Αγγλία

Πρέμιερ Λιγκ: Το μεγάλο φινάλε

Ενενήντα λεπτά. Αυτός είναι ο χρόνος που απέμεινε στις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν ό,τι τους έχει απομείνει. Είτε αυτός είναι ο τίτλος, είτε μια θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, είτε η επιβίωση στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Ενενήντα λεπτά. Αυτός είναι ο χρόνος που απέμεινε στις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν ό,τι τους έχει απομείνει. Είτε αυτός είναι ο τίτλος, είτε μια θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, είτε η επιβίωση στο κορυφαίο πρωτάθλημα.

Ενενήντα λεπτά και η ιστορία θα γράψει ποιος είναι ο φετινός πρωταθλητής, ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι της Αγγλίας στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ αντίστοιχα αλλά και ποιες ομάδες θα συνεχίζουν να αγωνίζονται στα «σαλόνια», την ώρα που άλλες θα ετοιμάζονται για την Τσάμπιονσιπ κουνώντας το μαντήλι του αποχαιρετισμού.

Στην κορυφή το Μάντσεστερ θα πάρει για ακόμη μια αγωνιστική φωτιά με τη Σίτι να ετοιμάζεται για φιέστα τίτλου για πρώτη φορά έπειτα από 44 χρόνια και τη Γιουνάιτεντ να ελπίζει στο θαύμα.

Άρσεναλ, Τότεναμ και Νιούκαστλ «πολεμούν» για μια θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι και το τέταρτο σκαλί οδηγεί εκεί… Τα σενάρια όλα είναι πιθανά!

Στην ουρά τα πράγματα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα. Η ΚΠΡ με… ένα σμπάρο και έναν βαθμό μπορεί να πετύχει δύο τριγώνια, στερώντας από τη Σίτι το πρωτάθλημα και πανηγυρίζοντας την παραμονή της στην Πρέμιερ Λιγκ. Σε διαφορετική περίπτωση, η Μπόλτον θα έχει την τύχη στα χέρια της στην έδρα της Στόουκ.

Αναλυτικά τα παιχνίδια της 38ης και τελευταίας αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ:

Σάντερλαντ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

«Έχει ο καιρός γυρίσματα…» λέει ένα τραγούδι και πόσο αλήθεια έχει! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είδε τον τίτλο να χάνεται μέσα από τα χέρια της μαζί με τη διαφορά των 8 βαθμών στην κορυφή και όπως το 1968, όταν βρισκόταν σε καθεστώς… συγκατοίκησης με τη Σίτι, φιλοξενείται από τη Σάντερλαντ στην τελευταία αγωνιστική.

Μόνο που αυτή τη φορά καλείται να κάνει κάτι καλύτερο από εκείνη τη νύχτα, 44 χρόνια πριν…

Τότε, οι «πολίτες» ήταν αυτοί που είχαν πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου του πρωταθλητή Αγγλίας στην πρώτη κατηγορία. Τώρα, ετοιμάζονται για κάτι ανάλογο, εκτός κι αν…. οι «κόκκινοι διάβολοι» κάνουν πάλι το θαύμα τους, όπως το έχουν κάνει αρκετές άλλες φορές λόγω του DNA που τους έχει κάνει να πολεμούν μέχρι το τελευταίο λεπτό!

Τα πράγματα είναι λίγο – πολύ ξεκάθαρα.

Σε περίπτωση νίκης της Μάντσεστερ Σίτι, οι «πολίτες» στέφονται Πρωταθλητές Αγγλίας, με δεδομένο ότι θα διατηρήσουν το πλεονέκτημα της διαφοράς τερμάτων από τη Γιουνάιτεντ (εφόσον κερδίσει και αυτή) που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 8 γκολ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να ελπίζει στον τίτλο μονάχα με δική της νίκη και «γκέλα» της Σίτι, είτε με το πιο απίθανο σενάριο που είναι η κάλυψη της διαφοράς των 8 τερμάτων αν κερδίσουν και οι δύο σύλλογοι του Μάντσεστερ.

Το σίγουρο είναι πως αν η Γιουνάιτεντ σκοράρει πρώτη στο δικό της ματς, τη στιγμή που στο «Etihad» η Σίτι παραμένει στο 0-0 κόντρα στην ΚΠΡ, τότε τα νέα θα ταξιδέψουν γρήγορα και η πίεση θα είναι ικανή να θολώσει τη σκέψη των παικτών του Μαντσίνι!

