Επικαιρότητα

Το εκπληκτικό Νομισματικό Μουσείο Αθήνας, εντυπωσιάζει με τις εκθέσεις του

Εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, η περιοδική έκθεση: «Κοιτάσματα Πολιτισμού: Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική», σε συνεργασία με την καταξιωμένη εικαστικό - χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ.

Εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, η περιοδική έκθεση: «Κοιτάσματα Πολιτισμού: Από τους Αρχαίους Σφραγιδόλιθους στη Σύγχρονη Χαρακτική», σε συνεργασία με την καταξιωμένη εικαστικό - χαράκτρια Βίκυ Τσαλαματά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ.

Βρέθηκα χθες εκεί και ομολογουμένως εντυπωσιάστηκα από την απλότητα της εκδήλωσης, μεστή βέβαια σε περιεχόμενο. Ομολογουμένως δεν είχα επισκεφθεί το Νομισματικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 10-12 και στεγάζεται στο κτήριο Ιλίου Μέλαθρον, το οποίο ήταν η κατοικία του διάσημου Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλήμαν, ο οποίος άλλαξε το ρου της ιστορίας ανακαλύπτοντας την Τροία, τις αρχαίες Μυκήνες και πολλούς άλλους σημαντικού χώρους της αρχαιότητας. Διάλεξε την Ελλάδα για να ζήσει τη ζωή του, μολονότι πέθανε στη Νάπολη της Ιταλίας σε ένα ταξίδι του, παντρεύτηκε Ελληνίδα και απέκτησε δύο παιδιά.

Αξίζει να σημειώσω ότι το πρίφημο Ιλίου Μέλαθρον, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και αποτελεί κόσμημα για την Αθήνα και όλη τη χώρα με τις περίφημες τοιχογραφίες και τα κείμενα στους τοίχους, αποτελεί δημιούργημα του Ερνέστου Τσίλερ, στον οποίο ο Σλήμαν ανέθεσε τη σχεδίαση και ανοικοδόμηση. Ο Τσίλερ έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε πολλά άλλα κτήρια της Αθήνας (Προεδρικό Μέγαρο, Εθνικό Θέατρο κ.α.) αλλά και άλλων επαρχιακών πόλεων, όντας ο αρχιτέκτονας που συνδύασε ελληνική και ρωμαϊκή τεχνοτροπία, προσθέτοντας δικές του πινελιές. Για να ολοκληρώσω το ρεπορτάζ από το Ιλίου Μέλαθρον, ασφαλώς και απευθύνεται σε μεγαλύτερους σε ηλικία. Αποτελεί το μοναδικό αμιγώς Νομισματικό Μουσείο του κόσμου, διαθέτει εκπληκτικές συλλογές καθώς και Ολυμπιακά Μετάλλια, μεταξύ των οποίων το πρώτο χρυσό από του Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Η επίσκεψη στο Μουσείο μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με καφέ ή ποτό στο μπαρ του κήπου που λειτουργεί ανεξάρτητα από το Μουσείοκαι είναι επισκέψιμο για τον καθένα. Είναι, πραγματικά, μιά όαση χαλάρωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Τώρα, όσον αφορά στην έκθεση, αφορμή στάθηκε το Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων της Αθήνας, το «Athens Print Fest» 2012.
Πρόκειται για ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της υψηλής αισθητικής αξίας των χαρακτικών έργων της διεθνούς φήμης εικαστικού.

Εκτίθενται οκτώ δημιουργίες της σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από σφραγιδόλιθους, πλαισιωμένες από δεκαεννέα αρχαίους σφραγιδόλιθους και δύο σφραγιδοκύλινδρους. Μορφές ανθρώπων και ζώων προερχόμενες από σφραγιδόλιθους, αλλά και συνθέσεις που θυμίζουν τα αναπτύγματα των σφραγιδοκυλίνδρων εικονίζονται στα χαρακτικά της.
Ιχνηλατώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτά τα «πολιτισμικά κοιτάσματα», η καλλιτέχνης Βίκυ Τσαλαματά εμπνέεται από αυτά, σπάει τις φόρμες του παρελθόντος, που χωρίς να τις διαλύει, τις γονιμοποιεί, δημιουργώντας με σύγχρονες τεχνικές πρωτότυπα χαρακτικά έργα τέχνης.

Τα έργα της έκθεσης, αριστουργήματα μικροτεχνίας, προέρχονται από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν οι δημιουργίες της εικαστικού σε «συνομιλία» με έργα της αρχαιότητας, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων καινοτόμων δράσεων του Νομισματικού Μουσείου, που στόχο έχουν την προβολή του Μουσείου στο ευρύ κοινό, την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, τη δυναμική συμμετοχή του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας, με την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού και την όσμωση της αστείρευτης, πολιτιστικής μας παρακαταθήκης με την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής μας.

Μέσα από την παράλληλη έκθεση του νέου με το παλιό, καθώς τα αρχαία αντικείμενα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για σύγχρονους καλλιτέχνες, αποδεικνύεται ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν παραμένει στατική, αλλά αφομοιωμένη και μετουσιωμένη προβάλλεται μέσα από τα σύγχρονα έργα τέχνης.

Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, την επιστημονική επιμέλεια η αρχαιολόγος Σταματούλα Μακρυπόδη, ενώ τη μουσειoγραφική μελέτη και την εφαρμογή της υπογράφει ο μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος.

Η έκθεση λειτουργεί στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Α΄ ορόφου του Ιλίου Μελάθρου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2013.


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x