Χρήστος Σούτος

Αρκεί άραγε μόνο ο Ρότσα;

Tο βράδυ πέφτει στο Λονδίνο, κόντρα στην Τότεναμ, η αυλαία των υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού για τη φάση των ομίλων του Europa League. Το γεγονός και μόνο πως οι πράσινοι κατόρθωσαν μετά το κάκιστο ξεκίνημα τους στη διοργάνωση να διεκδικούν την πρόκριση τους στον επόμενο γύρο στο τελευταίο τους παιχνίδι συνιστά ένα μικρό θαύμα.

Tο βράδυ πέφτει στο Λονδίνο, κόντρα στην Τότεναμ, η αυλαία των υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού για τη φάση των ομίλων του Europa League. Το γεγονός και μόνο πως οι πράσινοι κατόρθωσαν μετά το κάκιστο ξεκίνημα τους στη διοργάνωση να διεκδικούν την πρόκριση τους στον επόμενο γύρο στο τελευταίο τους παιχνίδι συνιστά ένα μικρό θαύμα.

Γράφει ο Χρήστος Σούτος

Η ομάδα του Ρότσα με νίκη απόψε θα βρίσκεται στην κλήρωση της 20ης Δεκεμβρίου πετώντας εκτός συνέχειας του θεσμού τους Άγγλους. Πόσο όμως εφικτό είναι κάτι τέτοιο δεδομένης και της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων. Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Από τη μια πλευρά η πλούσια αγγλική, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα μέσα ευρωπαϊκά δεδομένα, ομάδα με παίκτες εγνωσμένης αξίας και από την άλλη ο φετινός Παναθηναϊκός, που μέχρι την απομάκρυνση του Πορτογάλου, έμοιαζε με τον φτωχό συγγενή του ομίλου χάνοντας στην πρεμιέρα ακόμα και από την άγνωστη σε πολύ κόσμο Μάριμπορ με κάτω τα χέρια.

Η έλευση του Χούαν Ραμόν Ρότσα πριν από λίγο καιρό έδωσε άλλη ψυχολογία στους ποδοσφαιριστές του τριφυλλιού κάτι που φάνηκε στα αποτελέσματα της ομάδας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Με μοναδική παρένθεση την ήττα στα Χανιά από τον Πλατανιά, που ήταν συνδυασμός κακής αγωνιστικής παρουσίας και του " ρεσιτάλ " διαιτησίας του Αρετόπουλου, σε όλα τα υπόλοιπα ματς είναι κάτι παραπάνω από εμφανής η ανάκαμψη των πρασίνων.

Επειδή όμως δεν είναι όλα θέμα ψυχολογίας και μόνο, ο Αργεντινός τεχνικός βελτίωσε το προφίλ της ομάδας εντός του αγωνιστικού χώρου κάνοντας κάποια απλά πράγματα, που τόσο δύσκολα έμοιαζαν στην εποχή Φερέιρα. Έβαλε τους σωστούς παίκτες στη σωστή θέση, σταμάτησε τους πειραματισμούς και έκανε τους αθλητές του να χαίρονται το παιχνίδι, όπως εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς και στα πρόσωπα τους κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Το ερώτημα είναι εάν αρκούν όλα τα παραπάνω για να πετύχει σήμερα το βράδυ ο Παναθηναϊκός το θαύμα και να νικήσει την Τότεναμ στο σπίτι της αποκλείοντας την από τον επόμενο γύρο. Από μόνα τους σαφώς και όχι, αλλά πια και με την εικόνα των πρασίνων τον τελευταίο χρονικό διάστημα δεν μπορείς να τους θεωρήσεις εκ προοιμίου αποκλεισμένους. Ο Ρότσα, σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, γνωρίζει το DNA του τριφυλλιού στην Ευρώπη και πως να το βγάλει στην επιφάνεια.

Θα μεταφέρει στους ποδοσφαιριστές του το πάθος του και θα τους μπολιάσει με το απαραίτητο θάρρος που απαιτείται για να δουν σαν ίσος προς ίσο στα μάτια τους φημισμένους αντιπάλους τους. Είναι σίγουρο πως με τον Χουάν στο πάγκο ο ΠΑΟ δεν θα καταθέσει τα όπλα αμαχητί και πως οι Άγγλοι θα πρέπει να ματώσουν για να τον κερδίσουν. Σε ένα τέτοιο ματς οι τακτικές και οι αναλύσεις που αφορούν τα πιθανά συστήματα και αγωνιστικά στησίματα των δύο μονομάχων λίγη σημασία έχουν.

Όταν ο αντίπαλος σου είναι εμφανώς ανώτερος σε όλα τα επίπεδα δύο πράγματα χρειάζεσαι για να επικρατήσεις. Προσήλωση για 90 λεπτά σε ότι σου ζητήσει ο προπονητής σου, καρδιά και συνοδοιπόρο την τύχη. Με το τρίπτυχο αυτό έχεις ελπίδες να κλέψεις το ματς.

Άλλωστε όπως έχουν πει και πολύ μεγάλοι προπονητές οι θέσεις δεν υπάρχουν στο γήπεδο παρά μόνο στην κερκίδα και πως με το σφύριγμα του άρχοντα του αγώνα τα συστήματα πάνε περίπατο, με την έννοια που μπορεί κάποιος να φαντάζεται τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις σαν ένα γιγαντιαίο ξύλινο ποδοσφαιράκι, όπως αυτά των παιδικών μας χρόνων ή την ηλεκτρονική τους έκδοση στις μέρες μας. Μην ξεχνάτε πως η ομορφιά του σπορ αυτού, που το αναγορεύει σε βασιλιά έναντι πολλών άλλων αθλημάτων είναι το απρόβλεπτο και η δυνατότητα του Δαυίδ να ονειρεύεται και να πετυχαίνει συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο άθλημα την κατατρόπωση του Γολιάθ.

Καλή επιτυχία στους πράσινους στο δύσκολο έργο τους απόψε και μακάρι ο επόμενος γύρος του δεύτερου τη τάξει ευρωπαϊκού θεσμού να μας βρει με δύο εκπροσώπους, αφού εκεί ήδη βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο πρωταθλητής Ολυμπιακός.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x