Ελλάδα

Τι είδαμε από τον νέο Παναθηναϊκό

Οι συγκρίσεις με το όχι τόσο μακρινό παρελθόν είναι αναπόφευκτες, αλλά και άδικες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νέος Παναθηναϊκός παρουσίασε καλά στοιχεία στη χθεσινή φιλική νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα με 70-64. Το www.sport-fm.gr αναλύει το καινούριο πρόσωπο του «τριφυλλιού» και τους παίκτες του στο πρώτο τους δυνατό τεστ.

Οι συγκρίσεις με το όχι τόσο μακρινό παρελθόν είναι αναπόφευκτες, αλλά και άδικες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νέος Παναθηναϊκός παρουσίασε καλά στοιχεία στη χθεσινή φιλική νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα με 70-64.

Το www.sport-fm.gr αναλύει το καινούριο πρόσωπο του «τριφυλλιού» και τους παίκτες του στο πρώτο τους δυνατό τεστ.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Λένε πως «έχεις μόνο μία ευκαιρία να δημιουργήσεις πρώτη εντύπωση». Σίγουρα, λοιπόν, η πρώτη εικόνα του νέου Παναθηναϊκού ήταν ενθαρρυντική λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για ομάδα με νέο προπονητή, με μόλις δύο παίκτες από το περσινό ρόστερ, απουσίαζε ο ηγέτης της (Διαμαντίδης), ίσως η πιο «ηχηρή» μεταγραφή της (Ούκιτς) και ένας ακόμη ξένος (το «τεσσάρι» που θα αποκτηθεί), ενώ διαθέτει ένα μήνα μέχρι να μπει στη μάχη της Α1 και της Ευρωλίγκας και πολλούς περισσότερους μέχρι να κριθούν οι τίτλοι, προκειμένου να παρουσιαστεί όπως πρέπει και μπορεί.

Εξ αρχής είναι σαφής ο αμυντικός προσανατολισμός στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Με την αναπόφευκτη-λόγω της μείωσης του μπάτζετ και της αποχώρησης τόσων σπουδαίων παικτών-μείωση της ποιοτικής στάθμης της ομάδας, ο Αργύρης Πεδουλάκης άλλαξε προσανατολισμό (αλλά όχι φιλοσοφία). Στελέχωσε το ρόστερ με παίκτες που ως επί το πλείστον είναι νεαροί και με πλούσια αθλητικά προσόντα. Έτσι μπορεί οι «πράσινοι» φέτος να χάνουν σε… ταλέντο από την περσινή ομάδα, αλλά δείχνουν πως κερδίζουν σε ενέργεια. Οι επιθετικές αρχές δεν άλλαξαν πολύ. Το «σκεπτόμενο» μπάσκετ που τόσες φορές έχει αναφέρει στις δηλώσεις του ο Αργύρης Πεδουλάκης είναι ο στόχος της ομάδας. Σε πρώτη φάση δείχνει κάποιες στιγμές να τον πετυχαίνει κι άλλες να χάνεται στην προσπάθεια. Είναι κάτι που όμως έρχεται με το χρόνο, ειδικά σε μία ολοκαίνουρια ομάδα. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ταχύτητα στην κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση.

Ασφαλέστερα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν μετά το αποψινό πιο δυνατό τεστ απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Αλλά ακόμη και τότε θα είναι νωρίς…

Ο έλεγχος των παικτών

Σοφοκλής Σχορτσανίτης (16 λεπτά, 18π., 6/7 βολές, 6/9 δίποντα, 3 ριμπάουντ, 1 τάπα, 1 κλέψιμο, 1 λάθος, 5 φάουλ): Πιο αδύνατος και σοβαρός από ποτέ, απέδειξε πως θα είναι επιθετικά το σημείο αναφοράς του Παναθηναϊκού μέσα στη ρακέτα. Στα 18 λεπτά που βρισκόταν στο παρκέ όλοι τον έψαχναν στην επίθεση. Τα συστήματα του Αργύρη Πεδουλάκη επέτρεπαν στους συμπαίκτες του να του αδειάζουν τη ρακέτα, να… ξεμοναχιάζει τον αντίπαλο και είτε να τελειώνει τη φάση, είτε-στις περιπτώσεις που γινόταν νταμπλ-τιμ-να πασάρει γρήγορα έξω. Η άμυνα και τα ριμπάουντ δεν ήταν ποτέ το φόρτε του, γι’ αυτό χρειάζεται δίπλα του ένα «τεσσάρι» με ικανότητα σε αυτούς τους τομείς (και μάλλον όχι τον Πάνκο). Αν προστατεύει τον εαυτό του από τα εύκολα φάουλ, θα μένει περισσότερη ώρα στο παρκέ.

