Euroleague

«Δικαιολογία η διαιτησία για την ομάδα που χάνει»

«Δικαιολογία η διαιτησία για την ομάδα που χάνει». Αυτό ήταν το σχόλιο του Τζόρντι Μπερτομέου για τα παράπονα που εκφράστηκαν από την μεριά του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του Final 4 με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. O εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, ξεκαθάρισε ότι σέβεται ιδιαίτερα την οικογένεια Γιαννακόπουλου για την προσφορά της αλλά άφησε αιχμές για την στάση που κράτησε ο Θανάσης μετά το ματς με τους Ρώσους.

«Δικαιολογία η διαιτησία για την ομάδα που χάνει». Αυτό ήταν το σχόλιο του Τζόρντι Μπερτομέου για τα παράπονα που εκφράστηκαν από την μεριά του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του Final 4 με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. O εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, ξεκαθάρισε ότι σέβεται ιδιαίτερα την οικογένεια Γιαννακόπουλου για την προσφορά της αλλά άφησε αιχμές για την στάση που κράτησε ο Θανάσης μετά το ματς με τους Ρώσους.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι δεν...σκέφτεται να έρθει προς Αθήνα μεριά σύντομα, αφού: "Πιστεύω ότι είμαι καταζητούμενος, αν έχω διαβάσει καλά αυτά που γράφονται".

Στην καθιερωμένη συνάντηση του με δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη λίγες ώρες πριν τον τελικό της διοργάνωσης, ο Μπερτομέου στήριξε τον Κώστα Ρήγα για τις επιλογές του λέγοντας πως «είναι ένας σημαντικός παράγοντας και μας έχει βοηθήσει πολύ».

Αρχικά, ο Τζόρντι Μπερτομέου ρωτήθηκε για την διαιτησία και για τα παράπονα που εκφράστηκαν από την μεριά του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό του Final 4 με αντίπαλο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και εκείνος απάντησε, «Οι διαιτητές είναι εκπληκτικά χρήσιμοι για πολλούς ανθρώπους και αποτελούν δικαιολογία για αυτούς που χάνουν. Ξέρω πως οι παίκτες κάνουν λάθη, οι προπονητές κάνουν λάθη και εγώ περισσότερα. Πάντα μας ενδιαφέρει να ψάχνουμε καλούς διαιτητές». Στην συνέχεια κάλυψε τον υπεύθυνο για θέματα διαιτησίας της Ευρωλίγκας, Κώστα Ρήγα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά, «Μη ξεχνάτε πως ό,τι συμβαίνει είναι υπό την σκέπη της FIBA που συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά. Ο Κώστας Ρήγας είναι ένας σημαντικός παράγοντας και έχει βοηθήσει πάρα πολύ».

Ερωτηθείς για το αν θα επισκεφτεί στο μέλλον την Αθήνα απάντησε "Πιστευώ πως είμαι καταζητούμενος στην Αθήνα, εάν έχω διαβάσει σωστά τα δημοσιεύματα. Δεν θέλω να συζητήσω για ό,τι είπε ο Θανάσης (σ.σ. Γιαννακόπουλος). Φυσικά μπορώ να θυμηθώ το 2002 στην Μπολόνια, όταν μας απείλησε πως θα έπαιρνε την ομάδα και θα έφευγε. Πάντως, μπορείτε να μου πείτε πως έκανε ο Παναθηναϊκός δυναστεία σε όλη αυτή την περίοδο; Όταν κατέκτησαν πέντε φορές την Ευρωλίγκα πριν φτάσουν στο έκτο κύπελλο; Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την οικογένεια Γιαννακόπουλων. Αντίθετα, την σέβομαι και έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην Ευρωλίγκα και στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ".

Ασφαλώς, και έπλεξε το εγκώμιο της Turkish Airlines για την μεγάλη βοήθεια που έχει προσφέρει στην διοργάνωση αλλά και για το “One team Project”. «Θέλω να ευχαριστήσω την Turkish Airlines για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε για να τρέξει το πρότζεκτ μας. Είναι από τις λίγες φορές που το μπάσκετ γίνεται ένα από τα σημαντικά εργαλεία για να κάνουμε κοινωνικές αλλαγές. Eίναι πάρα πολύ σημαντικό για πολλούς ανθρώπους». Στην συνέχεια πήρε τον λόγο ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Φαρούκ Σιζμεσίογλου, ο οποίος είπε, «Με το πρότζεκτ αυτό, χρησιμοποιούμε το μπάσκετ για να βοηθήσουμε. Ξεκινήσαμε με την Εφές η οποία επισκέφθηκε ένα σχολείο με παιδιά με ειδικές ανάγκες για να τους δώσει δώρα και να φωτογραφηθούν μαζί τους. Σε κάθε χώρα υπάρχει και μία διαφορετική ομάδα. Άλμπα, Ρεάλ, Ολυμπιακός, Αρμάνι Μιλάνο, Ουνικάχα, ΤΣΣΚΑ και Εφές ήταν φέτος και του χρόνου θα διπλασιαστούν».

