Άρης Ασβεστάς

«Σπαθάτες» διαιτησίες, εκτός…

Λίγα και αναίμακτα ήταν τα διαιτητικά «φάλτσα» της 26ης αγωνιστικής και αυτό (εκτός από είδηση) είναι και πολύ σημαντικό, μιας και κρίνονται πλέον οι θέσεις στη βαθμολογία και οι κόποι όλης της χρονιάς για τις ομάδες. Μοναδική παραφωνία (αναπάντεχα ίσως) αποτέλεσε ο Ηλίας Σπάθας, ο οποίος άφησε ελαφρά τη καρδία τον Εργοτέλη με εννέα παίκτες, «σπρώχνοντας» κάπως άκομψα (χωρίς αποτέλεσμα όμως) τον ΠΑΣ.

Λίγα και αναίμακτα ήταν τα διαιτητικά «φάλτσα» της 26ης αγωνιστικής και αυτό (εκτός από είδηση) είναι και πολύ σημαντικό, μιας και κρίνονται πλέον οι θέσεις στη βαθμολογία και οι κόποι όλης της χρονιάς για τις ομάδες. Μοναδική παραφωνία (αναπάντεχα ίσως) αποτέλεσε ο Ηλίας Σπάθας, ο οποίος άφησε ελαφρά τη καρδία τον Εργοτέλη με εννέα παίκτες, «σπρώχνοντας» κάπως άκομψα (χωρίς αποτέλεσμα όμως) τον ΠΑΣ.

Του Άρη Ασβεστά


Ας δούμε αναλυτικά τι έκαναν οι διαιτητές στα ματς της 26ης αγωνιστικής:


ΚΑΚΟΣ (Σωτηρόπουλος, Ελευθερίου): Άρης-Πανιώνιος 4-2

Μετά τη θετική παρουσία του στο επεισοδιακό ντέρμπι των «αιωνίων», ο Τάσος Κάκος συνέχισε τις καλές εμφανίσεις, κάνοντας μια σχεδόν αλάνθαστη διαιτησία στο «Κλεάνθης Βικελίδης», γι’ αυτό και στο τέλος δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί του. Εξαιρετική παρουσία και από τους βοηθούς Σωτηρόπουλο και Ελευθερίου. Ειδικά για τον β’ βοηθό, πρέπει να επισημάνουμε τη σωστή του απόφαση στο 67’ να υποδείξει οριακά οφσάιντ τον Ντιμπαλά που ήταν κοντά στο 1-3.


ΜΗΤΣΙΟΣ (Τάτσης, Δημητριάδης): Ατρόμητος-Ξάνθη 1-0

Ο Χρήστος Μήτσιος προσπάθησε να κάνει μια καλή διαιτησία στο Περιστέρι αλλά του έφυγαν πολλές φάσεις για κάρτα. Η δεύτερη κίτρινη στον Κομεσίδη στο 53’ ήταν σωστή, όμως: Στο 21’ ο Πόι έπρεπε να δει κίτρινη για φάουλ με αγκωνιά στον Φυτανίδη και πέντε λεπτά αργότερα χαρίστηκε στον Βασιλακάκη για ένα φάουλ στον Μπάλα που ήταν για κίτρινη. Στο 72’, εξάλλου, ο Σκόνδρας έβγαλε εκτός πορείας τον Μαρσελίνιο, αλλά ο τελευταίος έκανε θέατρο ότι τον χτύπησε ο αντίπαλος του που δεν έπρεπε να δει και κίτρινη. Στο 94’, τέλος, ο Μαρσελίνιο κλωτσά από πίσω τον Αναστασάκο και έπρεπε να αποβληθεί, ενώ έπρεπε να… αποβληθεί ξανά (που λέει ο λόγος) μετά από λίγα δευτερόλεπτα γιατί χτύπησε και τον Μπρίτο. Σωστές υποδείξεις από τους βοηθούς, Τάτση και Δημητριάδη.


