Red Bull Cliff Diving

Η ελίτ του Cliff Diving επιστρέφει!

Έντεκα κορυφαίοι αθλητές παγκοσμίου φήμης προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος Red Bull Cliff Diving World Series 2012 που φέτος θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του, έχει πλέον καθιερωθεί ως ο απόλυτος αγώνας high diving.

Έντεκα κορυφαίοι αθλητές παγκοσμίου φήμης προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος Red Bull Cliff Diving World Series 2012 που φέτος θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Τρία χρόνια μετά τη δημιουργία του, έχει πλέον καθιερωθεί ως ο απόλυτος αγώνας high diving.

Οι αθλητές βρίσκονται σε απίστευτη φόρμα και οι καταδύσεις είναι πιο δύσκολες από ποτέ, ωστόσο τα βασικά στοιχεία παραμένουν ίδια: οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου αγωνίζονται ενάντια στη βαρύτητα, απογειώνονται από ύψος 27 μέτρων και προσκρούουν στο νερό σε μόλις 3 δευτερόλεπτα αναπτύσσοντας ταχύτητες που ξεπερνούν τα 85 χλμ.

Για άλλη μια χρονιά το μοναδικό πρωτάθλημα θα αναδείξει τις πιο συγκλονιστικές καταδύσεις του κόσμου σε επτά αγώνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή. Οι αθλητές θα αναμετρηθούν σώμα με σώμα για τον πολυπόθητο τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, διαδίδοντας το πνεύμα του Cliff Diving σε ολόκληρο τον κόσμο!

Η σεζόν αναμένεται να είναι η πιο συναρπαστική έως τώρα με τους νικητές των προκριματικών να προσθέτουν σίγουρα ακόμα ένα κίνητρο στους ήδη καθιερωμένους αθλητές. Ο 23χρονος πρωτοεμφανιζόμενος David Colturi από τις ΗΠΑ, δεν είναι μόνο ο νεότερος αθλητής, αλλά, όπως φαίνεται, έχει κερδίσει από νωρίς την προσοχή των κριτών. Ο Βρετανός δύτης Blake Aldridge κατάφερε να φτάσει στους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 και είναι ο πρώτος αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και νικητής του πρώτου πρωταθλήματος Cliff Diving, Orlando Duque, επέστρεψε στην εξέδρα των καταδύσεων μετά από τον περσινό τραυματισμό στον αστράγαλο και είναι αποφασισμένος να ανακτήσει τον τίτλο από τον Βρετανό Gary Hunt.

Από οχτώ διαφορετικές χώρες και ένα ευρύ φάσμα ηλικίας μεταξύ 23 και 38 ετών, η περίφημη «χρυσή» εντεκάδα αποτελείται από τους εφτά καλύτερους αθλητές του περσινού πρωταθλήματος και τους τέσσερις αθλητές που προέκυψαν από τους προκριματικούς αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της χρονιάς στην Αυστραλία. Σε αυτή την εντεκάδα, θα προστεθούν έως και 3 αθλητές «μπαλαντέρ» σε κάθε αγώνα, οι οποίοι θα διεκδικήσουν βαθμούς στην συνολική βαθμολογία και πιθανώς μια θέση στην τελική κατάταξη.

Σε ένα άθλημα όπου τα τρία δευτερόλεπτα φαντάζουν με αιωνιότητα και ακόμα και το μικρότερο λάθος μπορεί να σου στερήσει την πρωτιά, η αναμέτρηση σώμα με σώμα θα ανεβάσει την αγωνία στα ύψη. Μόνο οι επτά καλύτεροι, μετά από τρεις γύρους και έναν «τυχερό» χαμένο, θα φτάσουν στην τελική αναμέτρηση. Πέντε διεθνείς κριτές θα βαθμολογούν την κάθε κατάδυση σε κλίμακα από το 0 έως το 10, καθώς και το συνολικό πρωτάθλημα, το οποίο αποτελείται από δύο υποχρεωτικές και δύο προαιρετικές καταδύσεις. Ο Αμερικανός θρύλος των καταδύσεων, και 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, Greg Louganis, θα συμμετέχει και φέτος στην 11μελή επιτροπή η οποία με τα «αετίσια» μάτια της θα κρίνει την απογείωση, τη στάση του σώματος των αθλητών όταν θα βρίσκονται στον αέρα και την είσοδο τους στο νερό.

