Χρήστος Σούτος

Από σταθερά αχίλλειος πτέρνα

Για μια ακόμα φορά , στο ΣΕΦ , γίναμε θεατές στο ίδιο έργο που βλέπουμε από το ξεκίνημα των φετινών επίσημων υποχρεώσεων του Ολυμπιακού είτε αυτός αγωνίζεται εντός είτε εκτός έδρας . Σαφείς αμυντικές αδυναμίες , επαναλαμβανόμενες σε όλα τα παιχνίδια , έκαναν πάλι την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα ένα θεωρητικά εύκολο βράδυ να μετατραπεί σε ντέρμπι.

Για μια ακόμα φορά , στο ΣΕΦ , γίναμε θεατές στο ίδιο έργο που βλέπουμε από το ξεκίνημα των φετινών επίσημων υποχρεώσεων του Ολυμπιακού είτε αυτός αγωνίζεται εντός είτε εκτός έδρας. Σαφείς αμυντικές αδυναμίες , επαναλαμβανόμενες σε όλα τα παιχνίδια , έκαναν πάλι την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα ένα θεωρητικά εύκολο βράδυ να μετατραπεί σε ντέρμπι.

Χωρίς ενέργεια , με πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, με τη ρακέτα να θυμίζει αεροδιάδρομο διεθνών πτήσεων οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα επέτρεψαν στους, μέχρι το χθεσινό παιχνίδι , ακίνδυνους Κροάτες να πιστέψουν στο θαύμα και να το κυνηγήσουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Σε κανένα σημείο του αγώνα , οι ερυθρόλευκοι , δεν μπόρεσαν να πετύχουν έστω και την ελάχιστη αμυντική προσήλωση με αποτέλεσμα να δεχθούν 77 πόντους από μια ομάδα που στην μέχρι τώρα παρουσία της , στα εκτός έδρας ματς της , μετά βίας ξεπερνούσε τους 65 πόντους . Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς από νωρίς κατάλαβε πως απέναντί του είχε έναν αρκετά αγχωμένο Ολυμπιακό , άλλωστε ενδεχόμενη ήττα των πρωταθλητών Ευρώπης στη χθεσινοβραδινή αναμέτρηση , ίσως τους οδηγούσε ακόμα και σε πρόωρο αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης .

Προσπάθησε , έτσι , να διατηρηθεί για όσο μεγαλύτερο μέρος του ματς μπορούσε σε κοντινή απόσταση στο σκορ , γνωρίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε εκνευρισμό στους γηπεδούχους. Κατάφερε να τελειώσει το ημίχρονο μένοντας μόνο με επτά πόντους πίσω , εξαιτίας κυρίως , ενός μίνι σερί του Ολυμπιακού στα τελευταία δύο - τρία λεπτά . Ξεκινώντας το δεύτερο ημίχρονο και με τους παίκτες του Μπαρτζώκα , να μην μπορούν να βρουν αμυντική ισορροπία , ροκάνισε την διαφορά με επιμέρους σκορ 14 - 18 στο τρίτο δεκάλεπτο φθάνοντας έτσι στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου σε απόσταση βολής από τους ερυθρόλευκους .

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στην τελευταία περίοδο , όπου και πέρασε μπροστά στο σκορ με διαφορά που έφθασε και τους πέντε πόντους στο 33' και τους επτά στο 34' . Κάπου εκεί μίλησε όμως η προσωπικότητα ορισμένων παικτών του ΟΣΦΠ στα χέρια των οποίων ακούμπησε όλη η ομάδα για την τελική της αντεπίθεση . Οι κακές επιθετικές επιλογές των Κροατών , που στο σημείο αυτό πλήρωσαν την απειρία στη διαχείριση του υπέρ τους σκορ , οδήγησαν το παιχνίδι στο πόντο λίγο πριν την τελική ευθεία . Το καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ του Χάινς και το γκολ - φάουλ του Κώστα Σλούκα στην ίδια φάση έδωσαν το προβάδισμα στον Ολυμπιακό , που χάρη και στην ψυχραιμία των Παπανικολάου και Σλούκα - 4/4 βολές - πήρε μια πολύ δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και πολύ σημαντική νίκη .

