με την Βοϊβοντίνα του Νόβισαντ, την οποία κέρδισε εύκολα 5-2. Τον Ιούνιο του 1928 (στις 24 του μήνα), παρουσία 10.000 θεατών, ο ΑΡΗΣ, κέρδισε 3-1 τον Εθνικό Πειραιά και κατέκτησε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Δύο γκολ πέτυχε ο Διονύσης Καλτέκης και ένα ο Κώστας Βικελίδης.. Η δεκαετία του ’30 άρχισε με τη συμμετοχή της ομάδας της Θεσσαλονίκης στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Στις 8 Νοεμβρίου 1931 ο ΑΡΗΣ έχασε 5-3 από την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου. Την επόμενη χρονιά ο Σύλλογος πανηγύρισε την κατάκτηση του δεύτερου πανελλήνιου πρωταθλήματος. Στις 11 Ιουλίου 1932 κέρδισε με το εντυπωσιακό 7-3 τον Ηρακλή στο γήπεδό του και κατέκτησε πανηγυρικά τον τίτλο (συγκέντρωσε 22 βαθμούς έναντι 18 του Παναθηναϊκού). Πρόεδρος ήταν ο Πέτρος Λούβαρης και προπονητής ο Ντε Βαλέρ. Τον Απρίλιο του επόμενου χρόνου ο ΑΡΗΣ στο φινάλε των υποχρεώσεών του ξεπέρασε το κατέκτησε το 1ο πρωτάθλημα Βορείου ομίλου.

1940-1959

Ο ΑΡΗΣ μετά την κατάκτηση των δύο πανελληνίων πρωταθλημάτων και την κυριαρχία του για πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης είχε βάλει τις βάσεις και ετοιμάζονταν να πανηγυρίσει νέες μεγάλες επιτυχίες. Ομως ο πόλεμος σταμάτησε αυτήν την πορεία. Στην τελευταία αγωνιστική περίοδο πριν από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την κατοχή οι Κίτρινοι κατέκτησαν το 10ο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Στις 27 Οκτωβρίου 1940 νίκησαν εύκολα 4-0 την ΜΕΝΤ. Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν δεν έγιναν επίσημοι αγώνες. Το μόνο που υπήρχε σε όλες τις ομάδες ήταν διάλυση, εξαθλίωση και νεκροί αθλητές. Πάντως στη «μαύρη» περίοδο της κατοχής υπάρχουν κάποιες αναφορές για φιλικά και προπονήσεις με ξένες ομάδες, χωρίς να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία. Η πιο σημαντική διοργάνωση αυτής της περιόδου ήταν το τουρνουά του Πάσχα, με τη συμμετοχή τριών ελληνικών και πέντε αγγλικών ομάδων. Ο ΑΡΗΣ στον ημιτελικό κέρδισε 5-4 την Λίβερπουλ, ενώ στον τελικό επιβλήθηκε της Μάντσεστερ Σίτι με το εντυπωσιακό 6-1.

