Κώστας Νικολακόπουλος

Πρώτο φιλικό με τις μεταγραφές!

Κριτικάραμε όλοι το 4-4-2 με το οποίο ουσιαστικά έπαιξε ο Ζαρντίμ στην Πορτογαλία κόντρα στην Σπόρτινγκ. Αν θέλετε το 4-4-1-1. Διότι, μας φάνηκε άστοχη η χρησιμοποίηση του Τζιμπούρ σε ρόλο δεύτερου κυνηγού, πίσω από το Μήτρογλου, σε συνδυασμό με την απουσία ενός οργανωτικού μέσου στα χαφ, που με τις πάσες του θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τους καλούς μπροστινούς.

Κριτικάραμε όλοι το 4-4-2 με το οποίο ουσιαστικά έπαιξε ο Ζαρντίμ στην Πορτογαλία κόντρα στην Σπόρτινγκ. Αν θέλετε το 4-4-1-1. Διότι, μας φάνηκε άστοχη η χρησιμοποίηση του Τζιμπούρ σε ρόλο δεύτερου κυνηγού, πίσω από το Μήτρογλου, σε συνδυασμό με την απουσία ενός οργανωτικού μέσου στα χαφ, που με τις πάσες του θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τους καλούς μπροστινούς.

Βέβαια, δεν είχαμε πει το ίδιο, στα τρία προηγούμενα φιλικά, όταν…

Με τη Νιούκαστλ ο Ολυμπιακός έπαιξε στα τελευταία 25 λεπτά με Μήτρογλου, Πάντελιτς στην επίθεση και Μανιάτη, Τάτο μόνους κεντρικούς χαφ. Κι όμως γύρισε το παιχνίδι και ισοφάρισε τους Άγγλους (με Μήτρογλου), παρότι μάλιστα έπαιξε στα 19 λεπτά με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μοντέστο.

Με τη Βίλεμ ο Ολυμπιακός έπαιξε σε όλο το β’ ημίχρονο στην επίθεση με Τζιμπούρ-Πάντελιτς (αρχικά) και με Μήτρογλου-Πάντελιτς (στη συνέχεια) και δύο κεντρικά χαφ (ο Ιμπαγάσα είχε γίνει αλλαγή στην ανάπαυλα). Κι όμως γύρισε το ματς από 1-2 σε 3-2.

Με τη Μάλαγα ο Ολυμπιακός στα πρώτα 20 λεπτά του β’ ημιχρόνου έπαιξε στην επίθεση με Μήτρογλου-Τζιμπούρ και μόνους κεντρικούς χαφ τους Μανιάτη, Φέισα. Κι όμως ισοφάρισε σε 1-1. Μετά μπήκε ο Ιμπαγάσα αντί του Μανιάτη και το σκορ έγινε 3-1. Με τη διαφορά ότι στο τέλος το 3-1 έγινε 3-3…

Θέλω να καταλήξω λοιπόν στο εξής: μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι πολύ απλοϊκό να πιστεύουμε ότι εξαιτίας ενός σχηματισμού ο Ολυμπιακός είχε τόσο απογοητευτική επιθετική παρουσία στη Λισαβόνα. Μήπως πρέπει να δούμε τι έδωσε ο κάθε παίκτης ξεχωριστά, στο επιθετικό κομμάτι;

Οι Μήτρογλου και Αμπντούν είχαν από μία μόλις καλή ολοκληρωμένη ενέργεια, στη φάση που συνδυάστηκαν κι ο Μανιάτης αστόχησε από σχετικά καλή θέση.

Ο Τοροσίδης είχε όλη κι όλη μία καλή σέντρα, στην προβολή του Μιραλάς, που έδιωξαν λίγο προ της γραμμής οι γηπεδούχοι.

