Euroleague

Ίβκοβιτς τότε… Ίβκοβιτς και τώρα

Η τρίτη νίκη επί της Σιένα ήρθε (76-69), με τον Ολυμπιακό να προκρίνεται -για έβδομη φορά στην ιστορία του- στο Final 4 της Ευρωλίγκας. Στα τέσσερα από αυτά, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να αγωνιστούν στον τελικό. Όμως μόνο αυτός του 1997, στη Ρώμη και με προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, στέφθηκε από επιτυχία, όταν επικράτησαν με σκορ 73-58 της Μπαρτσελόνα και κατέκτησαν το μοναδικό ευρωπαϊκό τους τρόπαιο.

Η τρίτη νίκη επί της Σιένα ήρθε (76-69), με τον Ολυμπιακό να προκρίνεται -για έβδομη φορά στην ιστορία του- στο Final 4 της Ευρωλίγκας.

Στα τέσσερα από αυτά, οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να αγωνιστούν στον τελικό.

Όμως μόνο αυτός του 1997, στη Ρώμη και με προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, στέφθηκε από επιτυχία, όταν επικράτησαν με σκορ 73-58 της Μπαρτσελόνα και κατέκτησαν το μοναδικό ευρωπαϊκό τους τρόπαιο.

1993/94, Τελ Αβίβ: Υπήρχε καλύτερο σενάριο για τον Ολυμπιακό; Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν στον ημιτελικό του «αιώνιου» Παναθηναϊκού με σκορ 77-72 και με την ψυχολογία στα ύψη θα αντιμετώπιζαν την Μπανταλόνα, η οποία στον ισπανικό «εμφύλιο» επιβλήθηκε της Μπαρτσελόνα με 79-65. Όμως, το άγχος των παικτών του Γιάννη Ιωαννίδη, το τελευταίο πεντάλεπτο, στον πρώτο τελικό της ιστορίας τους -στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση- δεν τους επέτρεψε να διεκδικήσουν τη νίκη, με το συγκρότημα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να κατακτά το τρόπαιο, με το τελικό 59-57.

1994/95, Σαραγόσα: Το ίδιο έργο σε επανάληψη είδε ο Ολυμπιακός στο Final 4 της Σαραγόσα. Οι Πειραιώτες απέκλεισαν στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό (58-52) με πρωταγωνιστή τον Έντι Τζόνσον και στον τελικό θα έβρισκε τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε προκριθεί εις βάρος της Λιμόζ (62-49). Όμως, όπως συνέβη -ένα χρόνο νωρίτερα- στο Τελ Αβίβ, έτσι και στην ισπανική πόλη, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικράτησε για δεύτερη σερί φορά του Γιάννη Ιωαννίδη, ανεβάζοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου, τη «βασίλισσα», με το τελικό 73-61.

1996-97, Ρώμη: Για άλλη μία φορά στην ευρωπαϊκή του ιστορία, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού, με τη μόνη διαφορά πως δεν ήταν στον ημιτελικό, αλλά στον δεύτερο γύρο των play off. Οι «ερυθρόλευκοι», καθοδηγούμενοι από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, απέκλεισαν με δύο νίκες το «τριφύλλι» και προκρίθηκαν στο Final 4 της Ρώμης. Όπως στα δύο προηγούμενα, έτσι και τώρα, οι Πειραιώτες προκρίθηκαν στον τελικό, επικρατώντας -αυτή τη φορά- της Ολίμπια Λιουμπλιάνας με 74-65. Παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ, οι παίκτες του «Ντούντα» νίκησαν στον τελικό την Μπαρτσελόνα με σκορ 73-58 και πανηγύρισαν τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο.

1998/99, Μόναχο: Στο Final 4 του Μονάχου συμμετείχε ο Ολυμπιακός, η κάτοχος του τροπαίου Κίντερ Μπολόνια (είχε επικρατήσει στον τελικό του 1998 της ΑΕΚ, 58-44), η Τιμσίστεμ και η «πρωτάρα» -στη συγκεκριμένη φάση της διοργάνωσης- Ζαλγκίρις. Όμως, η λιθουανική ομάδα έμελλε να κάνει τη μεγάλη έκπληξη εκείνη τη χρονιά, καθώς επικράτησε στον ημιτελικό των «ερυθρολεύκων» με 87-71 και στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο, αφού επιβλήθηκε της Κίντερ, με σκορ 82-74. Οι Πειραιώτες αρκέστηκαν στην τρίτη θέση, νικώντας 74-63 στον μικρό τελικό την Τιμσίστεμ.

2008/09, Βερολίνο: Είχε περάσει μία δεκαετία από την τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός προκρίθηκε σε Final 4 της Ευρωλίγκας, όπου το 2009 -συμπτωματικά- ήταν πάλι σε γερμανική πόλη, αλλά αυτή τη φορά στο Βερολίνο. Όμως, οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν για πρώτη φορά σε ημιτελικό από τον Παναθηναϊκό (84-82), με αποτέλεσμα να παίξουν στον μικρό τελικό. Εκεί, η Μπαρτσελόνα, η οποία είχε αποκλειστεί από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αποδείχθηκε ανώτερη (95-79), με τους Πειραιώτες να καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση.

2009/10, Παρίσι: Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Final 4 της Ευρωλίγκας και αυτή τη φορά ήταν το ξεκάθαρο φαβορί για τον τελικό, καθώς στον ημιτελικό θα αντιμετώπιζε την Παρτιζάν. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο παρκέ, με τους Πειραιώτες να επικρατούν -δύσκολα- με σκορ 83-80 των Σέρβων και να προκρίνονται στον τελικό, ύστερα από τον νικηφόρο του 1997. Εκεί, θα αντιμετώπιζαν την Μπαρτσελόνα, σε ένα -άτυπο- repeat του μικρού τελικού της προηγούμενης χρονιάς. Όμως, το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο δεν ήρθε για τους «ερυθρόλευκους», αφού οι Καταλανοί επικράτησαν εύκολα με το τελικό 86-68.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x