Η επιτυχία αυτή άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος. Η αγωνιστική περίοδος 1945-’46 έμεινε στην ιστορία, καθώς η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε τον τρίτο της τίτλο. Το πρωτάθλημα άρχισε στις 30 Μαϊου 1946 με τον αγώνα Ολυμπιακού-ΑΡΗ και ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουνίου 1946 με τους «κίτρινους» να κερδίζουν 4-1 την Α.Ε.Κ. και να αναδεικνύονται πρωταθλητές, παρουσία 13.000 θεατών. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κλεάνθη Βικελίδη, κατετάγη πρώτη με 9 βαθμούς. Πρόεδρος ήταν ο Λευτέρης Ηλιάδης και προπονητής ο Διονύσης Καλτέκης. Στις 19 Ιανουαρίου 1949 ο αγώνας με την αυστριακή Βίνερ σηματοδότησε το τέλος της καριέρας του Κλεάνθη Βικελίδη, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και αποχώρησε από την ενεργό δράση. Η περίοδος 1951-’52 ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον ΑΡΗ, λόγω των εγκαινίων του γηπέδου Χαριλάου στις 4 Νοεμβρίου 1951. Στον πρώτο επίσημο αγώνα οι Κίτρινοι κέρδισαν 3-2 τον Θερμαϊκό για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Στις κερκίδες υπολογίζεται ότι βρέθηκαν περισσότεροι από 14.000 φίλαθλοι της ομάδας. «Ta εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς σταδίου που χαρίζει ο ΑΡΗΣ εις την Βόρειον Ελλάδα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τύπος της εποχής για το γήπεδο Χαριλάου. Την περίοδο 1952-’53 οι Κίτρινοι κατέκτησαν το 13ο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Στο τελικό κέρδισαν 1-0 τον Ηρακλή. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1955 ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε στο γήπεδο Χαριλάου τη μεικτή ομάδα της Βουδαπέστης με την οποία αναδείχτηκε ισόπαλος 3-3. Μια σημαντική επιτυχία για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, καθώς την εποχή εκείνη το ουγγρικό ποδόσφαιρο συγκαταλέγονταν στα κορυφαία της Ευρώπης.

Την τελευταία περίοδο των τοπικών πρωταθλημάτων 1958-’59 οι Κίτρινοι κατέκτησαν το 14ο και τελευταίο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Στην τελική φάση, ο ΑΡΗΣ κατετάγη 6ος και ο Μουφήτ Καλλιοτζής ανακηρύχθηκε δεύτερος καλύτερος ποδοσφαιριστής.

Η περίοδος αυτή κλείνει με τον πρώτο αγώνα του ΑΡΗ στην ενοποιημένη Α’ Εθνική κατηγορία. Στις 25 Οκτωβρίου 1959 οι Κίτρινοι αντιμετώπισαν στη Δράμα με την τοπική Δόξα αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2.