Ο Χολέμπας δεν είχε ούτε μία καλή επιθετική ενέργεια. Ο Λυκογιάννης επίσης καμία. Ο Τάτος επίσης καμία. Ο Τζιμπούρ επίσης καμία. Ενώ ξεκίνησε καλά και ζητούσε μπάλα, η συνέχεια είχε για τον Αλγερινό μόνο πολλές ημιτελείς ενέργειες. Είτε γιατί δεν είχε ανάσες, είτε γιατί δεν είχε καλές συνεργασίες με τους συμπαίκτες του.

Όταν λοιπόν βλέπουμε όλους αυτούς τους παίκτες του Ολυμπιακού, που μπορεί να δημιουργήσουν φάση, να έχουν-όλοι μαζί-φτιάξει δύο ευκαιρίες σε 90 λεπτά, φταίει το σύστημα; Η, έστω μόνο το σύστημα; Η, φταίνε κι άλλα πράγματα, που έχουν να κάνουν με την απόδοση κάθε παίκτη ξεχωριστά; Πάντως, εκτός του Φέισα δεν υπήρξε παίκτης του Ολυμπιακού να έχει ζωντάνια από τη μέση και πάνω. Ο Σέρβος ήταν αυτός που πήρε προσπάθειες, έκανε κάποιες κάθετες κούρσες κι επιχείρησε κάποιες πάσες. Με μόνο ένα παίκτη, όμως, δουλειά δε γίνεται. Όταν μπήκαν ο Μιραλάς κι ο Φετφατζίδης, που κουνήθηκαν, υπήρξε άλλη επιθετική δραστηριότητα, ακριβώς γιατί είχαν μία διάθεση.

Οι παίκτες, αντίθετα, που είχαν στηρίξει την ομάδα στα προηγούμενα παιχνίδια δεν τράβηξαν καθόλου. Ο Μήτρογλου ήταν συνήθως δεύτερος στην μπάλα η, την έχανε εύκολα και φυσικά δεν αρκούν στο σέντερ φορ του Ολυμπιακού ένα καλό τακουνάκι και δύο καλές πάσες σε όλο το ματς. Ο δε Αμπντούν είχε λάθη μπροστά κι αμυντικά ενώ βοήθησε στην αρχή, μετά δεν βοηθούσε καθόλου τον μπακ που ήταν πίσω του (βλέπε Χολέμπας).

Για το αποψινό φιλικό έχει ενδιαφέρον και πόσο και πως θα παίξουν οι μεταγραφές του Ολυμπιακού, που μέχρι στιγμής δεν έχουν ουσιαστικά παίξει ούτε λεπτό! Ο Μασάδο, ο Γκρέκο κι ο Κοντρέρας. ¨όπως κι ο Φουστέρ!

Παρεμπιπτόντως, ο Μοντέστο είναι ένας από τους παίκτες που εσχάτως δείχνουν μακριά από τα αρχικά πλάνα του Ζαρντίμ για την ενδεκάδα. Με τη Βίλεμ δεν έπαιξε καθόλου, με τη Μάλαγα μπήκε στο 74 και με την Σπόρτινγκ στο 83…

Κι άλλος ένας εσχάτως με λίγο χρόνο συμμετοχής είναι ο Βλαχοδήμος, που με την Σπόρτινγκ δεν έπαιξε καθόλου και με τη Μάλαγα μπήκε αλλαγή στο 79, πρόλαβε όμως να κάνει δύο πολύ καλές ενέργειες. Ίσως να του δώσει στη Νάπολι λίγο χρόνο παραπάνω ο Ζαρντίμ.

Γκολκίπερ θα είναι ο Μέγερι, αφού είναι η σειρά του. Κι έτσι θα έχει ακριβώς ίδιο χρόνο με τον Κάρολ, τώρα στο φινάλε της προετοιμασίας!

Γενικά πρόκειται για ένα κρίσιμο φιλικό διότι και είναι το τελευταίο και είναι πολύ δυνατό και αμέσως μετά θα κάτσουν πρόεδρος και προπονητής από Δευτέρα-Τρίτη για οριστικές αποφάσεις επί του ρόστερ της ομάδας.

Κ. Νικολακόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x