Μάντσεστερ Σίτι – ΚΠΡ

Πέρυσι, έβαλε τέλος στην… αποχή 35 χρόνων από τους τίτλους, κατακτώντας το Κύπελλο Αγγλίας .Φέτος, ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην «ανομβρία» 44 ετών από τα πρωταθλήματα! Η Μάντσεστερ Σίτι φιλοξενεί την ΚΠΡ στο «Etihad» σε μια… φιέστα τίτλου στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ. Ή μήπως να μην βιάζεται;

Οι «πολίτες» με νίκη αδιαφορούν για το αποτέλεσμα του αγώνα στο «Στάδιο του Φωτός» ανάμεσα στη Σάντερλαντ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πανηγυρίζουν το πρώτο τους πρωτάθλημα έπειτα από το 1968! Σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, οι εξελίξεις είναι ικανές να ζωντανέψουν τον χειρότερο εφιάλτη των «πολιτών»!

Αυτό, διότι η ΚΠΡ δεν είναι αδιάφορη. Ούτε έχει πέσει. Είναι… λυσσασμένη για επιβίωση στην Πρέμιερ Λιγκ και ο Τζιμπρίλ Σισέ σκοπεύει να ξεπληρώσει επί χόρτου όσα στέρησε από τους νεοφώτιστους στα εφτά ματς από τα οποία απουσίασε λόγω αποβολών στο δεύτερο μισό του φετινού πρωταθλήματος.

Ας πάρουμε όμως τα σενάρια με τη σειρά. Όσον αφορά τη Μάντσεστερ Σίτι:

Σε περίπτωση νίκης της Μάντσεστερ Σίτι, οι «πολίτες» στέφονται Πρωταθλητές Αγγλίας, με δεδομένο ότι θα διατηρήσουν το πλεονέκτημα της διαφοράς τερμάτων από τη Γιουνάιτεντ (εφόσον κερδίσει και αυτή) που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 8 γκολ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να ελπίζει στον τίτλο μονάχα με δική της νίκη και «γκέλα» της Σίτι, είτε με το πιο απίθανο σενάριο που είναι η κάλυψη της διαφοράς των 8 τερμάτων αν κερδίσουν και οι δύο σύλλογοι του Μάντσεστερ.

Ας δούμε τώρα και την όψη από τα… χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας για την ΚΠΡ:

Η ΚΠΡ χρειάζεται μόλις έναν βαθμό για να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ, αφού βρίσκεται στο +2 από τη Μπόλτον και στην ισοβαθμία, η διαφορά τερμάτων (-22 έναντι -31) την ευνοεί και της επιτρέπει να αγωνίζεται στα «σαλόνια» και την επόμενη σεζόν.

Η Μπόλτον μπορεί να ελπίζει διότι η ΚΠΡ φιλοξενείται στο «Etihad» στην τελευταία αγωνιστική πρωταθλήματος και με τη Μάντσεστερ Σίτι να θέλει νίκη για να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλήματος, το έργο των Ρέιντζερς κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Οι «γουόντερερς» θα προσπαθήσουν να κάνουν το καθήκον τους στην έδρα της αδιάφορης Στόουκ και θα περιμένουν τα ευχάριστα από το Μάντσεστερ.

Ξεκάθαρα, όμορφα και απλά…

Νόριτς – Άστον Βίλα

Τις χωρίζουν έξι βαθμοί αλλά η πορεία τους στο φετινό πρωτάθλημα έχει εντελώς διαφορετικά πρόσημα! Η πετυχημένη Νόριτς του Πολ Λάμπερτ υποδέχεται στην τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ, την Άστον Βίλα, με τους οπαδούς της ομάδας να εντείνουν τις προσπάθειες και τις αντιδράσεις τους για την απομάκρυνση του Άλεξ ΜακΛις!

Η ισοπαλία (1-1) της περασμένης εβδομάδας με την Τότεναμ στο «Βίλα Παρκ» οριστικοποίησε την παρουσία των «χωριατών» στη μεγάλη κατηγορία και την επόμενη αγωνιστική περίοδο! Ε και; Ο κόσμος της ομάδας έχει τονίσει πως δεν του αρέσει αυτό που βλέπει μέσα στο γήπεδο και δεν τον ενδιαφέρει η επιβίωση στα «σαλόνια», αλλά ο αγχωτικός τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή.