1960-1979

Τη δεκαετία του ’60 ανοίγει μια καινούργια σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την καθιέρωση της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Στο πρώτο Εθνικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετείχαν 16 ομάδες από όλη την Ελλάδα, ο ΑΡΗΣ κατατάσσεται 8ος. Ενα ακόμη σημαντικό γεγονός της χρονιάς εκείνης ήταν η αναμέτρηση του ΑΡΗ με την Γιουγκοσλάβικη Βοϊβοντίνα στο γήπεδο Χαριλάου, την οποία η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε κερδίσει 1-0. Ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος για τον Σύλλογο, όπου έφτασε προ του φάσματος του υποβιβασμού για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Β’ Εθνική. Την αγωνιστική περίοδο 1962-’63 οι Κίτρινοι τερμάτισαν στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Στις 16 Ιουνίου 1963 έδωσαν αγώνα μπαράζ για την παραμονή τους στην Α’ Εθνική κατηγορία. Στο παιχνίδι που έγινε στο ουδέτερο γήπεδο της Λαμίας ο ΑΡΗΣ κέρδισε 3-1 την Προοδευτική κι έτσι παρέμεινε στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τη σεζόν 1963-’64, ο ΑΡΗΣ με προπονητή τον Μπέλα Μπάλφι, αρχίζει σιγά-σιγά την ανοδική του πορεία. Στις 6 Οκτωβρίου κερδίζει τον Π.Α.Ο.Κ. 1-0 και ανοίγει μια περίοδος πολλών χρόνων που παραμένει αήττητος στα παιχνίδια με τον αιώνιο αντίπαλο. Την περίοδο εκείνη για πρώτη φορά η ομάδα επιτυγχάνει την ευρωπαϊκή της έξοδο στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσων, το μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το παιχνίδι που σφράγισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο ήταν στις 31 Μαϊου 1964 με τον Απόλλωνα Αθηνών στην έδρα του (0-0). Στις 16 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου οι Κίτρινοι στον παρθενικό ευρωπαϊκό τους αγώνα αντιμετώπισαν την Ρόμα. Η αναμέτρηση έγινε στο κατάμεστο Καυτανζόγλειο Στάδιο, όπου 45.000 Αρειανοί κατέκλυσαν τις κερκίδες. Ο ΑΡΗΣ στη μεγάλη αναμέτρηση με την ιταλική ομάδα αναδείχτηκε ισόπαλος χωρίς γκολ (0-0), ενώ στη ρεβάνς που έγινε στη Ρώμη έχασε 3-0. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 1965 η ομάδα της Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο διεθνές τουρνουά των ΗΠΑ. Ο ΑΡΗΣ, που εκπροσώπησε επάξια του ελληνικό ποδόσφαιρο, αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με την Φιορεντίνα και 0-0 με τους Ουκράνιανς Ν. Υόρκης, ενώ ηττήθηκε 1-0 από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Στις 26 Οκτωβρίου 1965 οι Κίτρινοι κέρδισαν 2-1 την γερμανική Κολωνία και πέτυχαν την πρώτη τους ευρωπαϊκή νίκη. Την αγωνιστική περίοδο 1966-’67, ο ΑΡΗΣ με προπονητή τον Σεβεριάνο Κορέιρα, τερματίζει στην 4η θέση, την καλύτερη από τότε που θεσπίστηκε η Α’ Εθνική. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1968 στο παιχνίδι με αντίπαλο την Χιμπέρνιαν Μάλτας καταγράφηκε η μεγαλύτερη –μέχρι σήμερα- σε έκταση νίκη του ΑΡΗ σε ευρωπαϊκό αγώνα. Οι Κίτρινοι επιβλήθηκαν 6-0 και μάλιστα εκτός έδρας και έγιναν η πρώτη ομάδα από τη Βόρειο Ελλάδα που προκρίθηκε στο β’ γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Την ίδια σεζόν κατετάγη 3ος και διέσπασε για πρώτη φορά την τριάδα του ΠΟΚ από το 1959 που συστάθηκε η εθνική κατηγορία. Η δεκαετία του ’60 έκλεισε με την πιο σημαντική επιτυχία του συλλόγου μετά την κατάκτηση του πρώτου μεταπολεμικού πρωταθλήματος. Την περίοδο 1969-’70 ο ΑΡΗΣ κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Ελλάδας όταν και νίκησε με 1-0 τον ΠΑΟΚ με γκολ του Κεραμυδά. Tην σεζόν 1979-80 ο ΑΡΗΣ έχασε την μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ισοβάθμησε με τον Ολυμπιακό, αλλά ηττήθηκε στο μπαράζ του Βόλου με 2-0. Βέβαια η ίδια ομάδα είχε προλάβει να γράψει λαμπρή ευρωπαική ιστορία με τις μεγάλες προκρίσεις επί της Περούτζια και της Μπενφίκα.

