Χρήστος Σούτος

Είναι όντως ντέρμπι κορυφής ;

Ο λόγος για το προσεχές παιχνίδι που διεξάγεται την Κυριακή στην Τούμπα, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της δωδέκατης αγωνιστικής και αναμένεται να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Γράφει ο Χρήστος Σούτος.

Ο λόγος για το προσεχές παιχνίδι που διεξάγεται την Κυριακή στην Τούμπα, ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της δωδέκατης αγωνιστικής και αναμένεται να τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ελλάδας. Το ερωτηματικό στον τίτλο δεν προκύπτει μόνο από μια απλή ανάγνωση του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος, όπου μετά το πέρας έντεκα αγωνιστικών ημερών ο περυσινός νταμπλούχος έχει ήδη αποσπαστεί από τον πιο άμεσο διώκτη του, δικέφαλο της συμπρωτεύουσας, οκτώ ολόκληρους βαθμούς, χωρίς μάλιστα να έχει ακόμα ηττηθεί, αλλά και στο κατά πόσο στο βάθος του φετινού μαραθωνίου μπορεί η ομάδα, του άρτι αφιχθέντα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας Ιβάν Σαββίδη, να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον Ολυμπιακό στο δρόμο για την κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου.

Γράφει ο Χρήστος Σούτος.

Με δεδομένο μάλιστα, πως οι έτεροι μεγάλοι του ποδοσφαιρικού πλανήτη Ελλάδα βολοδέρνουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έχοντας πρωτίστως να αντιμετωπίσουν τα τεράστια οικονομικά τους προβλήματα που τους απειλούν άμεσα με ολοκληρωτικό αφανισμό, αφού ο αγωνιστικός τους μαρασμός έχει ήδη επέλθει, είναι, περισσότερο από ποτέ, εμφανής η έλλειψη σοβαρού ανταγωνισμού στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έτσι μοναδικό ζητούμενο της τρέχουσας περιόδου μοιάζει να είναι το κατά πόσο είναι ικανός ο σύλλογος του Πειραιά να κατακτήσει αήττητος το φετινό τρόπαιο γράφοντας μια ακόμα χρυσή σελίδα στην ένδοξη ιστορία του εντός συνόρων, ισοφαρίζοντας με αυτό τον τρόπο το ρεκόρ του αιωνίου αντιπάλου Παναθηναϊκού, που μέχρι σήμερα παραμένει ο μόνος που το έχει πετύχει τη σεζόν 1963 - 64 με προπονητή τον Στέφαν Μπόμπεκ που με την περίφημη ανανέωση που πραγματοποίησε έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία της μεγάλης ομάδας του 1971 που υπό τις οδηγίες του μεγάλου Φέρεντς Πούσκας έφθασε να διεκδικήσει το " άγιο δισκοπότηρο " του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σε επίπεδο συλλόγων, στον τελικό του Γουέμπλεϊ απέναντι στον μεγάλο Αγιάξ του Γιόχαν Κρόιφ.

Η μάχη της Τούμπας, λοιπόν, δείχνει να αποτελεί το πρώτο πραγματικά μεγάλο εμπόδιο για την ομάδα του Λεονάρντο Ζαρντίμ στην προσπάθεια διατήρησης του αήττητου. Ερχόμενος από την αναμέτρηση της περασμένης Τετάρτης, στο Γκεζελκίρχεν με τη Σάλκε που τον έθεσε εκτός συνέχειας Champions League, αλλά και με την πρόκριση στο Europa για δεύτερη στη σειρά χρονιά στα χέρια του, βρίσκει απέναντι του έναν ΠΑΟΚ ξεκούραστο και διψασμένο να αποδείξει ότι με την είσοδο στην νέα εποχή μετά την έλευση του Ιβάν Σαββίδη, είναι ο μόνος που μπορεί να αμφισβητήσει, την εντός των τειχών, κυριαρχία του Ολυμπιακού.

Ο εκ Ρωσίας ομογενής επιχειρηματίας από την πρώτη στιγμή της παρουσίας στα κοινά της ομάδας της Θεσσαλονίκης έδειξε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η εμπλοκή του στον ΠΑΟΚ δεν είναι απλώς για τη συμμετοχή, αλλά ότι φιλοδοξεί σταδιακά να μετατρέψει τον σύλλογο σε ισότιμο διεκδικητή των εγχώριων τίτλων, αλλά και της οικονομικής πίτας που απορρέει από αυτά, λόγω της συμμετοχής στο Champions League. Φάνηκε, μάλιστα, να γνωρίζει αρκετά καλά και το παιχνίδι των εντυπώσεων. Από την αρχή μίλησε κατά του υπάρχοντος κατεστημένου που δεν επιτρέπει στον ΠΑΟΚ να ανοίξει τα φτερά του, προσδιόρισε ότι μοναδικός αντίπαλος του είναι ο Ολυμπιακός και μίλησε για την προοπτική κατάκτησης τίτλων μέσα από σωστή οργάνωση του σωματείου σε ευρωπαϊκά πρότυπα και όχι με αλόγιστες σπατάλες.