Επίσης, όσον αφορά στην τεχνολογία στην διαιτησία τόνισε, «θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όσο μπορούμε κι αυτό θα το κάνουμε πάντα σε συνεργασία με την FIBA. Ήδη έχουμε πετύχει πολλά».

Αναφορικά με το Ευρωμπάσκετ και το ενδεχόμενο να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, όπως γίνεται και στο ποδόσφαιρο, υποστήριξε, «είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να γίνεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάθε τέσσερα χρόνια αντί για δύο. Υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφορές αλλά πιστεύω πως θα βρεθεί η λύση. Μέλημα μας είναι να γίνονται ευρωπαϊκές διοργανώσεις εθνικού επιπέδου μέσα στην σεζόν γιατί το πρόγραμμα είναι ήδη γεμάτο».

Για την διανομή των εισιτηρίων του Final 4, υπογράμμισε, «δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε το σύστημα διανομής των εισιτηρίων. Καθαρά για λόγους ασφαλείας ο τρόπος θα μείνει ως έχει. Δεν θέλουμε να το ρισκάρουμε. Μπορεί να γίνεται όπως έγινε και πέρυσι, όταν οι φίλοι του Ολυμπιακού που είχαν προμηθευτεί εισιτήρια μέσω ημών δεν έχασαν τα χρήματα τους, πουλώντας τα εισιτήρια στους φίλους της Μακάμπι Τελ Αβίβ».

Για την απόφαση να διοργανωθούν τα δύο επόμενα Final 4 στο Λονδίνο, είπε «θέλουμε να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στην Αγγλία, μετά από την εμφάνιση των Λόντον Τάουερς στην Ευρωλίγκα. Την θεωρούμε μία αγορά την οποία δεν έχουμε εκμεταλλευτεί και χρειαζόμαστε σταθερότητα όπως τέτοιες αγορές είναι και της Ρωσίας και της Γερμανίας. Στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι κι εκεί. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε το μπάσκετ στην Αγγλία. Θα γίνουν και λάθη αλλά δουλεύουμε έτσι ώστε να φτάσουμε κάπου στο 80% από όσα περιμένουμε να δούμε».

Για όσα έχουν ακουστεί περί αλλαγής των ημερών διεξαγωγής των αγώνων της Ευρωλίγκας διευκρίνισε, «όλες οι ομάδες θα πρέπει να παίξουν στις ημέρες που έχουν οριστεί στο πρόγραμμα. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε το πρόγραμμα και θα γίνονται αγώνες την Παρασκευή. Αν θυμάμαι καλά, η Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε αγωνιστεί στο Final 4, Παρασκευή και δεν βλέπω τον λόγο να αλλάξουμε κάτι» και συνέχισε, «όλες οι ομάδες έχουν ψηφίσει από τον Οκτώβρη έτσι ώστε να αποφασίσουν αυτοί για να δώσουν πρόσκληση σε μία ομάδα που πληρεί τις προϋποθέσεις και έχει όλα τα εφόδια για να πάρει μέρος στην Ευρωλίγκα. Δεν εννοώ τις αγγλικές ομάδες».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση που υπάρχει και πως μπορεί η Λίγκα να την αντιμετωπίσει. «Έχουμε τριετές πλάνο για το Financial Fair Play και σκόπος μας είναι να υπάρχει σταθερή οικονομική κατάσταση. Δεν μπορούμε να έχουμε στην Λίγκα ομάδες που δεν πληρώνουν τους παίκτες τους. Η Λίγκα είναι μία συνολική επιχείρηση και στόχος μας είναι σε πέντε χρόνια από τώρα να είμαστε 100% έτοιμοι και να ξέρουμε τα οικονομικά στοιχεία των ομάδων. Εμείς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τις ομάδες, μόνο οι ίδιες μπορούν αν βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Εμείς μπορούμε μόνο να τους δώσουμε μία σταθερή δομή».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x