2004-2010

Τον Ιούλιο του 2004 ο σύλλογος γύρισε σελίδα. Με απόφαση του Πρωτοδικείου, οι μετοχές της ΔΕΜ.ΚΟ. Α.Ε., που ανέρχονταν στο 83% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, μεταβιβάστηκαν σε εννέα φυσικά πρόσωπα. Είναι η εποχή που ξεκινάει η σκέψη της Λαϊκής Βάσης, δηλαδή του διοικητικού και οικονομικού ελέγχου της ΠΑΕ ΑΡΗΣ από τα μέλη της. Στις 25 Ιανουαρίου 2006 παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη διοίκηση της Κίτρινης ΠΑΕ το πρωτοποριακό εγχείρημα της Λέσχης Φίλων ΑΡΗ. Σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη σκοπός του σωματείου είναι: α) η προαγωγή και προάσπιση των συμφερόντων της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, β) η διάδοση της ιστορίας και της συνεισφοράς του ΑΡΗ στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, γ) η ενδυνάμωση των δεσμών της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΡΗ –φιλάθλων– τοπικής κοινωνίας, δ) η ανάπτυξη του εθελοντισμού και ε) η δημιουργία ομάδων εργασίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΠΑΕ ΑΡΗΣ. Επειτα από προσπάθειες δύο και πλέον χρόνων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης νομιμοποιεί την Λέσχη. Τον Μάιο του 2007 γίνεται το δεύτερο μεγάλο βήμα. Τα εννέα φυσικά πρόσωπα-μέτοχοι, στους οποίους μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της ΔΕΜ.ΚΟ. Α.Ε., εκχωρούν στη Λέσχη Φίλων ΑΡΗ το δικαίωμα εκπροσώπησής τους στις γενικές συνελεύσεις της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, δίνοντας στη Λέσχη Φίλων ΑΡΗ δικαίωμα ψήφου σε ποσοστό περίπου 83%. Στις 17 Μαϊου 2009, σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία, 2.564 μέλη της Λέσχης Φίλων ΑΡΗ ψήφισαν για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΠΑΕ ΑΡΗΣ. Η παράταξη «ΑΡΗΣ- Προοπτική», με επικεφαλής τον Θανάση Αθανασιάδη συγκέντρωσε 75,5% (1.896 ψήφοι), έναντι 25,5% (614 ψήφοι) της παράταξης του Λάμπρου Σκόρδα. Υπήρξαν 44 λευκά και 9 άκυρα ψηφοδέλτια. Περίπου έναν μήνα αργότερα έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και στη Λέσχη Φίλων ΑΡΗ, με τον Γιάννη Γρανούζη να αναλαμβάνει καθήκοντα νέου προέδρου. Πρώτος πρόεδρος της Λέσχης Φίλων ΑΡΗ ήταν ο Νικόλαος Βαλεργάκης, ενώ πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος ο Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Η 11η Νοεμβρίου του 2004 ήταν μέρα-ορόσημο για το μέλλον του Συλλόγου. Από τη στιγμή που ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια, στις αρχές Αυγούστου 2004 κατατίθεται η σχετική αίτηση και στις 11 Νοεμβρίου το αίτημα γίνεται αποδεκτό. Μετά την απόφαση αυτή οι οφειλές των Κιτρίνων προς το δημόσιο έπεσαν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, καταβάλλοντας η ΠΑΕ κάθε εξάμηνο το ποσό της δόσης.

Από αγωνιστικής άποψης, τη σεζόν 2004-2005 δεν θέλει να θυμάται κανείς φίλος του ΑΡΗ, καθώς σημαδεύτηκε από τον υποβιβασμό της ομάδας για δεύτερη φορά στην ιστορία της στη Β’ Εθνική. Στον αγώνα με τον Ηρακλή, που δεν τελείωσε ποτέ, γράφτηκε μια από τις πιο μαύρες σελίδες και καταδίκασε τους «κίτρινους». Το παιχνίδι έγινε στις 15 Μαΐου 2005 στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Επειτα από αυτήν την εξέλιξη και τα όσα επακολούθησαν οι Κίτρινοι υποβιβάστηκαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους στη Β’ Εθνική. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος βρισκόταν στις χαμηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Τερμάτισε στην 14η θέση με 25 βαθμούς. Κατάφερε να κερδίσει μόνο πέντε παιχνίδια, σε άλλα δεκατρία αναδείχτηκε ισόπαλη, ενώ γνώρισε δώδεκα ήττες.

Πάντως, την ίδια αγωνιστική περίοδο ο ΑΡΗΣ κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αποκλείοντας στα ημιτελικά την ομάδα της Ξάνθης. Στον τελικό που έγινε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας ο Ολυμπιακός κέρδισε 3-0 και κατέκτησε το Κύπελλο. Οι Κίτρινοι για μια ακόμη χρονιά πήγαν στην βρύση, αλλά δεν ήπιαν νερό.