Η αλήθεια είναι , πως , στην αρχή της χρονιάς πολλοί θεωρούσαν ότι και φέτος το βασικό όπλο του Ολυμπιακού , στην προσπάθεια διατήρησης των σκήπτρων του σε Ελλάδα και Ευρώπη , θα ήταν η ενέργεια που έβγαζε στην άμυνα και στα ριμπάουντ , στοιχεία που του έδιναν μεγάλη ώθηση στην επίθεση αλλά και στη σωστή κατανομή χρόνου και δυνάμεων μέσα στο ίδιο το παιχνίδι. Το αποτέλεσμα και οι εμφανίσεις , όμως , μέχρι τώρα στη σεζόν άλλα δείχνουν . Αποκαλύπτουν αμυντικές αδυναμίες , ιδιαιτέρα μέσα στη ρακέτα , οπού οι ερυθρόλευκοι τρώνε πολλά καλάθια . Κομβικό σημείο για την αμυντική αυτή μεταστροφή αποτελεί ,αναμφίβολα , η απουσία ενός γρήγορου ψηλού που θα αποτρέπει την εκτέλεση πολλών pick and roll αλλά και θα έπαιζε το ρόλο " σκιάχτρου " στη διάθεση των αντιπάλων γκαρντ για διείσδυσή.

Ρόλο που έπαιζε πέρυσι ο Ντόρσεϊ που στη φετινή χρονιά και μέχρι να φύγει ήταν ωσεί παρόν . Ο Χάινς είναι σαφές , και λόγω σωματικών προσόντων , δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο , ενώ και ο Μαυροειδής δεν έχει την απαιτούμενη ποιότητά , με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ομάδα αμυντικά . Σημαντικό πρόβλημα , παρουσιάζεται επίσης , και στα ριμπάουντ τόσο στην άμυνα όσο και στη επίθεση . Μεγάλο όπλο του περυσινού Ολυμπιακού ήταν η διαρκής ανανέωση επιθέσεων και η σταθερότητα στο αμυντικό ριμπάουντ , που δεν επέτρεπε αντίστοιχες επιθέσεις στους αντιπάλους του . Φέτος , όμως , όλο και λιγότεροι παίκτες πηδούν για τα "σκουπίδια " στις δύο πλευρές του παρκέ . Και επιθετικά όμως ο πρωταθλητής Ευρώπης , παρουσιάζει δυσλειτουργίες .

Ο Σπανούλης αναλώνεται σε περισσότερες ατομικές ενέργειες παρά σε συνεργασίες , η περιφέρεια δεν βοηθάει όσο πέρυσι , ενώ και ο Πρίντεζης υπάρχουν στιγμές ή και ολόκληρα ματς που " λείπει " επιθετικά . Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος και το φετινό μπέρδεμα ρόλων του Παπανικολάου , εξαιτίας και της έλευσης του Περπέρογλου , που αυξάνει σε σημαντικό επίπεδο το βάθος του ΟΣΦΠ στη θέση τρία πάντως , εύκολα καταλαβαίνει γιατί ο φετινός Θρύλος εμφανίζεται βραχυκυκλωμένος.

Βέβαια είναι ακόμα αρχή της σεζόν και περιθώρια υπάρχουν . Ήδη ο προβληματικός Ντόρσεϊ έδωσε την θέση του στον Τζος Πάουελ , έναν 29χρονο Αμερικανό σέντερ με εξαετή θητεία στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή με τους Λέικερς , αν και σε συμπληρωματικό ρόλο , που τα στοιχεία δείχνουν πως θα βοηθήσει περισσότερο επιθετικά από τον προκάτοχο του . Κάτι που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός να βάλει σαν παράμετρο στο παιχνίδι του .

Αυτά προς το παρόν , λίγο πριν μπούμε σε μια εβδομάδα ιδιαιτέρως κρίσιμη για τα ελληνικά χρώματα στην Ευρωλιγκα με τον Ολυμπιακό να ταξιδεύει στο Μιλάνο αναζητώντας την πρώτη φετινή του εκτός έδρας νίκη και τον ΠΑΟ να υποδέχεται την Κιμκι στο ΟΑΚΑ , μια ομάδα που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει , αν γίνεται και με διαφορά , αφού αποτελεί την βασική του αντίπαλο για την κατάληψη της τρίτης θέσης του ομίλου του .

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x