sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Δεν είναι... αγγελάκι ο Μέσι

Στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» παρουσιάστηκε η βιογραφία του Λιονέλ Μέσι, που κυκλοφορεί με τίτλο «Μέσι – Η βιογραφία ενός μύθου». Την παρουσίαση έκανε ο συγγραφέας του βιβλίου, Λούκα Καϊόλι, που «έβγαλε» είδηση αποκαλύπτοντας πως ο Μέσι «δεν είναι το καλό παιδάκι που φαίνεται». Ο Ιταλός, απλός και καταδεχτικός, δεν αρνήθηκε να μιλήσει αποκλειστικά στο sport-fm.gr, αποκαλύπτοντας πως οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, τους οποίους έχει γνωρίσει καλά, «ζουν σε άλλο πλανήτη».

Στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», στο εμπορικό κέντρο «Golden Hall», παρουσιάστηκε η βιογραφία του Λιονέλ Μέσι, που κυκλοφορεί με τίτλο «Μέσι – Η βιογραφία ενός μύθου». Την παρουσίαση έκανε ο συγγραφέας του βιβλίου, Λούκα Καϊόλι, που «έβγαλε» είδηση αποκαλύπτοντας πως ο Μέσι «δεν είναι το καλό παιδάκι που φαίνεται.» Ο Ιταλός, απλός και καταδεχτικός, δεν αρνήθηκε να μιλήσει αποκλειστικά στο sport-fm.gr, αποκαλύπτοντας πως οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές, τους οποίους έχει γνωρίσει καλά, «ζουν σε άλλο πλανήτη».

Είναι το μεγαλύτερο όνομα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα, αφού του λείπει μόνο ένα Μουντιάλ από τη συλλογή του. «Σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τόσο σε συμμετοχές όσο και σε γκολ. Ο Λιονέλ Μέσι είναι για πολλούς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου και οι τρεις συνεχόμενες «Χρυσές Μπάλες» που του έχουν απονεμηθεί ενισχύουν αυτήν την άποψη. Αν και είναι μόλις 25 ετών, η πορεία του στο χώρο είναι μακρά και ενδιαφέρουσα. Αυτό ήταν που ώθησε τον Ιταλό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Λούκα Καϊόλι, στο να ασχοληθεί με τη βιογραφία του μικρόσωμου Αργεντινού.

Η βιογραφία του Μέσι, με τίτλο «Μέσι – Η βιογραφία ενός μύθου» μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Η παρουσίασή της έγινε από τον ίδιο τον συγγραφέα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» του εμπορικού κέντρου «Golden Hall». Παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι δημοσιογράφοι Αντρέα Παλομπαρίνι και Αλέξανδρος Λοθάνο, που προλόγισαν. Το sport-fm.gr βρέθηκε στον «Ιανό» και παρουσιάζει όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν από έναν άνθρωπο που κέρδισε τους πάντες με την απλότητά του.

Στον πρόλογο της παρουσίασης το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος Αντρέα Παλομπαρίνι, που έκανε μια μικρή αναφορά στο γενικότερο έργο του Λούκα Καϊόλι και τόνισε πως η βιογραφία του Μέσι είναι αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας και πολλών ταξιδιών του συγγραφέα στην Αργεντινή. «Σκοπός του βιβλίου είναι να αναδειχτούν κάποιες άγνωστες ιστορίες που έχουν σχέση με το ποδοσφαιρικό φαινόμενο του 21ου αιώνα που ακούσει στο όνομα Λιονέλ Μέσι», είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας το λόγο ο Καϊόλι, εξήγησε γιατί επέλεξε να γράψει για έναν εν ενεργεία ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του. «Παρακολουθούσα ένα ντέρμπι Ρεάλ – Μπαρτσελόνα. Ήταν τότε που ο Ροναλντίνιο έκανε το μεγάλο παιχνίδι και πήρε μόνος του τον αγώνα. Αυτό που παρατήρησα ήταν ένας νεαρός παίκτης, που έδειχνε να μην επηρεάζεται από την ατμόσφαιρα του Μπερναμπέου. Μέσι ήταν το όνομά του και αμέσως σκέφτηκα, μαζί με τον εκδότη μου, πως θα ήταν καλό να ψάξουμε την ιστορία αυτού του παιδιού. Αν παρουσίαζε ενδιαφέρον, θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο. Ευτυχώς, με την έρευνά μου, ανακάλυψα πολλές πτυχές, άγνωστες στους περισσότερους, που είχαν να κάνουν με τα πρώτα βήματα του Λίο, Η ιδέα του βιβλίου έγινε πράξη και ιδού το αποτέλεσμα», είπε ο Ιταλός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε κάποιες ιστορίες που τον συγκίνησαν, όπως η πρώτη φορά που ο Μέσι έπαιξε μπάλα στην ομάδα όπου αγωνίζονταν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, μίλησε για τις συζητήσεις που είχε με το γιατρό που παρακολουθούσε τον νεαρό Αργεντινό, για τα ορμονικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα στη Βαρκελώνη, στο πόσο τον βελτίωσε η «Μασία», οι Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Τόνισε, δε, πως ο Μέσι δεν είναι «το καλό παιδάκι που όλοι νομίζουν. Έχει ένα παράξενο χαρακτήρα και έναν εγωισμό που δύσκολα φαίνεται.»