Δυόμισι χρόνια μετά ο ΑΡΗΣ έγραψε μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία του. Την βραδιά της 4ης Οκτωβρίου 2007 γράφτηκε το έπος της Σαραγόσα. Οι Κίτρινοι παρά την ήττα τους από την ισπανική ομάδα 2-1 κατάφεραν να προκριθούν για πρώτη φορά στους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αναμφίβολα ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ΑΡΗ απέναντι σε μια δυνατή ομάδα, όπως είναι η Σαραγόσα. Το γκολ που χάρισε την σπουδαία πρόκριση στην ομάδα της Θεσσαλονίκης πέτυχε ο Φρανθίσκο Χαβίτο στο 63’. Στο πρώτο παιχνίδι που είχε γίνει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο ΑΡΗΣ κέρδισε 1-0 την Σαραγόσα με τέρμα του Αβραάμ Παπαδόπουλου.

Οι Κίτρινοι στη φάση των ομίλων που ακολούθησε είχαν καλή παρουσία φτάνοντας κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ομως η βαριά ήττα από την Μπάγερν Μονάχου με 6-0 στο «Αλιάνζ Αρίνα» στις 19 Δεκεμβρίου 2007, έσβησε το όνειρο. Στους άλλους τρεις αγώνες που έδωσε ο ΑΡΗΣ στη φάση των ομίλων, στις 8 Νοεμβρίου κέρδισε με το ευρύ 3-0 τον φημισμένο Ερυθρό Αστέρα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 εκτός έδρας με την αγγλική Μπόλτον, ενώ με το ίδιο σκορ τελείωσε και η αναμέτρηση με την πορτογαλική Μπράγκα στη Θεσσαλονίκη. Την σεζόν που προηγήθηκε ο ΑΡΗΣ τερμάτισε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα και επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τον Μάιο που ίδιου χρόνου ο ΑΡΗΣ για τρίτη φορά σε διάστημα πέντε χρόνων, προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι Κίτρινοι για μια ακόμη φορά βρήκαν στον δρόμο τους τον Ολυμπιακό. Η αναμέτρηση έγινε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης παρουσία 20.000 και πλέον οπαδών του ΑΡΗ. Η ομάδα του Πειραιά κέρδισε 2-0 και κατέκτησε και πάλι το Κύπελλο. Τρεις χαμένοι τελικοί, τρεις χαμένες ευκαιρίες, που πίκραναν τους διψασμένους για τίτλους οπαδούς της. Αναμφίβολα η ιστορία χρωστάει έναν τίτλο στον ιστορικό Σύλλογο.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης και την περίοδο 2007-2008 κατετάγη στην 4η θέση της βαθμολογίας και για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν εξασφάλισε την έξοδό της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τον Αύγουστο του 2008 ο ΑΡΗΣ αντιμετώπισε για τα προκριματικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την κροατική Σλάβεν Κοπρίβνιτσα. Το πρώτο παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» οι «κίτρινοι» κέρδισαν 1-0, αλλά στον επαναληπτικό έχασαν 2-0 και γνώρισαν έναν αποκλεισμό-σοκ.

Στις 3 Νοεμβρίου 2009 η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ανακοίνωσε την πρόσληψη του Εκτορ Ραούλ Κούπερ στην τεχνική ηγεσία των Κιτρίνων. Ο Αργεντινός, το μεγαλύτερο όνομα που έχει καθίσει στον πάγκο της ομάδας, μεταξύ άλλων, είχε δουλέψει στην Βαλένθια, την οποία οδήγησε δύο φορές στον τελικό του Champions League, στην Ιντερ, καθώς και στην Μαγιόρκα με την οποία έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η ιστορία των χαμένων τελικών επαναλήφθηκε τον Μάιο του 2010 στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό (1-0). Η εικόνα των 30.000 και πλέον οπαδών του ΑΡΗ στις κερκίδες ήταν πράγματι εντυπωσιακή στην μεγαλύτερη οπαδική μετακίνηση όλων των εποχών.

Στην αγωνιστική περίοδο 2010-’11 η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League αποκλείοντας με την σειρά την πολωνική Γιαγκελόνια (2-1, 2-2) και την αυστριακή Αούστρια Βιέννης (1-0, 1-1). Στους ομίλους αντιμετώπισε την Ατλέτικο Μαδρίτης κάτοχο του τροπαίου και του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, την οποία κέρδισε 1-0 στο γήπεδο Χαριλάου, αλλά και 2-3 μέσα στην Μαδρίτη πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες νίκες του ελληνικού ποδοσφαίρου, την γερμανική Μπάγερ Λεβερκούζεν (0-0, 0-1) και την νορβηγική Ρόζενμποργκ (1-2, 2-0).

