Ειδήσεις

Ο πρόγονος του Euro

Το πρώτο Euro όλοι ξέρουμε πως διεξήχθη το 1960. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα της δολοφονημένης Ρωσίδας δημοσιογράφου, Άννας Πολιτόφσκαγια, “Novaia Gazeta”, υπήρξε ένας «πρόγονός» του, που διοργανώθηκε 5 χρόνια πριν σε ένα γκούλαγκ της Σιβηρίας.

Το πρώτο Euro όλοι ξέρουμε πως διεξήχθη το 1960.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα της δολοφονημένης Ρωσίδας δημοσιογράφου, Άννας Πολιτόφσκαγια, “Novaia Gazeta”, υπήρξε ένας «πρόγονός» του, που διοργανώθηκε 5 χρόνια πριν σε ένα γκούλαγκ της Σιβηρίας.

Η ιταλική ιστοσελίδα “calciosport24” αναδημοσιεύει την ιστορία του προπομπού της διοργάνωσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, όπως αυτή εμφανίζεται στην εφημερίδα “Novaia Gazeta”.

Σύμφωνα με αυτή, το 1955, στο στρατόπεδο εργασίας νούμερο 7 στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, διεξήχθη το «πρωτόγονο» Euro.

Στο εν λόγω γκούλαγκ βρίσκονταν περισσότεροι από 2.000 φυλακισμένοι, διαφόρων εθνικοτήτων. Όλοι κατηγορούνταν για εγκλήματα κατά του κράτους και του έθνους και είχαν μεταφερθεί στη Σιβηρία από την Κίνα.

Οι φυλακισμένοι αποφάσισαν να διαγωνιστούν στο ποδόσφαιρο. Χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με την καταγωγή τους και ξεκίνησαν το τουρνουά, που οι ίδιοι ονόμασαν «ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου».

Τα τέρματα και οι μπάλες για την προπόνηση κατασκευάστηκαν από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές, ενώ για τους «επίσημους» αγώνες οι μπάλες είχαν προσφερθεί από τον Ερυθρό Σταυρό.

Οι ομάδες που πήραν μέρος σε αυτό το ιδιόμορφο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήταν η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρωσία. Για την ιστορία νικήτρια αναδείχτηκε η Γερμανία.

Κώστας Κουκάρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x