Εντύπωση, θετική κατά τη γνώμη μου, δημιούργησε η σαφής αναφορά του στα φαινόμενα βίας και το πόσο αποστρέφεται τέτοιου είδους πρακτικές εκφοβισμού των αντιπάλων ομάδων στα εντός έδρας ματς του δικεφάλου, τονίζοντας σε όλους τους τόνους πως είναι αποφασισμένος να τα πατάξει εν τη γενέσει τους. Βέβαια και ο ίδιος γνωρίζει ότι πέρα από την οργάνωση και τη δημιουργία παικτών μέσα από εσωτερική δουλειά ο ΠΑΟΚ για να αλλάξει επίπεδο χρειάζεται άμεσα μεταγραφές προσωπικοτήτων σε θέσεις κλειδιά του ρόστερ του. Γι' αυτά, όμως ο Γενάρης είναι προ των πυλών. Τώρα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ελπίζει πως οι υπάρχοντες παίκτες έχουν τα φόντα να κρατήσουν ψηλά την ομάδα.

Άλλωστε κανείς σοβαρός επενδυτής που γνωρίζει, έστω και ελάχιστα, το αντικείμενο δεν περιμένει πως το τωρινό ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι ικανό να απειλήσει σε βάθος ενός μαραθωνίου τον πολύ πιο έτοιμο και πλήρη από όλες τις απόψεις Ολυμπιακό.

Αγωνιστικά, τώρα, για το συγκεκριμένο ματς της Κυριακής θεωρώ πως η ομάδα του Γιώργου Δώνη έχει τα φόντα να κοιτάξει στα μάτια τον Ολυμπιακό και γιατί όχι να τον νικήσει κιόλας. Με παίκτες που μαρκάρουν στο κέντρο, όπως η αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος Κάτσε, αλλά και ο Λάζαρ στην περίπτωση που προτιμηθεί από τον κόουτς του δικεφάλου, με επιθετικούς, όπως ο Σαλπιγγίδης, που ακολουθούν μέχρι και κοντά στην περιοχή της ομάδας τους τον αντίπαλο παίκτη μπορεί να κουράσει το ήδη καταπονημένο κέντρο της ομάδας του Ζαρντίμ.

Αμυντικά οι ερυθρόλευκοι μένουν αρκετά εντός της περιοχής τους και επιτρέπουν, όπως φάνηκε και στην αναμέτρηση της Τετάρτης πολλά σουτ εκτός αυτής στους αντιπάλους τους. Απέναντι στην καλύτερη ελληνική ομάδα σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, οι παίκτες του Δώνη αρέσκονται στο να σουτάρουν και να δοκιμάζουν τα πόδια τους από μακρινή απόσταση, η πρακτική αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία. Επιπλέον η παρουσία του Λώρενς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, δίπλα στον Κλάους στην επίθεση δίνει τη δυνατότητα στον επιθετικό του ΠΑΟΚ να βρεθεί εντός περιοχής μόνο με τον προσωπικό του φρουρό και όχι ανάμεσα στα στόπερ, αφού ο Ιρλανδός προτιμά να τραβιέται εκτός περιοχής παρασύροντας έτσι και τον προσωπικό του αντίπαλο και δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο χώρους για τον Αθανασιάδη. Οι ερυθρόλευκοι από την άλλη μεριά, όπως έχουν δείξει σε όλα τα δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια τους, προτιμούν να περιμένουν τον αντίπαλο χτυπώντας τον στην κόντρα χάρη στις γρήγορες αντεπιθέσεις τους.

Είτε με Μήτρογλου είτε με Τζιμπούρ στην κορυφή έχουν την δυνατότητα να απειλήσουν αναπάσα στιγμή. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς θα παίξει ποίοι παίκτες θα προτιμηθούν από τον Πορτογάλο τεχνικό για τα άκρα της μεσαίας γραμμής του Ολυμπιακού, αλλά και το πως αυτοί θα συμπεριφερθούν ανασταλτικά. Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ βγάζει στην επίθεση δύο παίκτες από την πλευρά που κινείται η μπάλα αν ο ακραίος μέσος του Ολυμπιακού ξεχαστεί θα δημιουργήσει αυτομάτως αμυντική ανισορροπία και χώρους που είναι ικανοί να εκμεταλλευτούν οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Αυτά προς το παρόν και με την ελπίδα να δούμε ένα πραγματικά μεγάλο ντέρμπι, που τόσο ανάγκη έχει το πρωτάθλημα μας σας αφήνω.

Υ.Γ. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής σε Περιστέρι και ΟΑΚΑ " παίζονται " πολλά. Στην περίπτωση του Ατρόμητου ενδεχόμενη αποτυχία αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς, ενώ στην αναμέτρηση του σταδίου η ΑΕΚ καλείται να κερδίσει έναν ακόμα τελικό κόντρα σε μια ομάδα με τους ίδιους, θεωρητικά, στόχους. Κάθε ματς που κερδίζουν τα πιτσιρίκια του Λίνεν τα δυναμώνει ενόψει συνέχειας που προβλέπεται δύσκολη, ιδιαίτερα όσο καθυστερεί η είσοδος Βιντιάδη στα κοινά του συλλόγου. Τέλος παιχνίδι ειδικών συνθηκών και αυτό στην πρωτεύουσα της Ηπείρου λόγω Αναστόπουλου και παρελθόντος των δύο ομάδων.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x