Έτσι ο ΑΡΗΣ κέρδισε την πρόκριση στην φάση των 32 του Europa League με αντίπαλο την Μάντσεστερ Σίτυ. Οι Άγγλοι με την ομάδα των δις, γλίτωσαν με 0-0 στο Βικελίδης και πήραν την πρόκριση με 3-0 στην έδρα τους, όπου όμως υποκλίθηκαν σε 8000 φίλους του ΑΡΗ.

Ο Άρης στην Ευρώπη

Μια εντυπωσιακή παράδοση στους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες έχει δημιουργήσει ο Άρης. Οι «κίτρινοι» είναι αήττητοι στο Χαριλάου και φιλοδοξούν να επεκτείνουν αυτό το εκπληκτικό σερί θετικών αποτελεσμάτων.
Η τελευταία ευρωπαϊκή ήττα του Αρη στο Χαριλάου ήταν το 1-2 από την μεγάλη τότε Ουίπεστ, στις 6-10-1968!
Εκτοτε οι «κίτρινοι» έχουν νίκες και ισοπαλίες, απέναντι σε σπουδαίες ομάδες όπως η Περούτζια, η Μπενφίκα,
η Σεντ Ετιέν, η Ιπσουιτς, η Ρόμα,η Σαραγόσα ,ο Ερυθρός Αστέρας, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Μάντσεστερ Σίτυ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΛΗ ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΜΑΔΑ ΣΚΟΡ ΣΚΟΡΕΡ
16.09.1964 Θεσσαλονίκη Εκθέσεων Ρόμα 0-0
30.09.1964 Ρώμη Εκθέσεων Ρόμα 0-3 (58' Ταμπορίνι, 69' Σνέλιγκερ, 71' Λεονάρντι)
26.10.1965 Θεσσaλονίκη Εκθέσεων ΦΚ Κολωνία 2-1 (29' Κωνσταντινίδης, 71' Φιλίππου - 82' Στούρμ)
09.11.1965 Κολωνία Εκθέσεων ΦΚ Κολωνία 0-2 (57', 82' Τίλεν)
11.09.1966 Θεσσαλονίκη Εκθέσεων Γιουβέντους 0-2 (30' Ντελ Σολ, 52' Μενικέλι)
25.09.1966 Τορίνο Εκθέσεων Γιουβέντους 0-5 (32' Μενικέλι, 36', 87' Φαβόλι, 65' Ντε Πάολι, 81' Α. Γκόρι)
11.09.1968 Θεσσαλονίκη Εκθέσεων Χιμπέρνιαν 1-0 (21' Αλεξιάδης)
22.09.1968 Βαλέτα Εκθέσεων Χιμπέρνιαν 6-0 (4' Γριμπελάκος, 30', 80', 89' Κ. Παπαϊωάννου, 51' Συρόπουλος, 84' Αλεξιάδης)
06.10.1968 Θεσσαλονίκη Εκθέσεων Ουίπεστ 1-2 (59' Κωνσταντινίδης - 7' Μπένε, 82' Α. Ντούναϊ)
20.10.1968 Βουδαπέστη Εκθέσεων Ουίπεστ 1-9 (41' Συρόπουλος - 1', 15', 46', 70' Α. Ντούναϊ, 7' Εντέ, 20' Μπένε, 48', 86' Ντουχάρσκι, 55' Σολίμοζι πέν.)
17.09.1969 Θεσσαλονίκη Εκθέσεων Κάλιαρι 1-1 (12' Σπυρίδων, - 82' Μαρτίνονα)
01.10.1969 Σαρδηνία Εκθέσεων Κάλιαρι 0-3 (10' Ντομενγκίνι, 13' Ρίβα, 76' Σκ. Γκόρι πέν.)
16.9.1970 Θεσσαλονίκη Κυπελλούχων Τσέλσι 1-1 (50' Αλεξιάδης, - 76' Χάτσινσον)
30.9.1970 Λονδίνο Κυπελλούχων Τσέλσι 1-5 (82' Αλεξιάδης, - 8', 28' Χόλινς, 17', 57' Χάτσινσον, 53' Χίντον)
