Κώστας Νικολακόπουλος

Ποτέ να χάνω από τον Παναθηναϊκό!

Καλά κάνουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού και πανηγυρίζουν για την καλή απόδοση της ομάδας τους στο ντέρμπι.

Καλά κάνουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού και πανηγυρίζουν για την καλή απόδοση της ομάδας τους στο ντέρμπι.

Απλά θα ήθελα να υπενθυμίσω τρία πράγματα, που έχουν να κάνουν με δεδομένα. Γιατί οι εντυπώσεις έρχονται και παρέρχονται. Τα δεδομένα μένουν.

Πρώτο δεδομένο: στα 12 τελευταία ντέρμπι μεταξύ των δύο αιώνιων, ανεξαρτήτως έδρας, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει το ένα. Ένα στα 12 και μάλιστα με το νικητήριο γκολ με πέναλτι και ταυτόχρονη αποβολή ερυθρόλευκου, με συνέπεια ο Ολυμπιακός να παίζει με δέκα παίκτες στην τελευταία μισή ώρα του αγώνα. Ο Ολυμπιακός έχει πέντε νίκες και τα άλλα έξι παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Δεύτερο δεδομένο: στα 18 τελευταία ντέρμπι μεταξύ των δύο αιώνιων, με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει επίσης το ένα. Μάλιστα, αυτή η νίκη του ήταν με τον Ολυμπιακό βαθμολογικά αδιάφορο, καθώς ήταν ουσιαστικά πρωταθλητής και 11 πόντους μπροστά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό, το 2007. Ο Ολυμπιακός έχει εννιά νίκες και τα υπόλοιπα οκτώ παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Τρίτο δεδομένο: στα 186 ντέρμπι στην ιστορία των δύο μεγάλων συλλόγων, σε όλες τις διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός έχει 75 νίκες κι ο Παναθηναϊκός 46, ενώ τα υπόλοιπα 65 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αφού ο Παναθηναϊκός μειονεκτεί κατά 29 νίκες του Ολυμπιακού, θα χρειαστεί για να τον ξεπεράσει 15 χρόνια, στα οποία θα κερδίζει συνεχώς δύο φορές τον χρόνο τον Ολυμπιακό. Στατιστικά μοιάζει απίθανο. Ποδοσφαιρικά μοιάζει αδύνατο.

Αν, πάντως, απομονώσουμε τα παιχνίδια πρωταθλήματος από του κυπέλλου και ξεχωρίσουμε μόνο εκείνα για την Α’ Εθνική, δηλαδή εδώ και μισό και πλέον αιώνα, η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη για τον Παναθηναϊκό. Διότι, ο Ολυμπιακός έχει 39 νίκες κι ο Παναθηναϊκός 26, ενώ τα υπόλοιπα 43 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Όπερ σημαίνει ότι για να ξεπεράσει ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό θα χρειαστεί… μόλις 13 χρόνια συνεχόμενων νικών, δύο ανά πρωτάθλημα.

Ειδικότερα με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό τα αποτελέσματα είναι 23-19-11 (συνεπώς με 12 νίκες παραπάνω), ενώ με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό είναι 15-24-15 (συνεπώς πλήρης ισορροπία). Άρα, ακόμη κι ως γηπεδούχος δεν υπερέχει ο Παναθηναϊκός.

Πως μου ήρθε να τα γράψω όλα αυτά; Η εύκολη απάντηση είναι ότι θέλω να τσιγκλήσω τους φίλους Παναθηναϊκούς. Αλλά δεν είναι έτσι. Τα έγραψα, όταν κάποια στιγμή σκέφθηκα μήπως ήταν καλύτερα να έβαζε ο Πετρόπουλος το γκολ στο 86 και να έχανε ο Ολυμπιακός. Ώστε να ταρακουνιόντουσαν λίγο παραπάνω, όλοι στην ομάδα. μήπως, δηλαδή, έβγαινε σε καλό.

Αλλά βλέποντας μπροστά μου όλα αυτά τα δεδομένα, σκέφθηκα πολύ απλά ότι δε θέλω, ει δυνατόν, ποτέ να χάνω από τον Παναθηναϊκό…

Κ. Νικολακόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x