Euroleague

Γκρίζοι… Χίμκι

Πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε. Ή μάλλον δεν τον άφησαν οι «γκρι». Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 78-77 από τη Χίμκι στη Μόσχα τερματίζοντας τρίτος στον πρώτο όμιλο της Ευρωλίγκας. Πολλά και δικαιολογημένα παράπονα των «πράσινων» για τη διαιτησία που στο φινάλε «έσπρωξε» τους γηπεδούχους. Κορυφαίοι Λάσμε (19π., 8 ριμπ. 3 τάπες), Διαμαντίδης (14π., 5 ασίστ, 5 κλεψ.), Μπανκς και Ματσιούλις (15π.), αποχώρησε τραυματίας ο Σχορτσανίτης.

Πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε. Ή μάλλον δεν τον άφησαν οι «γκρι». Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 78-77 από τη Χίμκι στη Μόσχα τερματίζοντας τρίτος στον πρώτο όμιλο της Ευρωλίγκας. Πολλά και δικαιολογημένα παράπονα των «πράσινων» για τη διαιτησία που στο φινάλε «έσπρωξε» τους γηπεδούχους. Κορυφαίοι Λάσμε (19π., 8 ριμπ. 3 τάπες), Διαμαντίδης (14π., 5 ασίστ, 5 κλεψ.), Μπανκς και Ματσιούλις (15π.), αποχώρησε τραυματίας ο Σχορτσανίτης.

Έφτασε αργά, ξεκίνησε… αργά

Η κίνηση στους δρόμους της Μόσχας ανάγκασε την αποστολή του Παναθηναϊκού να φτάσει με καθυστέρηση και μόλις 15 λεπτά πριν το προγραμματισμένο τζάμπολ στο γήπεδο. Παρά το σύντομο ζέσταμα, οι «πράσινοι» άρχισαν καλά το παιχνίδι με τους Διαμαντίδη, Κίτσεν, Ματσιούλις, Τσαρτσαρή και Λάσμε. Με αιχμή τον τελευταίο προηγήθηκαν μετά από τέσσερα αγωνιστικά λεπτά (7-8), αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Πλάνινιτς έδωσε ρυθμό και σκορ στη Χίμκι, που έφτασε σε διαφορά επτά πόντων (19-12). Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Σχορτσανίτης πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις για 29 δευτερόλεπτα, καθώς από ένα φάουλ του Λόντσαρ στραβοπάτησε και χτύπησε στο ήδη τραυματισμένο του πέλμα, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί στον πάγκο.

Η αντεπίθεση δεν είχε διάρκεια

Χωρίς «Σόφο» και στο -7 μπήκε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο δεκάλεπτο. Είχε όμως έναν εξαιρετικό οργανωτικά και εκτελεστικά Μάρκους Μπανκς, που πότε με προσωπικά καλάθια και πότε με ασίστ έδινε λύσεις στην επίθεση. Ο Λάσμε συνέχιζε να αξιοποιείται σωστά από τους συμπαίκτες του, ενώ με γκολ-φάουλ του Ματσιούλις οι «πράσινοι» ανέκτησαν το προβάδισμα (27-28). Για λίγο όμως, αφού παρά την καλή επιθετική λειτουργία (έστω κι αν υπήρχε αστοχία σε βολές και τρίποντα), το «τριφύλλι» παρουσίαζε σταθερά αδυναμίες στα μετόπισθεν και τον έλεγχο των ριμπάουντ. Άλλο που δεν ήθελε ο πανούργος Πλάνινιτς εκμαιεύοντας φάουλ και ο Ντέιβις χτυπώντας μέσα από τη ρακέτα να στείλουν τη Χίμκι στα αποδυτήρια με προβάδισμα επτά πόντων, 46-39.

Τον συνέφερε ο Διαμαντίδης

Εφιαλτικό ήταν το ξεκίνημα στο δεύτερο μέρος για τον Παναθηναϊκό. Δίχως εύκολο καλάθι και με πολλά λάθη, επέτρεψε στη Χίμκι να φτάσει για πρώτη φορά σε διψήφια τιμή διαφοράς (54-43). Ένα τρίποντο του Μπράμος κι ένα καλάθι του Ματσιούλις ροκάνισαν τη διαφορά στους έξι (54-48), αλλά ο Αργύρης Πεδουλάκης είδε Λάσμε και Τσαρτσαρή να χρεώνονται με τέταρτο φάουλ, τη στιγμή που ο Σχορτσανίτης ήταν λαβωμένος στον πάγκο. Μια τεχνική ποινή στον Λάσμε έδωσε δικαίωμα στους γηπεδούχους να ξεφύγουν πάλι με εννιά (58-49), αλλά κάπου εκεί ήρθε η ώρα του Διαμαντίδη. Με οκτώ συνεχείς πόντους και ταυτόχρονα καλή άμυνα στον Πλάνινιτς έφερε τον Παναθηναϊκό σε απόσταση βολής (58-57) και το δεκάλεπτο έκλεισε με 61-59.

Σφύριξαν… έδρα

Με ένα ακόμη προσωπικό καλάθι του αρχηγού του, το «τριφύλλι» έφερε το ματς σε απόλυτη ισορροπία (61-61), ενώ με ένα απίθανο τρίποντο του Ματσιούλις ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά (66-67) στα μέσα της τέταρτης περιόδου, ενώ Φριτζόν και Ντέιβις αποσύρονταν στον πάγκο με πέντε φάουλ. Κάποια αβίαστα λάθη στην επίθεση και η αστοχία του Λάσμε στις βολές έδωσαν την ευκαιρία στη Χίμκι να προηγηθεί με 72-69 τριάμισι λεπτά πριν το τέλος. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη με Μπανκς (72-72) και Λάσμε (74-74) παρέμεινε στο ματς, αλλά ήρθε ένα ακόμη από τα πολλά φαλτσοσφυρίγματα των διαιτητών υπέρ των γηπεδούχων. Ο Ματσιούλις χρεώθηκε για ανεξήγητο λόγο αντιαθλητικό φάουλ στον Λόντσαρ, αυτός με δύο βολές έβαλε ξανά μπροστά την ομάδα του (76-74), ενώ μετά από ένα χαμένο ριμπάουντ και τους διαιτητές να δείχνουν… Χίμκι ο εξοργισμένος με τις αποφάσεις των διαιτητών κόουτς του Παναθηναϊκού χρεώθηκε δύο τεχνικές ποινές και αποβλήθηκε. Με διαδοχικές βολές οι Ρώσοι έφτασαν στο τελικό 78-77, που έφερε τους «πράσινους» στην τρίτη θέση του ομίλου.

Δεκάλεπτα: 21-14, 46-39, 61-59, 78-77.

Χίμκι (Κουρτινάιτις): Όγκουστιν 2, Φριτζόν 13, Βιάλτσεφ 6, Λόντσαρ 10, Ρίβερς 12, Μόνια 6, Χβοστόφ, Ζουκανένκο, Πλάνινιτς 16, Ντέιβις 13, Νίλσεν.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 4, Πάνκο 6, Ματσιούλις 15, Λάσμε 19 (8 ριμπ., 3 τάπες), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 14 (5 ασίστ, 5 κλεψ.), Κίτσεν 2, Μπανκς 15 (5 ριμπ.), Σκορδίλης, Σχορτσανίτης.

Διαιτητής: Χοσέ Ραμόν Γκαρθία Ορτίθ (Ισπανία), Γιάκουμπ Ζαμοΐσκι (Πολωνία) και Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία).





Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x