Επικαιρότητα

Δηλητηρίασαν τον Οζάλ

Ίντριγκες, στρυχνίνη και Κουρδικό! Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην Τουρκία η είδηση ότι ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Τουργκούτ Οζάλ, δολοφονήθηκε το 1993 με δηλητήριο. Διόλου τυχαίο ότι λίγο πριν το θάνατό του διαπραγματευόταν με τον ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν την πολιτική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.

Ίντριγκες, στρυχνίνη και Κουρδικό! Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην Τουρκία η είδηση ότι ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Τουργκούτ Οζάλ, δολοφονήθηκε το 1993 με δηλητήριο.

Διόλου τυχαίο ότι λίγο πριν το θάνατό του διαπραγματευόταν με τον ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν την πολιτική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.

Στις 2 Οκτωβρίου ο τάφος του Οζάλ άνοιξε, μετά από δικαστικό αγώνα που έδωσαν επί δύο χρόνια τα μέλη της οικογένειάς του. Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης της σορού, τους δικαίωσαν. Το πόρισμα των ειδικών έκανε λόγο για ισχυρό δηλητήριο (στρυχνίνη) που παρέλυσε το αναπνευστικό σύστημα και προκάλεσε καρδιακή προσβολή.

Ο Τουργκούτ Οζάλ εξελέγη Πρόεδρος της Τουρκίας το 1989 και πέθανε το 1993, σε ηλικία 65 ετών, ενόσω ήταν ακόμη επικεφαλής του κράτους.

Ίσως επειδή κι ο ίδιος ο Οζάλ ήταν κουρδικής καταγωγής, προσπάθησε να σταματήσει τις εχθροπραξίες μεταξύ του Στρατού και των Κούρδων αυτονομιστών του PKK.

Βρήκε δίαυλο επικοινωνίας με τον στρατιωτικό αρχηγό των ανταρτών, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με τον οποίο φέρεται να είχε μυστικές επαφές για την επίτευξη ανακωχής, με προοπτική την οριστική κατάπαυση του πυρός, μέσω πολιτικής συμφωνίας.

Μπορεί και να επιτύγχανε αν οι δράστες (Στρατηγοί ;) δεν προχωρούσαν στη δολοφονία του, όπως είχαν κάνει και το 1961 με τον Αντνάν Μεντερές.

Ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα, συνελήφθη, καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x