Από την άλλη, ο Πολ Λάμπερτ απολαμβάνει τους καρπούς της σκληρής δουλειάς στα «καναρίνια», με την ομάδα του να μην κινδυνεύει σε κανένα σημείο της χρονιάς, να αγνοεί παντελώς τους κινδύνους περί υποβιβασμού και με την αξιόλογη εικόνα της να κερδίζει ακόμη περισσότερους οπαδούς και φίλους!

Δύο ομάδες που όπως προαναφέραμε τις χωρίζουν μόλις έξι βαθμοί στον πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά η απόστασή τους είναι πολύ μεγαλύτερη σε ουσία!

Το μεταξύ τους παιχνίδι θα μπορούσε να αποτελεί ένα από τα πιο αδιάφορα της 38ης και τελευταίας αγωνιστικής της σεζόν, αλλά και μόνο η εναντίωση των οπαδών της Άστον Βίλα στον ΜακΛις με ενδεχόμενη ένταση στις εκδηλώσεις… μίσους προς το πρόσωπό του, κάνουν το ματς να ξεχωρίζει!

Τότεναμ - Φούλαμ

Η Τότεναμ φιλοξενεί τη Φούλαμ στην τελευταία αγωνιστική της φετινής Πρέμιερ Λιγκ και είναι μπλεγμένη σε μια μεγάλη και… πολύπλοκη ιστορία! Με απλά λόγια, μπορεί να εξασφαλίσει συμμετοχή απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί να το κάνει μέσω προκριματικών αλλά μπορεί και να καταλήξει στο… Γιουρόπα Λιγκ!

Τα «σπιρούνια» δεν έχουν κανέναν για να ρίξουν το φταίξιμο εκτός από τους εαυτούς τους, αφού μετρούν μόλις μια νίκη στα εννέα τελευταία ματς, διαγράφοντας άδικα την επίδοση της μόλις μιας ήττας σε 19 αναμετρήσεις νωρίτερα μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Μια «στροφή» πριν το φινάλε, η Τότεναμ βρίσκεται στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, στο -1 από την Άρσεναλ και στο +1 από τη Νιούκαστλ. Με δική της νίκη απέναντι στη Φούλαμ, θα περιμένει μονάχα το αποτέλεσμα της Άρσεναλ με τη Γουέστ Μπρομ για να ξέρει αν θα υπάρχει πιθανότητα να τερματίσει στην τρίτη θέση. Θεωρητικά, και το τέταρτο σκαλί της εξασφαλίζει συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ, έστω και μέσω των προκριματικών, αλλά φέτος δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Αν η Τσέλσι κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ στον τελικό του Μονάχου στις 19 του μηνός, τότε συμμετέχει ως κάτοχος στους ομίλους της διοργάνωσης την επόμενη σεζόν.

Αυτό, σημαίνει ότι μόνο η πρώτη τριάδα της Πρέμιερ Λιγκ την ακολουθεί στη φάση των ομίλων και από την τέταρτη θέση ξεκινάει η… περιπέτεια του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο τέταρτος της βαθμολογίας μαζί με τον πέμπτο θα λάβουν μέρος στον τελευταίο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και η Λίβερπουλ θα ξεκινήσει λίγο νωρίτερα – ελέω κατάκτησης Λιγκ Καπ – συμμετέχοντας στον τρίτο προκριματικό γύρο.

Οι πιθανότητες της Τότεναμ για νίκη επί της Φούλαμ αυξάνονται από το γεγονός πως οι «cottagers» σε 37 επισκέψεις στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» έχουν μόλις δύο νίκες! Ωστόσο, με 52 βαθμούς στο «τσεπάκι», η ομάδα του Μάρτιν Γιόλ έχει τη μεγάλη της ευκαιρία να πάρει τη νίκη και να τερματίσει στην ψηλότερη θέση της ιστορίας της από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ.