Φυσικές και αστικές, απομακρυσμένες και γραφικές, έξι από τις επτά επιλεγμένες τοποθεσίες εισάγονται για πρώτη φορά στο φετινό καλεντάρι του κορυφαίου πρωταθλήματος. Η αυλαία σηκώνεται στις 22 Ιουνίου στην Κορσική, ακολουθεί στις αρχές Ιουλίου η βορειότερη τοποθεσία για φέτος, το Grimstad της Νορβηγίας, ενώ ένα μήνα αργότερα έρχονται οι ηφαιστειακές νήσοι Azores. Στα μέσα περίπου της αγωνιστικής σεζόν, το πρωτάθλημα θα φιλοξενηθεί σε μια μυστική τοποθεσία στην Ιρλανδία, και μετά στην πλέον αγωνιστική πόλη των ΗΠΑ, τη Βοστώνη. Σειρά θα έχει η Ουαλία που θα υποδεχτεί τους αθλητές στις αρχές Σεπτεμβρίου και τρεις εβδομάδες αργότερα, ο μεγάλος τελικός, θα διεξαχθεί στο Σουλτανάτο του Ομάν, στο γραφικό Wadi Shab.

Φτάνοντας αισίως στην τέταρτη σεζόν, Red Bull Cliff Diving World Series 2012 εξελίσσεται διαρκώς μέσα από μια σειρά καινοτομιών προκαλώντας έτσι την παγκόσμια ελίτ του cliff diving. Το σύνθημα παραμένει το ίδιο: Μόνο ο καλύτερος από τους καλύτερους μπορεί να κερδίσει τον τίτλο!

Αθλητές:

Alain Kohl ΛΟΥΞ 6ος στη γενική κατάταξη του 2011
Artem Silchenko ΡΩΣ 2ος στη γενική κατάταξη του 2011
Blake Aldridge Η.Β. Νεοσύλλεκτος 2012
Cyrille Oumedjkane ΓΑΛ 5ος στη γενική κατάταξη του 2011
David Colturi ΗΠΑ Νεοσύλλεκτος 2012
Gary Hunt ΟΥΚ Νικητής 2011
Jorge Ferzuli ΜΕΞ 11ος στη γενική κατάταξη του 2011
Kent De Mond ΗΠΑ 8ος στη γενική κατάταξη του 2011
Michal Navratil ΤΣΕΧ 3ος στη γενική κατάταξη του 2011
Orlando Duque ΚΟΛ 8ος στη γενική κατάταξη του 2011
Steven Lobue ΗΠΑ 10ος στη γενική κατάταξη του 2011

Κριτές:

Claudio De Miro ΙΤΑ Επικεφαλής κριτής, πρώην μέλος της Ιταλικής Ομάδας Καταδύσεων

Jose Antonio Martinez ΜΕΞ 2ος Επικεφαλής κριτής, κριτής FINA

Renato Rosi ITA Πρώην μέλος της Ιταλικής Ομάδας Καταδύσεων

Jeff Arbon ΑΥΣΤΡΛ/Η.Β Συμμετέχων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Seoul 1988)

Sarah Massenz ITA Επίτιμο μέλος FINA, Πρώην μέλος της Ιταλικής Ομάδας Καταδύσεων

Greg Louganis ΗΠΑ 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης,

Steve Foley ΑΥΣΤ 3 φορές Ολυμπιονίκης,

Andrey Ignatenko ΟΥΚ Νικητής του World Series 2009, στο La Rochelle.

Anke Piper ΓΕΡ Νικήτρια του αγωνίσματος από βατήρα 10μ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2002

Marion Reiff ΑΥΣΤ Συμμετείχε στο αγώνισμα συγχρονισμένων καταδύσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 και 2004

Ken Grove ΑΥΣΤΡΛ 2 φορές Ολυμπιονίκης


Πρόγραμμα αγώνων:

Ιούνιος 22–23 Κορσική ΓΑΛΛΙΑ
Ιούλιος 6–7 Grimstad ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ιούλιος 20–21 Azores ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Αύγουστος 3–4 Inis Mor ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αύγουστος 24–25 Βοστώνη ΗΠΑ
Σεπτέμβριος 7–8 Pembrokeshire, Ουαλία ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Σεπτέμβριος 27–28 Wadi Shab OMAN



Μιχάλης Ηλιού

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x