Ντέργουιν Κίτσεν (29 λεπτά, 10π., 4/4 βολές, 3/4 δίποντα, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος): Στην πρώτη του «δημόσια» εμφάνιση με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έδειξε να είναι καλύτερα προσαρμοσμένος στα προπονητικά «θέλω» από ό,τι έδειξε ποτέ ο Ντέιβιντ Λόγκαν. Σε αντίθεση με τον συμπατριώτη του προκάτοχο της θέσης, ο Κίτσεν παίζει περισσότερο με μυαλό παρά με ένστικτο. Πρόκειται για σπάνια περίπτωση Αμερικανού γκαρντ που διαβάζει καλά το παιχνίδι, βλέπει πρώτα τον συμπαίκτη και μετά το καλάθι, ενώ μπορεί να προσφέρει σε αρκετούς τομείς του παιχνιδιού. Έχοντας δίπλα του Διαμαντίδη ή/και Ούκιτς-δηλαδή άλλα δύο δίμετρα γκαρντ-και όχι παίζοντας σχεδόν μόνος του όπως χθες, θα μπορέσει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Άντι Πάνκο (25 λεπτά, 9π., 3/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 λάθη): Για την ποιότητά του δεν υπάρχει αμφιβολία, αφού MVP στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης δεν αναδεικνύεται κανείς τυχαία. Όμως δεν δείχνει να έχει προσαρμοστεί απόλυτα στον τρόπο παιχνιδιού. Στη Λαγκούν Άρο ήταν πρωταγωνιστής, είχε για πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια και όλοι τον έψαχναν. Τώρα είναι απλώς ένας κρίκος της αλυσίδας και καλείται να λειτουργήσει διαφορετικά. Σίγουρα μπορεί να προσφέρει περισσότερα.

Γιόνας Ματσιούλις (32 λεπτά, 11π., 5/5 βολές, 3/6 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη): Έδειξε σε καλή κατάσταση. Δεν είναι ο παίκτης που θα γίνει ηγέτης ή θα πρωταγωνιστήσει, αλλά είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σε άμυνα κι επίθεση. Υπηρετεί το σύστημα κι όχι αυτό εκείνον. Δεν είναι παίκτης του «10» σε κανέναν τομέα, αλλά του «7-8» σε όλους.

Μάικ Μπράμος (22 λεπτά, 11π., 2/2 βολές, 0/1 δίποντο, 3/6 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 ασίστ): Ούτε αυτός διαθέτει προσόντα για να ηγηθεί του Παναθηναϊκού, αλλά μία καλή ομάδα χρειάζεται «στρατιώτες» κι όχι μόνο «στρατηγούς». Ο Μπράμος θυσιάζεται για το σύνολο, είναι καλός αμυντικός, συνεπής στο σύστημα και παρότι δεν έχει ιδιαίτερη ευχέρεια στο να δημιουργεί για τον εαυτό ή τους συμπαίκτες του, μπορεί να εκτελεί από θέση, όπως έκανε και χθες. Μία πολύτιμη λύση για τις θέσεις «2» και «3».

Χίλτον Άρμστρονγκ (16 λεπτά, 2π., 1/3 δίποντα, 2 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα, 1 λάθος): Δεν βοήθησε όσο θα περίμενε κανείς, αλλά ελαφρυντικό του είναι πως μετρά λίγες (τις λιγότερες από κάθε άλλο παίκτη της ομάδας) μέρες στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού. Η παρουσία του κάτω από το καλάθι είναι επιβλητική λόγω σωματικών προσόντων, αλλά έχασε αρκετές μάχες από τους όχι ιδιαίτερα ποιοτικούς ψηλούς του Ερυθρού Αστέρα και δεν κατάφερε να τελειώσει 2-3 φάσεις μέσα στη ρακέτα. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ του.

Χάρης Γιαννόπουλος (19 λεπτά, 4π., 2/5 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 λάθος): Έπαιξε αρκετά, ίσως περισσότερο από ό,τι θα τον βλέπουμε στη συνέχεια. Σίγουρα εμφανώς βελτιωμένος μετά την περσινή του πορεία στο Περιστέρι, μπορεί να δώσει λύσεις από τον πάγκο. Είναι η ευκαιρία του να καθιερωθεί σταδιακά σε υψηλό επίπεδο.

Κώστας Τσαρτσαρής (20 λεπτά, 2π., 1/3 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 3 λάθη): Δείχνει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο, τουλάχιστον μέχρι να προσαρμοστεί απόλυτα ο Άρμστρονγκ ή να αποκτηθεί τεσσάρι. Με την εμπειρία του βοηθά σε άμυνα κι επίθεση στις δύο θέσεις της ρακέτας και μπορεί να έχει περισσότερη επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας σε σχέση με πέρυσι.

Βασίλης Ξανθόπουλος (17 λεπτά, 3π., 3/4 βολές, 4 ασίστ, 2 ριμπάουντ, 3 λάθη): Δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ σούπερ παίκτης, αλλά ο Παναθηναϊκός γνωρίζει τι πήρε και γιατί… Είναι τέταρτος στην ιεραρχία γκαρντ της ομάδας και θα έχει το ρόλο του «χαμάλη», όπως έκανε και χθες. Πρόκειται για θετικό στοιχείο στην ομάδα.

* Ο Γάιος Σκορδίλης έπαιξε μόλις 4 λεπτά και είναι αδύνατο να κριθεί. Άλλωστε αναμένεται να είναι εκτός δωδεκάδας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x