Τσέλσι-Μπλάκμπερν

Με το μυαλό της Τσέλσι να βρίσκεται στον μεγάλο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το ερχόμενο Σάββατο και αυτό της Μπλάκμπερν στην Τσάμπιονσιπ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, οι δύο ομάδες αποχαιρετούν τη σεζόν στην μεταξύ τους αναμέτρηση του «Στάμφορντ Μπριτζ».

Χωρίς βαθμολογικό κίνητρο τόσο οι «μπλε», όσο και οι «ρόβερς», καθώς τα αποτελέσματα της περασμένης αγωνιστικής έβαλαν… ταφόπλακα στα όποια όνειρα είχαν ενόψει του σημερινού φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Ντι Ματέο στέφθηκε το περασμένο Σάββατο Κυπελλούχος Αγγλίας, επικρατώντας με 2-1 της Λίβερπουλ στο «Γουέμπλεϊ», ενώ τρεις μέρες αργότερα γνώρισε την ήττα με το «βαρύ» 4-1 από τους «κόκκινους», που την άφησε οριστικά στην 6η θέση της βαθμολογίας. Πλέον ο στόχος των Λονδρέζων είναι ένας… Η νίκη στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που εκτός από την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής θα σημάνει και την ανανέωση της παρουσίας τους στους ομίλους της νέας σεζόν.

Από την άλλη το συγκρότημα του Στιβ Κιν έζησε την Δευτέρα μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του. Η εντός έδρας ήττα (0-1) από τη Γουίγκαν, έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες για την παραμονή, επιβεβαιώνοντας και μαθηματικά τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ, μία «στροφή» πριν το φινάλε της περιόδου.

Στόουκ-Μπόλτον

Με το… αυτί στημένο στο Σίτι-ΚΠΡ, η Μπόλτον θέλει μόνο τη νίκη στο «Μπριτάνια» κόντρα στην αδιάφορη Στόουκ, για να καταφέρει στην τελευταία «στροφή» της Πρέμιερ Λιγκ να προσπεράσει την ΚΠΡ, εξασφαλίζοντας αυτή την παραμονή της στα «σαλόνια» του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Τα δεδομένα για την ομάδα του Όουεν Κόιλ μοιάζουν με… κουκιά μετρημένα! Η εντός έδρας «αυτοκτονία»-με το υπέρ της 2-0 να γίνεται 2-2 κόντρα στη Γουέστ Μπρομ-την περασμένη αγωνιστική την άφησε κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού και το -2 από την 17η θέση και την ΚΠΡ.

Συνυπολογίζοντας την σαφώς χειρότερη διαφορά τερμάτων από τους Λονδρέζους, οι φιλοξενούμενοι παίζουν μόνο για τη νίκη σήμερα, ελπίζοντας να μην έρθει ο… κόσμος ανάποδα στο «Etihad» και η Μάντσεστερ Σίτι επικρατήσει στο ραντεβού με την ιστορία που έχει κόντρα στην ΚΠΡ.

Σουόνσι-Λίβερπουλ

Χωρίς κανένα ουσιαστικό βαθμολογικό κίνητρο, Σουόνσι και Λίβερπουλ ρίχνουν την αυλαία της σεζόν στο «Λίμπερτι», με μοναδικό στόχο να τερματίσουν όσο ψηλότερα γίνεται στην κατάταξη της φετινής Πρέμιερ Λιγκ.

Οι «κύκνοι» ξεκίνησαν τη σεζόν ως ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό, ωστόσο ο Μπρένταν Ρότζερς και οι παίκτες του φρόντισαν όχι απλά να διαψεύσουν τα προγνωστικά, αλλά με το εξαιρετικό ποδόσφαιρο που κατέθεσαν στο χορτάρι, έγιναν σημείο αναφοράς, αποτελώντας την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.

Βίοι αντίθετοι για τη Λίβερπουλ, που ολοκληρώνει μία «τραυματική» σεζόν, γνωρίζοντας την περασμένη εβδομάδα την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου από την Τσέλσι, με το 4-1 κόντρα στους «μπλε» τρεις ημέρες αργότερα απλά να διασκεδάζει τις εντυπώσεις. Παρακαταθήκη η κατάκτηση του Λιγκ Καπ που εξασφάλισε από νωρίς την ευρωπαϊκή έξοδο για το συγκρότημα του Κένι Νταλγκλίς.