Όταν ρωτήθηκε για το αν ο Μέσι είναι καλύτερος του Μαραντόνα, ο Καϊόλι τόνισε πως είναι παράλογο να γίνονται συγκρίσεις. «Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι πως οι Αργεντίνοι περιμένουν μια προσωπικότητα σαν τον Ντιέγκο. Ο Μέσι δεν τους γεμίζει. Θα πειστούν μόνο αν κερδίσει το Μουντιάλ της Βραζιλίας», είπε.

Ο Καϊόλι συνέχισε να μιλάει για τις συνεντεύξεις που πήρε από όσους έζησαν από κοντά τον Μέσι. Μίλησε για τον Ράικαρντ, τον Μπιλάρδο, τον Βαλντάνο. Όλες τους βρίσκονται στο βιβλίο και έχουν να προσθέσουν κάτι ενδιαφέρον στο «φαινόμενο Μέσι». «Ας μην τα πούμε όλα, για να υπάρχει ενδιαφέρον στον αναγνώστη», σημείωσε ο συγγραφέας.

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο Καϊόλι μίλησε και για το μυθιστόρημά του «Αύριο» που αναφέρεται στη ζωή και την καθημερινότητα δύο γυναικών στην Ανδαλουσία του σήμερα, με τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Γελώντας, μάλιστα, ανάφερε πως «το βιβλίο αυτό δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο και απορώ γιατί γίνεται αναφορά σε αυτό.»

Στη συνέχεια ο Καϊόλι υπέγραψε βιβλία και μίλησε χαλαρά με τους παρευρισκομένους. Με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι ήταν πρόθυμος να μιλήσει για όλα. Χαμογελαστός και ευγενικός, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, δεν αρνήθηκε να μιλήσει σε κανέναν.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Λούκα Καϊόλι δέχτηκε να μιλήσει αποκλειστικά για τον sport-fm.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΟΥΚΑ ΚΑΪΟΛΙ

- Για το βιβλίο μιλήσατε ήδη αρκετά. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να σας θέσω κάποιες γενικότερες ερωτήσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο. Έχετε γνωρίσει πολλούς ποδοσφαιριστές και προπονητές. Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί υπάρχει τόση «βρωμιά» στο ποδόσφαιρό; Μπορείτε να πιστέψετε πως αυτοί με τους οποίους μιλάτε εμπλέκονται σε σκάνδαλα που συγκλονίζουν το χώρο;

- Δεν είναι εύκολο να απαντήσω. Θα έλεγα πως με τα χρήματα που παίζονται μέσω του στοιχήματος, ιδιαίτερα στην Ασία, άλλαξε το άθλημα. Είδαμε μια σειρά σκανδάλων, όπως αυτό της Ιταλίας όπου είναι μπλεγμένα μεγάλα ονόματα, ή της Γερμανίας παλιότερα, με τους διαιτητές που καθόριζαν τα αποτελέσματα. Ακόμα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ακούστηκε πως υπήρχε καθορισμός αποτελεσμάτων. Με τον τεράστιο όγκο χρημάτων που κινούνται γύρω από το ποδόσφαιρο είναι εύκολο να υπάρξουν φαινόμενα διαφθοράς και δωροδοκίας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς στο άθλημα, όπως στο Ισπανικό πρωτάθλημα, όπου υπάρχει η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα που μπορούν να ξοδέψουν τεράστια ποσά και οι υπόλοιποι που «τιμωρούνται» γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν την εφορία, ή να κάνουν ακριβές μεταγραφές. Οι ομάδες αυτές με τα τεράστια οικονομικά «ανοίγματα» αναγκάζονται να υποκύψουν σε παράνομες «πιέσεις». Πάντως δυσκολεύομαι να πιστέψω πως οι γνωστοί μου εμπλέκονται σε σκάνδαλα στημένων αγώνων ή κάτι τέτοιο. Ίσως δεν θέλω να το πιστέψω.