ΤΡΙΤΣΩΝΗΣ (Τρύφων, Καρατζίκας): ΟΦΗ-Παναθηναϊκός 0-1

Ο Σταύρος Τριτσώνης επέστρεψε έπειτα από τέσσερις αγωνιστικές με μια μέτρια διαιτησία. Στο 11’ σφυρίζει (και μάλιστα καθυστερημένα) ένα ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ του Νίνη στον Γαλανόπουλο. Στην ίδια φάση υπάρχει σπρώξιμο του Γαλανόπουλου στο Νίνη που έμοιαζε περισσότερο με παράβαση αλλά… απλώς έμοιαζε. Αν έδινε το φάουλ (όπως έπρεπε να κάνει) και έδινε το πέναλτι, θα ήταν τραβηγμένο το σφύριγμα. Καμία περίπτωση πέναλτι δεν υπάρχει και σε ένα μαρκάρισμα του Μπουμσόνγκ στον Παπουλή στο 57’. Εξάλλου, πολύ σωστά ο Αθηναίος ρέφερι διέκοψε το ματς στο 76’ και για όσο χρειάστηκε, μιας και από τα καπνογόνα υπήρχε σοβαρό ζήτημα με τη συνέχεια του παιχνιδιού. Χωρίς λάθη οι βοηθοί, Τρύφων και Καρατζίκας.


ΠΑΠΠΑΣ (Τσολάκης, Δημόπουλος): Δόξα Δράμας-Λεβαδειακός 0-2

Δεν έκανε πολλά λάθη στο Καυταντζόγλειο ο Ανδρέας Παππάς. Έκανε ένα και καλό! Έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι στον Λεβαδειακό στο 10’, το οποίο συνοδεύτηκε και από την άδικη αποβολή του Δαύκου, μιας και ο Ναπολεόνι πέφτει μόνος του. Η αλήθεια είναι ότι η φάση έχει δυσκολίες και ο Αθηναίος ρέφερι ξεγελάστηκε, αλλά ποτέ κανείς δεν είπε ότι πρόκειται για κορυφαίο διαιτητή. Αν ήταν, ίσως να το έβλεπε! Σωστές υποδείξεις από τους Τσολάκη και Δημόπουλο.


ΣΠΑΘΑΣ (Μποζατζίδης, Φραγκιαδάκης): ΠΑΣ Γιάννινα-Εργοτέλης 1-1

Ο Σπάθας έριξε «πιστολιά» στον Εργοτέλη. Τον πέρασε «χειρουργείο» και αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα για τον Πειραιώτη. Από σύμπτωση πήραν οι Κρητικοί αποτέλεσμα. Τους άφησε με 9(!) παίκτες χωρίς λόγο, καθώς οι δεύτερες κίτρινες στον Ολίσε στο 77’ και στον Σαρρή στο 82’ (όπου δεν υπήρχε ούτε φάουλ!) ήταν για γέλια! Και γενικότερα, επεδείκνυε υπερβολική αυστηρότητα απέναντι στον Εργοτέλη και μεγάλη ελαστικότητα απέναντι στον ΠΑΣ. Ακόμη και στο 58’, ένα φάουλ υπέρ των Κρητικών, ο Πειραιώτης ρέφερι το έδωσε υπέρ των γηπεδούχων και στην εξέλιξη της φάσης είχαμε το γκολ του ΠΑΣ. Μια άλλη φάση άξια αναφοράς είναι στο 73’, όταν ο Σαρρής τραυματίζει τον Βίλα που βγήκε αιμόφυρτος από τον αγωνιστικό χώρο, και ο Σπάθας δεν έχει δώσει ούτε φάουλ! Θα φανεί στην πορεία αν ο διεθνής ρέφερι θα μπει στο «ψυγείο» για αυτή τη διαιτησία του, αν και δεν αποκλείεται να σωθεί, καθώς υπό μια έννοια δεν αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα.
Μια λάθος υπόδειξη είχε ο β’ βοηθός, Φραγκιαδάκης, που ανέκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Βίλα στο 80’.


ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ (Καρσιώτης, Αλεξέας): ΑΕΚ-Παναιτωλικός 1-0

Στο ματς όπου επέστρεψε ως τέταρτος διαιτητής ο Πέτρος Κωνσταντινέας (έπειτα από το Ξάνθη-Ολυμπιακός), ο Γιώργος Δασκαλόπουλος δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, αν και δεν απέφυγε τα λάθη στο κομμάτι του πειθαρχικού ελέγχου. Στο 63’ υπάρχει ένα σκληρό φάουλ του Ονουάτσι σε αντίπαλό του που σήκωνε μέχρι και κόκκινη, αλλά ο Κορίνθιος ρέφερι δεν υπέδειξε καν το φάουλ, ενώ μια κίτρινη για αγκωνιά έπρεπε να δει ο Μανωλάς στο πρώτο μέρος. Στο 85’, εξάλλου, η κίτρινη που έδειξε στον Λυμπερόπουλο θα μπορούσε να ήταν και κόκκινη.
Εκεί πάντως που γέλασε όλο το ΟΑΚΑ (και όλοι όσοι έβλεπαν το ματς από την τηλεόραση), ήταν όταν ο α’ βοηθός Καρσιώτης ανέκοψε τον Λυμπερόπουλο με οφσάιντ και ενώ ο Μεσσήνιος είχε ξεκινήσει πίσω από τη σέντρα! Ούτε στο τοπικό!


ΑΡΕΤΟΠΟΥΛΟΣ (Γκάγκας, Γεωργιάδης): Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-4

Άριστη ήταν η διαιτησία του Αλέξανδρου Αρετόπουλου στην Κέρκυρα. Για την αποβολή του Μπόλονι δεν παίρνουμε θέση, καθώς λίγοι γνωρίζουν με ακρίβεια τι ειπώθηκε. Επίσης, σε πέσιμο του Λίνο από τον Βενέτη προς το τέλος του ματς, ορθώς δεν δόθηκε κάτι, μιας και ο παίκτης της Κέρκυρας πάει στη μπάλα. Ο Τρικαλινός ρέφερι σφύριξε όσο χρειάστηκε, σε ένα κατά τ’ άλλα εύκολο παιχνίδι, στο οποίο είχε και άξιους συμπαραστάτες τους βοηθούς Γκάγκα και Γεωργιάδη.


ΒΟΣΚΑΚΗΣ (Ποντίκης, Κωσταράς): Ολυμπιακός-Aστέρας Τρ. 7-2

Το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη είχε επίμαχες φάσεις και ο Μιχάλης Βοσκάκης δεν κατάφερε να αποφύγει τα λάθη. Ωστόσο, το ματς ήταν τόσο εντυπωσιακό που ουδείς ασχολήθηκε με τον Ρεθυμνιώτη ρέφερι. Η απόφαση του να δώσει πέναλτι υπέρ του Μακούν στο 19’ ήταν σωστή, καθώς ο Μπαρτολίνι πήγε πολύ άγαρμπα πάνω του. Δύο λεπτά αργότερα, όμως, υπήρξε ένα αγκάλιασμα (το λες και τράβηγμα) στον Μέλμπεργκ που επίσης μπορούσε να δοθεί πέναλτι. Αντίθετα, θα ήταν τραβηγμένο από τα μαλλιά αν έδινε πέναλτι του Κουρμπέλη στον Τζεμπούρ λίγο μετά, αφού και οι δύο τραβάνε και φαίνεται να πέφτει ο λιγότερο δυνατός. Εξάλλου, ο Μιραλάς μπορεί να πέτυχε τέσσερα γκολ και να έκλεψε την παράσταση, ωστόσο κακά τα ψέματα: Στο 37’ θα μπορούσε να δει ακόμη και την κόκκινη κάρτα απωθώντας τον Μπαρτολίνι (που προσποιήθηκε και λιγάκι), αλλά ο Βοσκάκης δεν έβγαλε καν κίτρινη που ήταν το στοιχειώδες. Επίσης, χαρίστηκε και στον Ουσέρο, που έπρεπε να του βγάλει δεύτερη κίτρινη στο 71’ για ένα σκληρό φάουλ στον Μιραλάς. Χωρίς λάθη στο ματς και οι βοηθοί Ποντίκης και Κωσταράς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x