18.09.1974 Βιέννη ΟΥΕΦΑ Ραπίντ Β. 1-3 (87' Αλεξιάδης, -57' Πάγενκ, 80' Ρίτερ, 89' Κρανκλ)
02.10.1974 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Ραπίντ Β. 1-0 (54' Αλεξιάδης)
19.09.1979 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Μπενφίκα 3-1 (16' Κούης, 20' πέν. Πάλλας, 57' Ζήνδρος - 30' Ρεϊνάλντο)
03.10.1979 Λισαβώνα ΟΥΕΦΑ Μπενφίκα 1-2 (81' Σεμερτζίδης, - 21' Ρεϊνάλντο, 50' Γκομέζ)
24.10.1979 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Περούτζια 1-1 (61' Σεμερτζίδης, - 17' Ρόσι)
07.11.1979 Περούτζια ΟΥΕΦΑ Περούτζια 3-0 (8' Κούης, 17' Σεμερτζίδης, 67' Ζήνδρος)
28.11.1979 Σεντ Ετιέν ΟΥΕΦΑ Σεντ Ετιέν 1-4 (33' Σεμερτζίδης, - 13' πέν. Πλατινί, 46' Λαριός, 53' Λόπεζ, 77' Ρουσέ)
12.12.1979 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Σεντ Ετιέν 3-3 (26' Ζήνδρος, 83' πέν. Πάλλας, 87' Βένος - 8' Λαριός, 64' Ζιμακό, 81' Ρεπ)
17.09.1980 Ίπσουιτς ΟΥΕΦΑ Ίπσουιτς 1-5 (48' πέν. Πάλλας - 12' πεν., 15', 29' πέν., 78' Γουόρκ, 61' Μάρινερ)
01.10.1980 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Ίπσουιτς 3-1 (4' Tσιριμώκος, 22' Δράμπης, 65΄Ζελιλίδης -75' Γκέιτς)
16.09.1981 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Σλιέμα 4-0 (35' Πανόφ, 69', 77' πέν., 90' Κούης)
30.09.1981 Βαλέτα ΟΥΕΦΑ Σλιέμα 4-2 (12' Σεμερτζίδης, 16' Κούης, 60' Ζελιλίδης, 83' Πανόφ - 51' Λόσκο, 82' Ταμπόνε)
21.10.1981 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Λόκερεν 1-1 (61' Κούης - 51' Ελκιερ)
04.11.1981 Λόκερεν ΟΥΕΦΑ Λόκερεν 0-4 (28' 51' Γκούντγιουνσον, 42' Λάτο, 88' Μόμενς)
09.08.1994 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Χάποελ Μπερ Σεβά 3-1 (7', 64' πέν. Σαπουντζής, 89' Ιβάν - 12' Γκουσάνιεφ)
23.08.1994 Μπερ Σεβά ΟΥΕΦΑ Χάποελ Μπερ Σεβά 2-1 (28' Μπουγιουκλής, 54' Μιλόγεβιτς - 45' Μαντάρ)
13.09.1994 Κατοβίτσε ΟΥΕΦΑ Κατοβίτσε 0-1 (20' πέν. Ματσεγέφσκι)
27.09.1994 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Κατοβίτσε 1-0 (48' Σαπουντζής)
16.09.1999 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Σερβέτ 1-1 (10' πέν. Μάντζιος - 87' Πετρόφ)
30.09.1999 Γενεύη ΟΥΕΦΑ Σερβέτ 2-1 (34' Λονφά - 37' Αντριόλι, 97' Κυζερίδης)
19.10.1999 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Θέλτα 2-2 (40', 42' Κάρπιν - 44' Αντριόλι, 97' Κυζερίδης)
