Επικαιρότητα

14 νεκροί, συγκρούσεις και θανατικές ποινές στην Αίγυπτο

Στη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, το σκηνικό στην Αίγυπτο είναι σχεδόν πανομοιότυπο.

Η κατάσταση φαντάζει για άλλη μια φορά ανεξέλεγκτη και οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένσταση.

Σε δικαστήριο όπου γίνονταν η δίκη για τα αιματηρά επεισόδια του γηπέδου Πορτ Σαΐντ τον περασμένο Φεβρουάριο ο δικαστής κατά την ανάγνωση της απόφασης ανακοίνωσε την καταδίκη σε θάνατο των 21 πρώτων κατηγορουμένων. Για τους υπόλοιπους 52 η απόφαση θα βγει τον Μάρτιο.

Στο άκουσμα της είδησης επικράτησε ντελίριο και ενθουσιασμός καθώς οι συγγενείς των 74 νεκρών ύψωσαν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων κι άρχισαν να φωνάζουν «ο Θεός είναι Μεγάλος». Μάταια ο δικαστής προσπάθησε να επιβάλει την τάξη και την ηρεμία στην αίθουσα κι αποχώρησε άρον-άρον.

Την ίδια ώρα ξεσπούσαν ταραχές από συγγενείς των κατηγορουμένων που προσπάθησαν να εισβάλουν στις φυλακές στο Πορτ Σαΐντ. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους (ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί) κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν συγγενείς των καταδικασθέντων να εισβάλουν στη φυλακή που κρατούνται.

Οι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σφαίρες καθώς άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων. Αστυνομικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από τη φυλακή.

Τραγωδία σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Η χειρότερη τραγωδία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Αιγύπτου σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2012 κατά τη διάρκεια του αγώνα της τοπικής Αλ Μάσρι με την Αλ Αχλί του Καΐρου.

Οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο πλησίασαν στις εξέδρες όπου βρίσκονταν οι φιλοξενούμενοι κι άρχισαν να τους ρίχνουν πέτρες και φωτοβολίδες.

Ο αγώνας διεκόπη όπως και το πρωτάθλημα Την επομένη ημέρα σκοτώθηκαν άλλοι 16 άνθρωποι σε επεισόδια που έγιναν με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν στη διάρκεια διαδήλωσης στο Κάιρο.

Τελευταίο λόγο για την τύχη των 21 καταδικασθέντων έχει πλέον ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου που καλείται να επικυρώσει ή μη την δικαστική απόφαση.

Αιματηρές συγκρούσεις με 7 νεκρούς την Παρασκευή

Χθες, στις συγκεντρώσεις για τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ, τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε 12 περιφέρειες της Αιγύπτου. Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να «απορρίψουν τη βία στα λόγια και στις πράξεις τους» και υποσχέθηκε πως αυτοί που ευθύνονται για τις συγκρούσεις θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Μάλιστα σε μήνυμά του μέσω Twitter ο Μόρσι κάλεσε τους Αιγύπτιος να εκφράζουν την άποψή τους ελεύθερα και ειρηνικά.

Νέες συγκρούσεις αναφέρθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, στο κέντρο του Καίρου. Ο στρατός της Αιγύπτου εξάλλου ανέπτυξε ελαφρά τεθωρακισμένα στο Σουέζ-επίκεντρο των πιο βίαιων συγκρούσεων χθες- για να προστατεύσουν τα κρατικά κτίρια.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x