Επικαιρότητα

Συνεχίζεται η απεργία στο μετρό παρά τη δικαστική απόφαση

Στην απεργία που είχαν εξαγγείλει αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο μετρό, παρά τη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, που έκρινε παράνομες τις κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν και οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς, αψηφώντας την προειδοποίηση του υπουργού Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη, για επίταξη.

Έτσι, ο ηλεκτρικός και το τραμ δεν θα κινηθούν την Τρίτη από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, ενώ χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα είναι η πρωτεύουσα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Την Τρίτη στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ-ΟΣΕ) στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

«Υπάρχουν όροι και όρια στην απεργία, τα οποία φοβάμαι ότι έχουν καταπατηθεί» δήλωνε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην απεργία.

Από την πλευρά τους, αναφορικά με την προσφυγή της ΣΤΑΣΥ στη Δικαιοσύνη, τα σωματεία ΣΕΛΜΑ (εργαζομένων λειτουργίας μετρό) και ΣΗΑΜ (ηλεκτροδηγών) υποστήριζαν ότι το αίτημά τους να μην περικοπούν οι αποδοχές τους είναι καθ’ όλα νόμιμο, «όπως και κάθε άλλου εργαζομένου».

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αφορά στη σημερινή 24ωρη απεργία στο μετρό, αλλά και σε αυτήν που ανακοινώθηκε νωρίτερα από τους εργαζομένους για την Τρίτη. Αφορά επίσης στις στάσεις εργασίας που έχουν ανακοινώσει για τις επόμενες ημέρες τα υπόλοιπα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ.

Νωρίτερα, ο κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την πρωινή αποκάλυψη του protothema.gr, για τους απεργούς που πληγρώνονται κανονικά, παρά τις κινητοποιήσεις, είχε προαναγγείλει έρευνα επί του θέματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, η συμμετοχή στις απεργίες κυμαίνεται σε χαμηλά ποσοστά. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, στις 17 Ιανουαρίου το ποσοστό των εργαζομένων που απήργησαν στο μετρό ανήλθε στο 33%, ενώ την επόμενη μέρα, που απεργούσαν όλα τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών, συμμετείχε το 48% των εργαζόμενων στο μετρό, το 44% των εργαζόμενων του ΗΣΑΠ και μόλις το 4% των εργαζόμενων στο τραμ.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x