- Παρά την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ισπανία, δύο ομάδες ξοδεύουν μεγάλα ποσά. Πώς γίνεται αυτό;

- Δεν ξοδεύουν πια, ξόδευαν. Στο παρελθόν. Ήδη από αυτό το καλοκαίρι μείωσαν τις δαπάνες τους. Είδαμε ποιους πήραν η Ρεάλ και η Μπάρτσα. Τίποτα σε σχέση με παλιότερα. Και υπάρχουν άλλες ομάδες που ξόδεψαν ακόμα λιγότερα. Πώς κατάφερναν παλιά να δαπανούν τεράστια πόσά; Μέσω των τραπεζών. Όταν ο Φλορεντίνο Πέρεζ ξόδεψε αστρονομικά ποσά για να πάρει τον Κακά, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μπενζεμά, τα χρήματα τα είχε πάρει με μορφή δανείου από την σημερινή «Bankia», την τράπεζα που βρίσκεται εν μέσω κρίσης στις μέρες μας. Σήμερα καμία τράπεζα δεν δίνει δάνειο τόσο εύκολα, ούτε καν στις μεγαλύτερες ομάδες.

- Με όσα λέτε καταλαβαίνω πως για εσάς το ποδόσφαιρο είναι λιγότερο σπορ και περισσότερο επιχείρηση. Αληθεύει αυτό;

- Είναι μια μεγάλη επιχείρηση, πολύ περισσότερο από άθλημα. Αν και βλέποντας μια ενέργεια του Μέσι ή ένα γκολ του Ρονάλντο, η συγκίνηση που προκαλούν κάνει πολλούς να πιστεύουν πως πρόκειται, ακόμα, για σπορ.

- Συνεπώς ο κόσμος στον οποίον ζούμε, αντικατοπτρίζεται στο ποδόσφαιρο;

- Κατά ένα τρόπο, ναι. Οι μικρές ομάδες είναι όπως οι απλοί άνθρωποι, με πολλά προβλήματα και λίγες ελπίδες. Έπειτα υπάρχει η διαφθορά, τα οικονομικά προβλήματα, η ανασφάλεια. Όλα αυτά υπάρχουν στην κοινωνία, υπάρχουν και στο ποδόσφαιρο. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως οι μεγάλοι παίκτες ζουν μέσα σε ένα «χρυσό κλουβί», με όλα τα εκατομμύρια που εισπράττουν και τον τρόπο ζωής τους και δεν αντιλαμβάνονται ποια είναι η αληθινή, η πραγματική ζωή. Η καθημερινότητα του απλού ανθρώπου δεν χωράει στο μυαλό τους. Σαν να ζουν σε έναν άλλο κόσμο. Παρότι, πολλοί από αυτούς, για να μην πω οι περισσότεροι, προέρχονται από μια ζωή δύσκολη, με οικογενειακά προβλήματα, φτώχια και ανέχεια. Μόλις γίνουν γνωστοί, τα ξεχνούν όλα. Δεν θυμούνται τις δικές τους ρίζες. Από πού ξεκίνησαν. Και δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτά που περνάει ο απλός κόσμος.

Στο παρασκήνιο της κουβέντας, ο Καϊόλι μίλησε και για άλλα θέματα, χρησιμοποιώντας αρκετές φορές σκληρή «γλώσσα». Για αυτά τα ζητήματα ζήτησε ευγενικά να μην δημοσιοποιηθούν, κάτι που έγινε απολύτως σεβαστό.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΥΚΑ ΚΑΪΟΛΙ
Ο Λούκα Καϊόλι είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1958 και από το 2001 ζει στη Μαδρίτη. Εργάστηκε σε μερικές από τις σημαντικότερες εφημερίδες της Ιταλίας, καθώς και στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Για τις έρευνες και τη δουλειά του έχει βραβευτεί πολλές φορές.

Ειδικεύεται στις βιογραφίες αθλητών, αφού έχει ήδη εκδώσει αυτές του Ροναλντίνιο, του Τόρες, του Μπενζεμά, του Κριστιάνο Ρονάλντο και τελευταία του Μέσι. Ακόμα έχει γράψει για τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, τον Ραϊμόντ Ντομενέκ και τον Λανς Άρμστρονγκ. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 17 γλώσσες και κυκλοφορούν σε 37 και πλέον χώρες.

Ο Καϊόλι έχει γράψει και ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Αύριο» που δεν σχετίζεται με τον αθλητισμό.

Κώστας Κουκάρας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x