Γουίγκαν-Γουλβς

Όλη τη σεζόν περίμενε η Γουίγκαν για να δώσει παιχνίδι χωρίς άγχος και η μοίρα την έφερε να το κάνει στο τελευταίο της σεζόν! Φιέστα με …πανηγυρισμούς σωτηρίας για τους «λάτικς» κόντρα σε μία Γουλβς, η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό στην Τσάμπιονσιπ. Αδιάφορο βαθμολογικά το ματς.

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνες κατάφερε και εξασφάλισε την παρουσία της στην Πρέμιερ και την επόμενη σεζόν, με τη νίκη κόντρα στην Μπλάκμπερν και οι παίκτες του Ισπανού άσου θα μπορέσουν να αποχαιρετήσουν το κοινό της ομάδας χωρίς άγχος.

Οι «λάτικς» μετρούν 4 νίκες στα τελευταία 6 ματς με τους «λύκους» και βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα με 18 βαθμούς μαζεμένους στα 8 παιχνίδια που προηγήθηκαν για την Πρέμιερ.

Από την πλευρά της, η Γουλβς εδώ και καιρό αγωνίζεται για την τιμή των όπλων και δεν έχει καταφέρει να σκοράρει στα προηγούμενα 5 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Έβερτον-Νιούκαστλ

Γηπεδούχοι αδιάφοροι και φιλοξενούμενοι που καίγονται! Η Έβερτον υποδέχεται τη Νιούκαστλ και οι «καρακάξες» θέλουν να κάνουν το καθήκον τους και θα περιμένουν «στραβοπατήματα» των Τότεναμ και Τότεναμ για να ανέβουν στις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες βρίσκεται στην έβδομη θέση και δεν μπορεί να ανέβει περισσότερο στη βαθμολογία. Ωστόσο, ο Σκωτσέζος τεχνικός θέλει να αποχαιρετήσει το κοινό της ομάδας του με νίκη, βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα, στην οποία έσβησε …κεράκια μέσα στη σεζόν, γιορτάζοντας τα 10 του χρόνια στην ομάδα.

Αντίθετα, η Νιούκαστλ δεν έχει περιθώρια για απώλειες βαθμών και καίγεται για βαθμούς, αφού η πέμπτη θέση στην οποία είναι τώρα την αφήνει στο Europa League. Με νίκη, οι «καρακάξες» κάνουν το καθήκον τους και περιμένουν στραβοπατήματα από τις ομάδες του Λονδίνου που είναι πάνω της στον πίνακα, ώστε η σεζόν να κλείσει ιδανικά, με μία θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.

Γουέστ Μπρομ-Άρσεναλ

Νίκη και μόνο νίκη για να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο μία σεζόν που άρχισε με το χειρότερο. Η Άρσεναλ φιλοξενείται στην έδρα της Γουέστ Μπρομ και με τους τρεις βαθμούς εξασφαλίζει την τρίτη θέση που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Αρσέν Βενγκέρ μπορεί να …κλείσει στόματα με την τρίτη θέση, αν αναλογιστεί κανείς το πώς άρχισε η σεζόν για την Άρσεναλ και τα όσα ακούστηκαν ακόμη και για απομάκρυνση του Αλσατού τεχνικού.

Η Άρσεναλ ακόμη και να χάσει κρατά την τρίτη θέση, αρκεί Τότεναμ και Νιούκαστλ να πετάξουν και αυτές βαθμούς, αλλά οι «κανονιέρηδες» δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το …ρισκάρουν.

Αντίθετα, η Γουέστ Μπρομ δεν καίγεται για βαθμούς, αν και με νίκη σταθεροποιείται στην δέκατη θέση, στο πρώτο μισό δηλαδή της κατηγορίας. Οι «baggies» είναι αήττητοι στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της Πρέμιερ και έχουν κρατήσει ανέπαφη την εστία τους στα τελευταία έξι.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Κυριακή 13/5 (17:00)

Τσέλσι – Μπλάκμπερν
Έβερτον – Νιούκαστλ
Μάντσεστερ Σίτι – ΚΠΡ
Νόριτς – Άστον Βίλα
Στόουκ – Μπόλτον
Σάντερλαντ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Σουόνσι – Λίβερπουλ
Τότεναμ – Φούλαμ
Γουέστ Μπρομ – Άρσεναλ
Γουίγκαν – Γουλβς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x