04.11.1999 Βίγκο ΟΥΕΦΑ Θέλτα 0-2 (66' Τζόροβιτς, 90' Τούρνο)
24.09.2003 Τιρασπόλ ΟΥΕΦΑ Ζίμπρου 1-1 (25' Μαλλούς - 57' Μπάλασα)
15.10.2003 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Ζίμπρου 2-1 (44' Κολτσίδας, 88' Λαζανάς - 19' Σισέλοβ)
06.11.2003 Περούτζια ΟΥΕΦΑ Περούτζια 2-0 (47', 86' πέν. Μαρτζιότα)
27.11.2003 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Περούτζια 1-1 (27' Μαρτζιότα - 90+ Παπαδόπουλος)
15.09.2005 Ρώμη ΟΥΕΦΑ Ρόμα 5-1 (1' Ακουιλάνι, 22', 44' Πανούτσι, 28' Μοντέλα, 53' Τότι – 40' Σανχούρχο)
29.09.2005 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Ρόμα 0-0 -
20.09.2007 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Σαραγόσα 1-0 (6΄Παπαδόπουλος)
04.10.2007 Σαραγόσα ΟΥΕΦΑ Σαραγόσα 2-1 (19΄Ολιβέιρα, 73΄Σ.Γκαρσία – 63΄Χαβίτο)
08.11.2007 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Ερυθρός Αστέρας 3-0 (76΄, 89΄ Παπάζογλου, Κόκε 90΄)
29.11.2007 Μπόλτον ΟΥΕΦΑ Μπόλτον 1-1 (90+ Γιαννακόπουλος – 44' Κάλβο)
06.12.2007 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Μπράγκα 1-1 (6' Λιντζ- 26΄Ρονάλντο)
19.12.2007 Μόναχο ΟΥΕΦΑ Μπάγερν 6-0 (25΄, 38΄, 64΄. 66΄ Τόνι, 78΄Λελ, 81΄Λαμ)
14.08.2008 Θεσσαλονίκη ΟΥΕΦΑ Σλάβεν Μπέλουπο 1-0 (55΄ Κόκε)
28.08.2008 Κοπρίβνιτσα ΟΥΕΦΑ Σλάβεν Μπέλουπο 2-0 (13΄ Γκαρσία αυτ., 64΄Βρούτσινα)
29.07.2010 Μπιάλυστοκ Europa League Γιαγκελόνια 1-2 (24'Γκριζπ-3'-7' Κάλβο)
05.08.2010 Θεσσαλονίκη Europa League Γιαγκελόνια 2-2 (17',73'Τσέζαρεκ-24'Μπούρχαρντ,66'Ναφτί αυτογκόλ)
19.08.2010 Θεσσαλονίκη Europa League Αούστρια 1-0 (93'Ρουίζ)
26.08.2010 Βιέννη Europa League Αούστρια 1-1 (54'Λίνζ-41'Ρουίζ)
16.09.2010 Θεσσαλονίκη Europa League Ατλέτικο 1-0 (57'Χαβίτο)
30.09.2010 Τροντχαιμ Europa League Ρόζενμποργκ 2-1 (36'Μόλντσκρεντ,67'Πρίτσα-42'Ρουίζ)
21.10.2010 Θεσσαλονίκη Europa League Λεβερκούζεν 0-0
04.11.2010 Λεβερκούζεν Europa League Λεβερκούζεν 1-0 (90'Βιντάλ)
01.12.2010 Μαδρίτη Europa League Ατλέτικο 2-3 (12'Φορλάν, 16 Αγκουέρο- 2΄, 52΄Κόκε, 82΄Λαζαρίδης)
16.12.2010 Θεσσαλονίκη Europa League Ρόζενμποργκ 2-0 (45'Τσέζαρεκ, 90'Φατί)
15.02.2011 Θεσσαλονίκη Europa League Μάντσεστερ Σίτυ 0-0
24.02.2011 Μάντσεστερ Europa League Μάντσεστερ Σίτυ 3-0 (7΄-11΄Τζέκο , 68' Τουρέ)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x